Sportovní sezóna 2012: všestrannost, spřežení, vytrvalost, voltiž, pony

27. 4. 2012 Katka Lipinská Autor fotek: Foto ČJF – Josef Malinovský, Jana Rosická

Snad se na nás příznivci těchto méně zastoupených disciplín nebudou zlobit, když informace o závodní sezóně shrneme do jednoho článku. I zde vás ale budeme informovat o všech důležitých akcích, tj. mistrovství, mezinárodních a seriálových závodech a našich zahraničních reprezentantech.

Všestrannost

V této náročné disciplíně u nás nakonec mezinárodní závody vypsány nejsou, proto pro fanoušky všestrannosti bude v Čechách vrcholem sezóny Mistrovství ČR. To se bude konat odděleně pro mladé jezdce a soutěž družstev v Kolesách 5.-6. 7., pro pony, děti, juniory a seniory o týden později, tj. 13-15. 7. v Humpolci. A na jaké obtížnosti budou závodit jezdci všestrannosti? Senioři jednotlivci pojedou stupeň ST (CNC 2*), družstva a mladí jezdci stupeň S (CNC 1*), starší junioři stupeň L, děti a mladší junioři stupeň ZL.

Všestrannost má společně se spřežením také velmi prestižní seriálový závod: Zlatou podkovu. Zlatá podkova vznikla v roce 1966 a zpočátku to byly pouze terénní jízdy včetně testu tahání klády (!). Až později se přidala soutěž Mistři opratí, tedy vozatajství. Dnešní Zlatá podkova má 12 kvalifikačních kol (pro všestrannost i spřežení) a finále, k postupu do finále jsou potřebné pouze dvě dokončené kvalifikační soutěže. Zlatá podkova má několik kategorií obtížnosti: Zlatá podkova, při jejímž finále se jede stupeň ST (CNC 2*), Stříbrná podkova na stupni S (CNC 1*), Bronzová podkova pro děti a juniory - ZL a L a soutěž nadějí pro mladé koně - taktéž ZL a L. Mistři opratí soutěží v jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a pony.

Finále Zlaté podkovy se bude konat v Humpolci 24.-26. 8. V rámci programu bude vyhlášeno Zlaté děvče Zlaté podkovy, které nebude voleno dle vyježděného výsledku, ale podle počtu hlasů na webu Zlaté podkovy. Podmínkou pro zařazení do hlasování je alespoň jeden absolvovaný start v jakékoli soutěži seriálu.
Podrobnosti o tomto závodě najdete na webové stránce: http://www.zlatapodkova.cz/

Spřežení

vozabNarozdíl od všestrannosti, v této disciplíně byly letos u nás naplánovány hned troje mezinárodní závody. Ty první - Rudolfův pohár v Kladrubech na Labem - jsou již za námi, proběhly o víkendu 19.-22. 4. Další mezinárodní závody se uskuteční 18.-20. 5. v Polici nad Metují. Jedná se o poměrně prestižní závody, protože je možno zde splnit kvalifikaci pro účast na mistrovství světa jedno- a čtyřspřeží. Poslední mezinárodní závody spřežení proběhnou 19.-22. 7. v Nebanicích. Jedná se o kvalifikační závody čtyřspřeží pro Světový pohár.

Mistrovství republiky spřežení proběhne 3.-5. 8. v Kladrubech nad Labem v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a pony. Podrobnosti o mistrovství i o již proběhlém Rudolfově poháru najdete na webu pořadatele: www.nhkladruby.cz/

Vytrvalost

Pro vytrvalce se letos chystají dvoje mezinárodní závody. 15.-17. 6. se utkají v Mikulově (kategorie CEI1*, 2*, CEIJY1*, 2*) a pak ještě 14.-16. 9. v Mostě (kategorie CEI1*, 2*, 3*). Mimoto se předpokládá i hojná účast našich vytrvalců na závodech zahraničních. Mistrovství republiky nebude organizováno zvlášť, nýbrž bude rozděleno mezi tyto dvě akce. Pro juniory a mladé jezdce v Mikulově při mezinárodních závodech v červnu, pro seniory při zářijových závodech v Mostě. A jaké vzdálenosti musejí překonat soutěžící na MČR? Pro seniory je to 120 km, junioři a mladí jezdci 100 km.
Informace o mezinárodních závodech, mistrovství i zahraničních výjezdech našich reprezentantů najdete na webových stránkách vytrvalosti: http://www.vytrvalost.com

Voltiž

Mistrovství ČR ve voltiži proběhne 29.-30. 9. ve Frenštátě pod Radhoštěm. Proběhne soutěž jednotlivců seniorů a juniorů mužů a žen, dětí a juniorských i seniorských skupin a dvojic. Všechny soutěže jsou dvoukolové. Mezinárodní závody ve voltiži se v ČR pořádat nebudou.

Naši reprezentanti v zahraničí

lukasNašimi nejúspěšnějšími reprezentanty v zahraničí jsou zcela jistě vytrvalci. Dr. Terberová se na loňském ME umístila na 17. místě, což je velký úspěch. Na mistrovství světa juniorů se ukázalo celé české družstvo a všem se podařilo náročnou 120kilometrovou soutěž i dokončit. Letos se zdá, že se podaří sestavit družstvo jak na juniorské mistrovství Evropy (proběhne 8.-9. 9. v belgickém Mont le Soie), tak na seniorské mistrovství světa (25. 8. v Londýně).

Velmi úspěšní jsou i naši reprezentanti ve voltiži. Především samozřejmě Lukáš Klouda, který skočil letos 4. na Světovém poháru. A nejen on se chystá na mistrovství světa v Le Mans (13.-19. 8.) Mimoto se chystá početná ekipa do slovenského Pezinoku na juniorské mistrovství Evropy.

Jaká je situace ve spřežení? Přestože mistrovství světa v jednospřeží se bude konat až v Portugalsku (12.-16. 9.), máme několik reprezentantů, kteří se snaží o kvalifikaci. Splněnou ji má zatím J. Exnar. MS ve čtyřspřeží bude blíže, v německém Riesenbecku 15.-19. 8. a předpokládá se účast P. Vozába a J. Nesvačila. Dunajsko-alpský pohár, vnímán jako neoficiální ME dvojspřeží, bude pravděpodobně našimi jezdci obsazen ještě více.

Co se týče všestrannosti, podle zprávy ČJF ani zde nebudeme mít letos zástupce na olympiádu, ale mohlo by se podařit sestavit celé družstvo na mistrovství Evropy juniorů. O kvalifikaci se aktuálně snaží pět juniorů.

Naše nejmladší naděje

nicolaNa závěr stručně zmíním, nač se mohou těšit nejmenší závodníci na pony. Kromě soutěží, spadajících pod jednotlivé disciplíny (např. soutěž při mezinárodních závodech CDI v Brně) se i letos děti mohou těšit na soutěže Pony ligy ve skákání. Kromě soutěží kategorie Pony ligy, které jsou určeny dětem od osmi do dvanácti let, je vypsána ještě kategorie Pony Extra ligy pro jezdce na pony do šestnácti let. Po devíti kvalifikačních kolech následuje finále čtyř nejlepších, při němž si jezdci navzájem vymění své koně. Třetí kategorií je Teenager, která je určená pro jezdce na velkých koních do věku 21 let. Více informací najdete na webu ponyligy: http://www.ponyliga.cz

Pro pony jezdce, preferující drezury, je vypsán Drezurní pony pohár. Je určen pro jezdce do šestnácti let na pony. Soutěž je opět vícekolová, ale bez finále, zvítězí závodník s nejvyšším počtem bodů. Mistrovství republiky pony ve skocích i drezuře proběhne i letos v osvědčených Zduchovicích v termínu 17.-19. 8.

Co se týče mezinárodních výjezdů, na rozdíl od loňska, kdy vyjelo celé družstvo na drezurní ME do Polska, letos podle ČJF pravděpodobně zástupce v drezuře mít nebudeme. Kateřina Rosická již přesedlala na velkého koně, Nicola Grunthalová se připravuje spíše na skoky a Barbora Kamírová spolu s dalšími čtyřmi dívkami se chystá do všestrannosti. Mistrovství Evropy pro pony jezdce se koná v Francii 11.-15. 7.

Podobné články

Ve čtvrtek 9. května 2024 ve věku 68 let zemřel Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické a mistr vozatajského sportu, člověk neodmyslitelně spjatý s…

S blížícím se začátkem jezdecké sezony zajistila ČJF pro pořadatele mezinárodních závodů a národních šampionátů mediální servis, který má za cíl…