Ješte k Nebanicím - Carina Ekenberg

Výkon švédské jezdkyně v jednospřeží byl tak přesvědčivý a obdivovaný, že vysloveně vybízel k rozhovoru a poodhalení způsobu tréninku.

Tato několikanásobná mistryně Švédska v jízdě s jednospřežím začala zapřahat před 12 lety ve známém švédském hřebčíně Flyinge, kam nastoupila po absolvování gymnázia. Jejím prvním trenérem byl zkušený učitel a jezdec spřežení Ake Henriksson.

Hned s prvním koněm švédským teplokrevníkem Rubikonem vyhrála po tři roky společného závodění třikrát mistrovství Švédska.

V hřebčíně Flyinge pracoval německý drezurní jezdec Andreas Hesse, který začal spolupracovat na výcviku Carininých koní, on je jezdil pod sedlem a Carina je zapřahala. K tomu Carina dodala: "S koňmi se snažím dělat hodně práce na dvou lonžích, pod sedlem je připravuje Andreas a teprve potom je zapřahám. Koně jezdíme celou zimu na jízdárně, v sezóně se snažíme věnovat hodně drezúře a kondiční práci. Zkrácený drezurní výcvik je každodenní součástí tréninku. Málokdy trénujeme úlohu na závody, neboť pak by se ji kůň naučil a chodil zpaměti a při změně úlohy by mu to mohlo dělat problémy. Snažím se o co nejpestřejší práci pro Liona. Letos mu je 16 let a zřejmě tento rok bude jeho poslední soutěžní. I já uvažuji o změně, možná se budu konečně více věnovat rodině, ale také chovu a výcviku psů..."

Druhým úspěšným koněm byla švédská klisna jménem Menuet, kterou Carina sama odchovala. Hned třetí závody, kterých se účastnily bylo M Švédska, kde obsadily 3. místo. Jeden rok jezdila dalšího švédského teplokrevníka Fayera, začali spolu na podzim a v létě vyhráli další švédské mistrovství. Neméně úspěšná byla Carina s hackneyem jménem Big John. S ním se zúčastnila řady mezinárodních závodů například v belgickém Wachtebecke obsadili 3. místo, na mistrovství Švýcarska byli 7. (a vyhráli tam maratón), v Dillenburgu v roce 2000 získali 2. místo.

Se současným koněm Lionem 41 vyhrála již 2x mistrovství Švédska. Plánovali si také účast na MS v americkém Glatstone, ale pro odvolání závodů tam nemohli odjet. Letos se s Lionem zúčastnila závodů v Dorophealyst v Dánsku, v Astorpu ve Švédsku (oba závody vyhrála), 3. místo obsadila v Dillenburgu a 2. místo v Altenfeldenu. Tam ji mnoho českých diváků vidělo a sledovalo její výbornou drezúru, vítězný maratón i pěkný parkur.

Spolumajitelem Liona je Holanďan Henk van der Wiel a Andreas Hesse. Van der Wiel umožnil letos Carině řadu zahraničních výjezdů, včetně účasti na CAI - A 1 v Nebanicích. Paradoxem je, že díky účasti na závodech mimo Švédsko se Carina nestihla kvalifikovat na domácích závodech na MS do francouzského Conty a tak je tam její účast značně nejistá. Až se nám dostane do rukou startovní listina z Conty, tak si podle uvedení či neuvedení jména Cariny Ekenberg, můžeme udělat obrázek o způsobu rozhodování švédské komise spřežení. Carina Ekenberg by se samozřejmě MS v Conty velmi ráda zúčastnila a dle předchozích výsledků by měla velkou šanci na přední umístění.

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.