Dobrá zpráva pro skokany na BB

Pokud se příznivci bezudidlové uzdečky chtěli účastnit parkurových závodů, byli až dosud odkázáni pouze na neoficiální soutěže. Skoková pravidla (samozřejmě ani drezurní) totiž toto uzdění oficiálně nepovolovala. Přesněji řečeno, formulace byla poněkud nejasná. Toto se má ale nyní změnit.

Uzděním a postroji se zabývá článek 257 Skokových pravidel ČJF a ten uvádí pouze: "všechna udidla jsou povolena, avšak Sbor rozhodčích může, na základě veterinárního posudku, zakázat použití nekterého udidla, které by mohlo ublížit koni. Otěže musí být zapnuty na udidlo nebo přímo na uzdění. Fuga a hackamore jsou povoleny." Z této formulace není jednoznačně patrné, zda jsou povoleny jiné typy bezudidlového uzdění než uvedené. Jelikož ale otěže BB nejsou (narozdíl třeba od od sidepullu) zapnuty přímo do uzdění (procházejí průvlečnými kroužky nánosníku a vedou výše), její použití je přinejmenším diskutabilní. Dlužno říci, že Česká republika není vyjímkou, bezudidlová uzdečka je poměrně nový vynález a do sportu ještě příliš nepronikla. Nicméně celosvětově se množí žádosti na místní jezdecké federace o její legalizaci v soutěžích - např. v USA byla žádost zaslána organizací ISES. V Holandsku je bezudidlová uzdečka povolena v drezurních soutěžích.

Jedna z našich čtenářek, která jezdí a skáče na bezudidlové uzdečce, se rozhodla zkusit situaci změnit a ČJF požádat o povolení bezudidlové uzdečky ve skokových soutěžích (pro jistotu ještě upřesňuji, že se jedná o bitless bridle dr. Cooka). Případně úpravu znění skokových pravidel tak, aby text byl jednoznačný. Hlasování VV ČJF proběhlo 11.8. A výsledek?

„Dobrý den,

zasílám oficiální stanovisko VV k otázce bezudidlového uzdění:

VV schválil používání bezudidlové uzdečky (typ Dr. Cook), avšak pouze bez kombinace s dodatečným udidlem. Bude zapracováno do skokových pravidel.

Přeji hezký den,

F. Lomský"

Podobné články

Ve čtvrtek 9. května 2024 ve věku 68 let zemřel Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické a mistr vozatajského sportu, člověk neodmyslitelně spjatý s…

S blížícím se začátkem jezdecké sezony zajistila ČJF pro pořadatele mezinárodních závodů a národních šampionátů mediální servis, který má za cíl…