Velká cena Hřebčína Jeníkov 2003

Soutěže spřežení, zařazené do Českého poháru spřežení. Již čtvrtým rokem uspořádal Hřebčín Jeníkov u Hořic v Podkrkonoší, respektive rodina Cermanových, ve dnech 31.5. a 1.6. kompletní soutěž spřežení stupně "S", zařazenou do Českého poháru spřežení. Na programu byla i přehlídka chovných koní Hřebčína Jeníkov, a to plemene Shagya arab a Norik. Přehlídka se v letošním roce konala již dvanáctým rokem.

Kompletní soutěž spřežení se skládá ze tří zkoušek: drezurní zkoušky, maratonu a vozatajského parkuru. Cílem drezurní zkoušky je předvedení pravidelnosti chodů, poslušnosti a uvolněnosti koní, jakož i styl soutěžícího. Drezurní úlohy jsou předepsány Světovou jezdeckou federací a jezdí se na drezurním obdélníku 40 x 100 m.

Trať maratonu je 6500 m dlouhá a končí atraktivním překážkovým úsekem měřícím 4800 m s 5 překážkami. Maraton prověřuje především kondici koní a jezdecké umění soutěžícího.

V závěrečné zkoušce - vozatajském parkuru - se hodnotí poslušnost a obratnost koní, ale i zručnost soutěžícího při průjezdu mezi kužely s míčky se stanovenou roztečí branek a časem na absolvování kurzu tratě.

V letošním roce se kompletní soutěže spřežení zúčastnili opravdoví mistři opratí z Čech i Moravy, z čtyřleté historie pořádání zatím v nejvyšším počtu. S jednospřežím startovalo 15 závodníků, s dvojspřežím 9 a se čtyřspřežím 4. V soutěži dvojspřeží - pony - startovali 4 závodníci. Přihlášeno bylo celkem 67 koní.

Vítězem kompletní soutěže se stává jezdec s nejnižším počtem trestných bodů po všech třech zkouškách. Vzhledem k vyježděnosti a zkušenostem většiny závodníků (z nichž někteří absolvovali kompletní soutěže i v zahraničí) se na kolbišti odehrávaly urputné boje a rozhodovaly opravdu jednotlivé body.

Pro diváky je soutěž velmi atraktivní - především závěrečnou částí maratonu. Každá z 5 překážek je stavěna tak, aby se nechala řešit několikerým způsobem. Jezdci, kteří zvolili nejkratší variantu, ale o to více riskantnější, pak pěkně divákům i sobě polechtali nervy.

Po urputných bojích se v kompletní soutěži jednospřeží stupně "S", zařazené do Českého poháru spřežení, umístil na 1. místě pan Koníř Jiří, Stáj Koníř Hrádek- 94,40 trestných bodů; na 2. místě Barták Tomáš ml., JK Favory Benice- 97,00 tr. b. a 3. místo obsadil Exnar Jan, JK SzeŠ Havlíčkův Brod- 105,00 tr.b.

V kompletní soutěži dvojspřeží stupně "S", zařazené do Českého poháru spřežení - "Velké ceně Hřebčína Jeníkov", se na 1. místě umístil pan Kohout Jaroslav, JK Denisa Bratronice- 102,44 tr.b., na 2. místě Černík Pavel, JO Černík Újezdec- 121,10 tr.b. a na 3. místě Korda Vladislav JK Starý Plzenec- 128,90 tr.b.

V kompletní soutěži čtyřspřeží stupně "S", zařazené do Českého poháru spřežení, vybojoval 1. místo pan Jirásek Zdeněk, JK Robousy- 116,56 tr.b., 2. místo Škodný Jiří, NH Kladruby nad Labem- 135,64 tr.b. a 3. místo obsadil Barták Tomáš st., JK Favory Benice- 153,22 tr.b.

V kompletní soutěži dvojspřeží - pony se umístil na 1. místě pan Linka Josef, JK Jetřichov- 158,40 tr.b., na 2. místě Bludský Ladislav, JK Jetřichov- 191,00 tr.b. a na 3. místě Dohnal Václav, JK Jetřichov- 196,40 tr.b.

Pobýt dva dny na Hřebčíně Jeníkov mezi tolika ušlechtilými tvory, jakými koně jsou, je opravdu velký zážitek. Je umocněn i prostředím, ve kterém se to vše koná - v krásné lesnaté a kopcovité podkrkonošské krajině. Areál hřebčína, na který navazuje kolbiště s drezúrním obdélníkem, překážkovou tratí maratonu a kurzem parkuru, je lemován říčkou Bystřicí, lesem a pastvinami. A je tu i prostorný hangár a stánky s dobrým občerstvením.

Velký dík patří rodině Cermanových, která má odvahu tak náročnou soutěž uspořádat, sehnat sponzory a další pomocníky, a to vše při každodenní práci - zajištění chovu cca 100 koní. Oba sourozenci Cermanovi - Vladimír a Petra, se zúčastňují soutěží jednospřeží a dvojspřeží s koňmi plemene Shagya arab. Díky tomuto jejich úsilí mají chovné klisny v Hřebčíně Jeníkov jako jediné v republice výkonnost "T". V letošním roce pro náročnost organizace nezávodili, ale jistě je letos uvidíme ještě v některých ze soutěží, zařazených do Českého poháru spřežení, jejichž termínová listina je do září značně bohatá.

Letos na domácí půdě startoval s koňmi Hřebčína Jeníkov pouze Ondřej Rain se spolujezdcem Jaroslavem Noskem. Ve spřežení měli zapřaženého sedmiletého plemenného hřebce 925 Koheilan VII-CZ Drak z vlastního chovu a valacha Dinára a podle oficiálních výsledků se umístili na 7. místě.

Pro diváky bylo velmi zajímavé sledovat i předvádění plemenných hřebců a chovných klisen, včetně letošních hříbat.

Předvádění koní plemene Shagya arab doprovázel slovem již tradičně prezident svazu pan Otto Dlabola. Jen on dokáže s takovým přehledem hovořit o tomto prastarém plemeni, jehož linie se datuje od roku 1830. A v Hřebčíně Jeníkov, který bezesporu patří mezi největší chovatele koní plemene Shagya arab, jsou chovné klisny, jejichž linie se odvíjejí od roku 1846. Koně tohoto plemene jsou všestranně využitelní v distančních soutěžích, drezuře, parkurovém skákání a military, ale i pro rekreační a zápřahové ježdění.

Předvádění koní plemene Norik zahájil plemenný hřebec SN 444 Neugot I - 20 (po Neugot I z 252 Hegar - 3 (Něha), v majetku zemského hřebčince Písek a původem z Netolic), který zde působí od letošního roku. Chov plemene Norik v Hřebčíně Jeníkov výrazně ovlivnil plemenný hřebec rakouského chovu, vraník 657 Tango s.v. (který je v současné době u pana Pfaifera v Dobrohostově u Havlíčkova Brodu). V základním stádě koní plemene Norik se pohybuje okolo 20 klisen. Koně tohoto plemene je možno využívat při práci v lese, v zemědělství, ale i pod sedlem a při hiporehabilitaci.

Chcete-li navštívit Hřebčín Jeníkov u Hořic v Podkrkonoší je lépe dojednat si návštěvu předem na telefonním čísle/fax 493 693 550, večer tel. 499 396 171, e-mail: hrebcin.jenikov@wo.cz Soutěž spřežení a přehlídka chovných koní se koná vždy 1. víkend v červnu.
Přijďte se příští rok podívat - všichni jste zváni.

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.