Aktuální informace k výskytu herpes viru u koní ve Španělsku

27. 2. 2023 Tisková informace Zdroj: Česká jezdecká federace URL zdroje: www.cjf.cz

Ve španělské Olivě v rámci závodů, které se konaly 7. února 2023, byly potvrzeny čtyři případy koňského herpes viru (EHV-1). Jako další informovali o výskytu EHV-1 pořadatelé mezinárodních skokových závodů v Lieru v Belgii, naštěstí nepotvrdili neurologickou formu onemocnění.

V tuto chvíli mohou být naši jezdci/členové klidní, protože se žádný výskyt na území ČR naštěstí neprokázal. Česká jezdecká federace společně s Veterinární správou a naší hlavní FEI veterinářkou, MVDr. Zuzanou Žežulkovou, situaci ve světě bedlivě sledují. Právě paní veterinářka sepsala stručné informace pro naše členy, týkající se právě herpes viru (EHV-1).

„Jedním z prvních příznaků onemocnění je teplota koně vyšší než 38,5 stupně. Proto ať už jste se právě ze závodů či jakékoli jiné akce v zahraničí, kde došlo ke shromáždění koní (tréninky, výstavy, …) vrátili nebo se na ně teprve chystáte, je doporučeno měřit v pravidelných intervalech koni teplotu, dle FEI dvakrát denně. Pokud teplota přesáhne zmiňovaných 38,5 stupně, kontaktujte svého veterinárního lékaře. Inkubační doba je, dle relevantních zdrojů, cca 1 týden,“ uvedla MVDr. Zuzana Žežulková.

Mezinárodní jezdecká federace se případy též intenzivně zabývá, přikládáme její informaci, jak můžete chránit své koně i vy.

Jak mohu chránit své koně?

Vakcína proti EHV-1 a EHV-4 je momentálně dostupná, ale nechrání koně proti neurologické formě onemocnění. Použití vakcíny však může pomoci snížit vylučování viru, jeho přenos na jiné koně a závažnost respirační formy onemocnění. Vakcína by se neměla používat v případech, kdy již došlo k šíření viru ve stájích. Váš veterinární lékař vám poradí s konkrétním použitím vakcíny.

Jedná se o pouze aktuální informaci a o dalším vývoji budeme informovat.

TN.cz
Podobné články

Ve čtvrtek 9. května 2024 ve věku 68 let zemřel Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické a mistr vozatajského sportu, člověk neodmyslitelně spjatý s…

S blížícím se začátkem jezdecké sezony zajistila ČJF pro pořadatele mezinárodních závodů a národních šampionátů mediální servis, který má za cíl…