MANMAT: Od horolezectví přes psy ke koním

22. 6. 2017 EQCH redakce Autor fotek: tým MANMATu

„Počátky firmy MANMAT sahají až do roku 1982, kdy její zakladatel pan Jaroslav Soumar začal s výrobou horolezeckých úvazků, které byly určeny převážně pro kamarády horolezce. S výrobou sportovního vybavení jsme začali v roce 1992.“ Takové byly počátky firmy z východočeské Police, která má ve světě skutečné jméno. A my máme tu čest ji přivítat mezi našimi partnery!

Jak příběh pokračuje?

 V roce 1992 jsme byli osloveni zahraničním zákazníkem, který požadoval vyrobení postrojů pro psí spřežení. Jak se později ukázalo, v tomto oboru byl velký prostor pro rozvoj a inovace, a tak jsme se mu začali věnovat naplno. V současné době vyvážíme psí postroje do všech zemí, kde se sport se psy provozuje. Obchodní zástupce máme od Aljašky, přes Japonsko, Jihoafrickou republiku až na Nový Zéland.

Při výrobě jsme vsadili na vysoké užitné vlastnosti netradičních nových syntetických materiálů. Při vývoji postrojů pro psí spřežení jsme spolupracovali s nejlepšími českými i světovými mushery. Tento způsob spolupráce se nám osvědčil a stejně postupujeme i při vývoji nových výrobků pro koně.

Od roku 2002 jsme na základě zkušeností získaných při výrobě postrojů, které vyžadují speciální materiály šetrné k zvířecí srsti, začali vyvíjet speciální podsedlové dečky pro koně a polstrované ohlávky.

 Podsedlové dečky šijeme z materiálu, který je minimálně nasákavý. Materiálové složení a konstrukce jsou chráněny u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR - 13225 - U1 - MTP B68 G 11/02. Sendvičová konstrukce materiálu se vyznačuje až 10x větší odpařovací plochou oproti klasickým přírodním materiálům.

Zkouškami jsme zjistili, že pod podložkou dochází k minimální tvorbě pěny. Podložky rychle schnou a snadno se udržují běžným praním. Podsedlové dečky mají také zesílenou podsedelní část, která vyrovnává případné nepřesnosti sedla a má tlumicí schopnost. Funkčnost této dečky lze přirovnat k funkčnímu prádlu, používanému sportovci po celém světě.

Každý náš výrobek je jedinečnou ruční prací našich švadlen. Zakládáme si na kvalitní české výrobě z českého materiálu. Všichni naši dodavatelé jsou čeští výrobci. Díky horolezeckým úvazkům, které šijeme, jsou výrobky šité pevnou nití (každý steh má pevnost 4,5 kg). Vícevrstvé šití zaručuje minimální páratelnost.

Chrániče a zvony jsou vyrobeny z nenasákavé tuhé pěny. Vrchní vrstvu tvoří syntetická tkanina a spodní kontaktní vrstvu funkční materiál používaný na podsedlové dečky naší firmy. Ohlávky jsou ve všech kontaktních místech plně polstrované výše uvedeným funkčním materiálem.

 Naše výrobky slouží jak sportovcům, tak i rekreačním jezdcům. Na dalším vývoji spolupracujeme s našimi i světovými špičkovými sportovci, například Theem Timmermanem (holandský jezdec a trenér čtyřspřeží), Kwiatek Driving team - Bartłomiej Kwiatek a Weronika Kwiatek (polští reprezentanti spřežení), Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Zemský Hřebčinec Písek, Zemský Hřebčinec Tlumačov, Jiří Nesvačil ml. (vozatajství, NH Kladruby) a Jiří Nesvačil st. (spřežení) a výčet zdaleka nekončí.

Jsme hrdí na to, že vyrábíme pouze z českých materiálů a s českými lidmi. Každý náš výrobek je jedinečnou ruční prací.

Co o našich produktech říká světová špička Theo Timmerman, mistr Evropy čtyřspřeží?

"Se společností MANMAT spolupracuji od roku 2014 a s jejich výrobky jsem maximálně spokojený. Na počátku mne zaujal materiál kamaší a zvonů, díky kterému se zbytečně neprohřívají šlachy koní. U těchto výrobků jsem přispěl k vývoji upevňování chráničů na nohy a musím říct, že i v těch nejtěžších maratonech dnes tento produkt skvěle obstojí. Stejně tak dokonale drží i v často vypjatých situacích halových závodů.

Kromě chráničů nohou intenzivně používám i různé typy dek od téhož výrobce. Jejich největší předností je opět použitý materiál, který nám zejména u odpocovacích dek významně usnadňuje práci a my tak díky použité technologii nemusíme po mytí koní deky měnit za suché. Vzhledem k počtu koní, se kterým pracuji, je to skutečně nezanedbatelná pomoc."

MANMAT, to je:
  • Léty prověřená kvalita a servis
  • Český výrobek
  • Spolupráce při vývoji se světovou špičkou
  • Záruka na šití 5 let

 MANMAT s.r.o.

Firma MANMAT je na trhu již více jak 25 let. Zabývá se výrobou postrojů a vybavením pro psy a jejich pány a dále speciálních jezdeckých potřeb pro koně a jezdce. Na vývoji spolupracujeme s nejlepšími závodníky v daném sportovním odvětví. Nabízíme obsáhlé poradenství ke správnému použití našich produktů, výběr vhodné velikosti a typu, případně zakázkové šití.

K Drůbežárně 220
549 54 Police nad Metují
www.manmat.cz
E-mail: horse@manmat.cz
Tel. +420 734 573 010, 420 603 596 848 (poradenství pro psy)

Podobné články

Časopis Jezdectví dnes vydal tiskové prohlášení o změně na postu šéfredaktora, které níže otiskujeme v plném znění.

/data/imgs/00313045l.jpg

Milí přátelé, zpráva měsíce května pro všechny naše fanoušky je tu! Portál EQUICHANNEL a časopis Jezdectví se spojují pod křídly nové mediální…