MČR ve spřežení tentokrát na Šinkvickém mlýně

22. 8. 2006 Ing. Jindřich Urban Autor fotek: Ing. Jindřich Urban

Ve dnech 27.-30. července proběhlo v perfektně připraveném areálu Šinkvického dvora Mistrovství České republiky v závodech spřežení a to v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a dvojspřeží pony.

Rád bych se několika fotografiemi podělil o dojmy ze sobotní terénní zkoušky. Úvodu tohoto soutěžního dne dominoval výkon novopečeného otce Jiřího Votoupala v kategorii dvojspřeží pony. Euforie ze zprávy z porodnice, kterou dostal přímo na startu ho vyburcovala k razantní jízdě, které zvedala nejen mračna prachu , ale i diváky k potlesku. Dodávám, že ho tato jízda vynesla do čela soutěže a po podobně pojatém nedělním parkuru i k titulu mistra republiky.

V následující kategorii jednospřeží zaujala elegantní plynulá jízda pozdějšího vítěze Jiřího Koníře. Názorně předvedl, co je to jezdit hlavou, když ve druhé překážce použil málo vídanou taktickou variantu. Místo složitého průjezdu totiž po projetí branky z ní opět vycouval a tím měl další branku doslova na dosah. Perfektní ukázka nejen taktiky, ale i přiježděnosti ryzáka Atlase.

Ve dvojspřeží se nejlépe vedlo mladšímu z rodu Nesvačilů, jehož jízdu jsem bohužel pro zaneprázdnění zpracováním výsledků nestačil zdokumentovat. Mohu ale nabídnout fotografii z jízdy Ladislava Jirgaly.

Vydařený den korunovala dramatická soutěž v královské disciplíně čtyřspřeží. Velmi pěkný byl tradičně pohled na jízdu bílé kladrubské čtyřky Petra Vozába. Po vyhrané drezuře, ho ale potkala smůla v šesté překážce, kde pověsit svůj kočár na hrazení tak nešťastně, že každý pokus o vycouvání znamenal ohrožení nohou koní vzpříčeným kůlem. Ze svízezelné situace zvolil razantní vyproštění, kdy mocným rozjezdem kůl doslova vyrval ze země. Hledání méně „brutálního„ řešení ho ale stálo cenné vteřiny a zřejmě i titul. Dávku smůly si vybral i Josef Hrouda, který od druhé překážky jel s pravým postraňkem „natvrdo“ přivázaným pomocí vodítka ke kočáru. V poslední překážce ale uvázl tak, že jeho spolujezdci byli nuceni holýma rukama vyrvat jeden z kůlů. Protože ale tento zároveň ohraničoval jednu z branek, znamenalo to vyloučení. Velmi klidnou ale dostatečně rychlou jízdu předvedl stále se lepšící Jiří Nesvačil starší, který ukázal, že i po přechodu z dvojspřeži na čtyřky bude patřit k absolutní špičce.

Co říci na závěr? Je určitě potěšitelný nástup vozatajského mládí, ať už je to Jiří Nesvačil mladší, Marek Jirgala, zde nestartující Honza Exnar nebo Jana Šebková, která právě zde oslavila své sedmnáctiny. (stejně jako vyrovnanost celého startovního pole, která svědčí o dobré připravenosti koní i jezdců . A určitě je třeba poděkovat celému týmu lidí okolo manželů Trundových, kteří pro zdárný průběh závodů a zajištění pohodlí a potřeb jezdců i koní udělali maximum. Pokud přemýšlím, co celé akci vytknout , nevzpomínám si naprosto na nic, snad jen na úmorné vedro při pátečních drezurách. Ale větru, dešti neporučíme a snad lépe to ani nezkoušet…

Příbuzné články:

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.