Slatiňanská hala opět patřila Nesvačilům

22. 3. 2009 Běla Fialová Autor fotek: Běla Fialová

Poslední díl z letošní trilogie halových závodů spřežení je za námi. V sobotu 21. března 2009 uspořádal Národní hřebčín Kladruby nad Labem v domově starokladrubských vraníků – ve Slatiňanech - poslední „zimní“, byť už vlastně jarní, závody. Počet soutěžících byl i zde rekordní – přihlášek dorazilo 43, přičemž veřejnosti se tu představilo i několik „nováčků“.

Překrásné slunečné jarní ráno, ovšem ještě za zimních teplot, lákalo ven.  Jistě z části i zásluhou příznivého počasí dorazili téměř všichni původně přihlášení. Na trať dlouhou zhruba 400 metrů, na které číhalo hned několik nástrah, se nakonec vydalo 41 kočárů. Soutěž byla dvoukolová a jednotlivé kategorie své dvě jízdy absolvovaly po krátké přestávce, kdy byl upravován povrch v hale.

Záludností si pořadatel TJ Hřebčín Slatiňany a stavitel parkuru František Slavík připravili více, než zamýšleli. Parkur s jednou maratonovou překážkou a deseti brankami (ohraničené tradičně kužely s míčky) jistě od pohledu příliš velký respekt nebudil. Jak se však později ukázalo, opak byl pravdou. Hluboký povrch haly a kluzký podklad značnou měrou přispěly k nejednomu pádu koně ve spřežení.

Pád postihl i Delisu Pavla Matouše z JK Sobotka
Na maratonové překážce padla i Delisa Pavla Matouše z JK Sobotka.

Vše se odehrávalo v jediném místě a pády měly prakticky totožný scénář. Razantnější vjezd do maratonové překážky (č. 5) a prudká otočka na levou ruku. Na podklouznutí svého koně ve spřežení tak časovou ztrátou doplatil například Roman Vyskočil (NH Kladruby n. L.), Pavel Matouš (JK Sobotka), Zdeněk Jirásek (JK Robousy) či Vladislav Korda (JK Starý Plzenec).

Nejpočetnější startovní pole bylo v soutěži jednospřeží a čítalo 25 jmen. Mezi nimi byl největším smolařem Mgr. Karel Nývlt. Ten byl totiž díky chybnému průjezdu maratonovou překážkou, a to s oběma svými svěřenci, ze soutěže eliminován. Reputaci si tak musel napravit až v druhém kole.

Nejdramatičtějším okamžikem celého závodního dne byl ale bezesporu pád Jiřího Koníře (TJ Hřebčín Slatiňany), jehož kočár se převrhl při nepodařené otočce na pravou ruku po té, co absolvoval překážku č. 7. Přísedící Vratislav Nožíř byl z kočáru doslova katapultován, přelétl několik metrů a jeho nebezpečně vyhlížející pád zastavila až boční dřevěná bariéra haly.

Přesto vyvázl bez zranění, stejně jako Sacramoso Majorita IV, který zůstal okamžitě po nehodě nehnutě stát. Musel být ale vypřažen, aby nedošlo k jeho dodatečnému poranění při manipulaci s kočárem. Když všichni odcházeli po svých, provázel je alespoň potlesk přihlížejících.

Jiří Koníř po ošklivém pádu musel nejdříve vypřáhnout koně a teprve pak postavit kočár znovu na kola.
Jiří Koníř po ošklivém pádu musel nejdříve vypřáhnout koně a teprve pak postavit kočár znovu na kola.

Soutěže dvojek a čtyřek už tak dramatický průběh neměly. Jen ve čtyřkách se objevila nová jména. Ve Slatiňanech totiž reprezentoval NH Kladruby n. L. s bělouši Jiří Nesvačil mladší a s vraníky Martin Hejl.

Vítězně, v silné konkurenci 24 soupeřů, vyšel z klání mezi jedničkami Pavel Drbohlav z JK Pamela Bylany. Zvítězil před Markétou Jelínkovou z JK Accos a MVDr. Pavlem Jadrníčkem z JK NH Kladruby n. L. Rozdíl mezi prvním a druhým místem byl velmi těsný, činil pouhých 52 setin trestného  bodu. Čtvrtou příčku nakonec obsadila Alena Brixová, která nedokázala zopakovat svůj vynikající výkon z prvního kola (po prvním kole vedla).

Pavel Drbohlav s Jasmínou 3, JK Pamela Bylany
Pavel Drbohlav s Jasmínou 3, JK Pamela Bylany.

Markéta Jelínková s Quintou, JK stáj Accos
Markéta Jelínková s Quintou, JK stáj Accos.

Alenu Brixovou s Fíbií z JK Sobotka připravila o lepší umístění nepodařená druhá jízda
Alenu Brixovou s Fíbií z JK Sobotka připravila o lepší umístění nepodařená druhá jízda.

Ve dvojkách si nejlépe vedl, a to v obou kolech, Radek Nesvačil z TJ Hřebčín Slatiňany. (Dal si tak velmi pěkný dárek k sobotnímu svátku.) Na druhém místě skončil, především zásluhou vydařené druhé jízdy, další slatiňanský zástupce, Martin Hejl. Mezi starokladrubská vranná spřežení se dokázal včlenit jen Pavel Groul z JK Boharyně, který ukořistil třetí příčku. Bramborovou medaili bral Pavel Černoch, kterého budete nejspíš znát jako přísedícího Davida Myšky.

Radek Nesvačil startující za TJ Hřebčín Slatiňany dokázal třetí letošní start v hale proměnit konečně ve vítězství.
Radek Nesvačil startující za TJ Hřebčín Slatiňany dokázal třetí letošní start v hale proměnit konečně ve vítězství.

Martin Hejl při nájezdu na předposlední překážku parkuru, TJ Hřebčín Slatiňany
Martin Hejl, TJ Hřebčín Slatiňany  při nájezdu na předposlední překážku parkuru.

Pavel Groul z JK Boharyně získal svou klidnou jízdou druhou příčku
Pavel Groul z JK Boharyně získal svou klidnou jízdou druhou příčku.

Pavel Černoch, TJ Hřebčín Slatiňany
Poprvé se v roli vozataje představil Pavel Černoch, TJ Hřebčín Slatiňany (celkově 4. místo).

A jak dopadla soutěž čtyřspřeží? Zde došlo na „souboj“ otce se synem, tedy Jiřím Nesvačilem starším a mladším. Pomyslné vavříny však nezískalo dravé mládí, nýbrž zkušenosti, neboť zcela zaslouženě si odměnu za první místo odvezl Jiří Nesvačil starší z JK Hřebčín FAVORY.

Ostatní účastníci totiž v prvním kole více, či méně chybovali, což je stálo lepší umístění. Druhou příčku s nejmenší bodovou ztrátou za otcem si tedy na své konto připsal Jiří Nesvačil mladší. Třetí skončil domácí Martin Hejl a na Leoše Císařovského z JK Trojan zbylo už jen čtvrté místo.

Vítěz soutěže čtyřspřeží Jiří Nesvačil st., JK hřebčín FAVORY
Vítěz soutěže čtyřspřeží Jiří Nesvačil st., JK hřebčín FAVORY.

V prvním kole na maratonské překážce chyboval Jiří Nesvačil ml., JK NH Kladuby n. L.
V prvním kole na maratonské překážce chyboval Jiří Nesvačil ml., JK NH Kladuby n. L.

Třetí místo ve čtyřkách ukořistil s vrannou čtyřkou Martin Hejl, TJ Hřebčín Slatiňany
Třetí místo ve čtyřkách ukořistil s vrannou čtyřkou Martin Hejl, TJ Hřebčín Slatiňany.


Na závěr je třeba dodat, že i na posledních letošních závodech v hale byly k vidění skvělé sportovní výkony. A jak řekl po skončení soutěžního dne ředitel závodu Tomáš Kunc, hlavně že jsou všichni zdraví. Nutno ještě podotknout, že o příjemnou a přitom adrenalinem prosycenou atmosféru se postarali i oba komentátoři. O slovo se takřka rovným dílem podělili Jiří Černý a František Petřík.

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.