Jarní závody spřežení v Semicích už podeváté sledujte s námi

4. 5. 2011 Běla Fialová Autor fotek: Běla Fialová

AKTUALIZACE: 9.5. 8:25 doplněny výsledkové listiny / 8.5. 18:10 známe celkové výsledky / 7.5. 22:30 doplněn komentář a shrnutí dne / 7.5. 18:20 doplněny výsledky maratonu + průběžné po 2 dnech + foto / 6.5. 20:30 shrnutí dne a výsledky / 6.5. 21:40 přidána startka maratonu / Sotva tři týdny uplynuly od úvodu letošní sezóny závodů spřežení na venkovních kolbištích a už tu máme další. Opět po roce se sjedou jezdci se svými ekipami a diváky do Semic, nedaleko Lysé nad Labem, aby tu společně jako soupeři strávili několik jarních dnů. JK Semice tu na krásném kolbišti Pod Hůrou pořádá v tradičním termínu od 6. do 8.5.2011 už v pořadí IX. Jarní závody spřežení – CAN/A. Letos opět s rekordní a také zahraniční účastí.

AKTUALIZACE: 8.5. 18:10 hod. vložen komentář a zkrácené celkové výsledky

V Semicích už uklízejí a závodníci buď jsou už doma nebo ještě na cestě. Třetí soutěžní den dopřál přítomným divákům, ale i jezdcům, skvělou sportovní podívanou a vrchol snažení soutěžících i organizátorů. Ale pěkně po pořádku. Větrné, ale jakž takž teplé a po většinu dne i slunečné počasí zavládlo v Semicích, zvedala se oblaka prachu, která hnal vítr až na travnaté kolbiště. Zde připravil Jaroslav Kosař velmi pěkný technický parkur, jenž všem doslova zamotal hlavu. Svou obtížností tak byl skvělou tečkou za třídenním sportovním zápolením.

Nejprve se na parkur vydala dvojspřeží pony a jejich pořadí určovaly průběžné výsledky dosažené po dvou soutěžních disciplínách. V této kategorii jsme nakonec viděli pouze jediný čistý parkur v podání Pavla Drbohlava a jeho haflingského dvojspřeží, ovšem odnesl si ze své jízdy penalizaci za překročení času. Nicméně žádné velké přesuny se neděly a tak konečné pořadí vypadá takto:

1. místo: Mgr. Monika Pospíšilová (JK Boharyně)
2. místo: Jiří Mičánek (TJ Krakonoš Trutnov)
3. místo: Pavel Drbohlav (JK Pamela Bylany)

Hned po vyhlášení výsledků pony vyrazila na trať s 18 překážkami jednospřeží. Startovní pořadí i v této kategorii určily průběžné výsledky po dvou dnech, a tak jako první vyrazil na boj s časem a záludnými kužely s míčky Daniel Bejr (TJ Krakonoš Trutnov). S přibývajícími minutami a soutěžícími napětí narůstalo. Až jako poslední startoval Jan Exnar (JK Hřebčín Favory) a čekalo se na jeho chyby. Ty ale obvykle nedělá, a tak své vítězství opět nikomu nepřenechal. Konečné pořadí kategorie jednospřeží je tedy takovéto:

1. místo: Jan Exnar (JK Hřebčín Favory)
2. místo: Alexandr Soukup (JK Ruda)
3. místo: MVDr. Pavel Jadrníček (NH Kladruby n. L. s.p.o.)

Největší boj a nejtěsnější rozdíly však byly jednoznačně v kategorii dvojspřeží. Čím blíže jsme byli k první pětici, tím více se chybovalo a tak se vždy s napětím čekalo na výkony Radka Nesvačila, Marka a Ladislava Jirgaly, Martina Gössla a Erika Zuvače. A jak to celé v konečném zúčtování dopadlo?

1. místo: Radek Nesvačil (NH Kladruby n. L. s.p.o.)
2. místo: Marek Jirgala (JS Hřebčín Siglavy)
3. místo: Erik Zuvač (JK Steally Opava)

Sluníčko opět vysvitlo na parkury čtyřspřeží, která se v Semicích předvedla hned čtyři. Jako první svou jízdu absolvovala sympatická rakouská reprezentantka Walter Rita Maria a na to, že s čtyřkou jela úplně prvně, si vůbec nevedla špatně. Ba právě naopak - parkur vyhrála. Nic to však nezměnilo na pořadí průběžném a tak to dopadlo takto:

1. místo: Zdeněk Jirásek (JK Robousy)
2. místo: Ing. Jaroslav Jandl (JK Semice)
3. místo: Kateřina Sklenská (JO TJ Sokol Kubšice)

AKTUALIZACE:

7.5. 18:20 hod. doplněny výsledky maratonu + průběžné po 2 dnech + první fotografie vítězů maratonu

AKTUALIZACE: 7.5. 22:30 hod. doplněn komentář a shrnutí dne

 

Své průběžné vedení si ve čtyřkách upevnil Zdeněk Jirásek skvělým výkonem v maratonuA slunce pálí jen a slunce pálí jen ... tak zní slova jedné country písničky a stejně by se dal jednoduše popsat dnešní den. Ráno už alespoň nebylo tak mrazivé jako v pátek a při pohledu na tvrdou a suchou půdu si řada diváků musela vzpomenout na loňský promáčený ročník.

Už před desátou se skutečně začali sjíždět návštěvníci, kterých však, a to ani v průběhu celého dne, bohužel nebylo tolik, kolik by si bezesporu tyto závody zasloužily. Poměrně chladný byl i jejich projev ve chvílích, kdy přihlíželi velmi vydařeným průjezdům spřežení. Osobně jsem zaregistrovala potlesk pouze na třetí překážce v pořadí, tedy na vodě, a to když se první pár z čtyřspřeží Kateřiny Sklenské (JO TJ Sokol Kubšice) doslova zavěsil na kůl a už situace vypadala skutečně velmi beznadějně. Kateřina Sklenská však nezaváhala, koně uklidnila a celkem bez větších problémů vycouvala. Na tuto chybu tak doplatila v konečném zúčtování "pouze" horším časem.

Zcela opačnou reakci jsem pak zaznamenala v téže překážce, ovšem ještě mezi soutěžícími kategorie jednospřeží. To bylo v okamžiku, kdy Josef Leibetseder jun. minul těsně před výjezdem poslední průjezd a byl tak pro nedodržení trati ze soutěže vyloučen.

Zde se hodí navázat zmínkou o patrně největším smolaři dne, jímž byl tentokrát Daniel Bejr (TJ Krakonoš Trutnov), který skvěle rozjetý maraton v sedmé překážce (myslivecká) ukončil pádem. Došlo k vypřažení koně a odstavení kočáru. Všichni účastníci snad zůstali v pořádku a tak můžeme doufat, že se s nimi na některém z dalších tuzemských kolbišť brzy setkáme a bude jim mnohem více přát štěstí.

Nyní však již k výsledkům maratonu. V kategorii pony si Mgr. Monika Pospíšilová zajistila již včerejšími drezurami dostatečný náskok, který o mnoho nezmenšil ani její výkon v maratonu. Za dnešním vítězem v kategorii pony Janem Hladíkem (JK Boharyně) zaostala pouze o necelou polovinu trestného bodu. Do zítřejšího parkuru tak Mgr. Monika Pospíšilová vstoupí z první pozice s pohodlným odstupem téměř 19 trestných bodů (viz výsledková listina po 2. dni) na druhého v pořadí Jiřího Mičánka (TJ Krakonoš Trutnov). Průběžnou třetí příčku po dvou dnech drží Pavel Drbohlav (JK Pamela Bylany).

V jedničkách se čekalo na toho, kdo může překvapit, ale dalo se i tak trochu vsadit na jistotu. Tou byl bezesporu Jan Exnar (JK Hřebčín Favory), který sice v dnešním zúčtování maratonu zvítězil, ale o pouhou setinu trestného bodu před Jaroslavem Petřekem (JK Zubří). Třetí příčku pak vybojoval MVDr. Pavel Jadrníček (NH Kladruby n. L.). Po dvou dnech jsou tedy karty rozdané takto - s náskokem více než 18 bodů vede již jmenovaný Jan Exnar před MVDr. Pavlem Jadrníčkem a Jaroslavem Petřekem. Zajímavé však bezesporu bude sledovat vývoj na průběžné druhé a dalších příčkách, neboť tam jsou rozestupy 3 až 4 trestné body a každá chyba v zítřejším parkuru může znamenat značný pokles v pořadí.

Největší souboj na dálku ale probíhal dozajista v párech, kde se utkali mladí jezdci se skutečnými matadory. Nakonec svá záda ukázal všem Ladislav Jirgala (JK Hubička Telnice). Těsně za ním se umístil jeho syn Marek, který však reprezentuje JS Hřebčín Siglavy. Třetí místo si skvělou dravou jízdou vyjel se svým černobílým spřežením Radek Nesvačil (NH Kladruby n. L. s.p.o.).Velmi dobře si však vedli i další jezdci v pořadí, a to např. čtvrtý Erik Zuvač (JK Steally Opava) či pátý Ing. Tomáš Barták (JK Barták Nahoruby) s klisnami Razie-18 a Syrie-17. Tentokrát až šesté místo zbylo na Martina Gössla (JO TJ Agro Cheb - Nebanice).

Po dvou disciplínách je tedy pořadí takovéto - první místo drží Radek Nesvačil, v těsném závěsu za ním a s naprosto zanedbatelným odstupem druhý a třetí jsou otec a syn Jirgalovi, tedy Ladislav (2. místo) a třetí Marek. Rozhodovat tedy bude až parkur, v němž se ukáže nejen šikovnost všech jezdců a koní, ale i to, jak se dokáží vypořádat s tak velkým tlakem.

Poslední kategorií, která se představila před diváky v klusové, krokové a nakonec i překážkové části semického maratonu, byla čtyřspřeží. V nich se představil kvartet jezdců a jediná česká zástupkyně - Kateřina Sklenská (JO TJ Sokol Kubšice) s muži držela krok. Přes řadu těžkostí si v maratonu zajistila druhou příčku, byť již se značným odstupem od vedoucího závodníka Zdeňka Jiráska (JK Robousy). Třetí místo pak právem připadlo Ing. Jaroslavu Jandlovi, který předvedl velmi klidnou, přitom rychlou jízdu. Po dvou dnech se tak pořadí oproti včerejším výsledkům nikterak nezměnilo, tedy průběžně po dvou disciplínách zůstává s výrazným náskokem první Zdeněk Jirásek, druhý zástupce pořádajícího JK Semice Ing. Jaroslav Jandl. Třetí a čtvrtá příčka zbyla na ženy, mezi nimiž si lépe vede Kateřina Sklenská před rakouskou závodnicí Ritou Marii Walter.

Zítra je na pořadu poslední disciplína, kterou je vozatajský parkur. Trať postavil Jaroslav Kosař, jenž je zároveň zpracovatelem výsledků, přičemž cíl a start zůstal na původním místě jako v letech minulých. Na rozdíl od předcházejících ročníků však budou jezdci se svými spřeženími překonávat nově most. Start prvního závodníka je tedy zítra očekáván v 11 hod. dopoledne, od 10 hod. bude probíhat prohlídka parkuru.

Přijeďte tedy zítra do Semic svým favoritům vytvořit tu správnou závodní atmosféru !!!

AKTUALIZACE: 6.5. 20:30 hod.

První soutěžní den v Semicích mají za sebou a ten patřil drezurám. Ráno už v 8,30 hod. vjel do drezurního obdélníku první soutěžící, jímž byl Pavel Drbohlav (JK Pamela Bylany) s párem haflingů a soutěžící v kategorii pony. S výsledkem 77,31 trestného bodu zaujal průběžnou třetí příčku. Druhé místo průběžně vybojoval po drezuře Jiří Mičánek (TJ Krakonoš Trutnov) se 70,91 trestnými body. Vedení se však ujala jediná žena v poli startujících kategorie pony, a to s náskokem více než 17 trestných bodů Mgr. Monika Pospíšilová (JK Boharyně).

Po dvacetiminutové přestávce přišla řada na jednospřeží, kterých do soutěže nastoupilo nakonec pouze 15. V startovním poli například chybí Ing. Kateřina Neumannová reprezentující NH Kladruby n. L. Ta se přijela do Semic na drezury alespoň podívat. Mezi výkony jezdců této kategorie si náskok 10 trestných bodů vypracoval po drezurních úlohách Jan Exnar (JK Hřebčín Favory) s impozantním starokladrubským běloušem Gss Farinou XXXVIII-57. Obdržel od rozhodčích 41,73 tr.b. Druhý průběžně absolvoval drezuru Alexandr Soukup (JK Ruda) s Aromou-8, za tu získal 51,97 tr.b. Třetí příčku vybojoval MVDr. Pavel Jadrníček (NH Kladruby n. L. s.p.o.) s bodovým ziskem 54,66 tr. b.

Mezi páry si nejlepší pozici před maratonem získal Martin Gössl (JO TJ Agro Cheb - Nebanice) s 50,43 trestnými body, hned za ním s minimálním odstupem skončil Radek Nesvačil (NH Kladruby nad Labem s.p.o.) s 50,94 tr.b. Na třetím místě průběžně zůstávají společně Marek Jirgala (JS Hřebčín Siglavy) a Ing. Tomáš Barták (JK Barták Nahoruby) s Razií-18 a Syrií-17.

Kategorie čtyřspřeží má pouhé čtyři závodníky, nicméně i to je za současné situace velmi pěkné. Mezi nimi se ujal průběžného vedení Zdeněk Jirásek (JK Robousy), který na prozatím stříbrného drží náskok více než 8 trestných bodů na domácího Ing. Jaroslava Jandla (JK Semice). Třetí místo, byť pro přihlížející to bylo poněkud diskutabilní, patří rakouské závodnici Walter Ritě Marii.

Na IX. Jarní závody spřežení tedy přijelo celkem 40 spřežení a přestože chybí některá známá jména na startovní listině, je a ještě jistě bude v Semicích k vidění celá řada skvělých jezdců a jejich spřežení.

Zítra nás čeká maraton, tedy skvělá adrenalinová podívaná. Tu slibují především páry, jak tomu bylo ostatně i v loňském roce. Na co je však třeba upozornit bude hodina, kdy se závodníci zítra dostanou do překážkového úseku E. První spřežení se na trať vydá už v 9,30 hod. a tak se do překážek dostane v 10,16 hod. Tedy budete-li chtít shlédnout výkony všech startujících, měli byste přijet na desátou dopolední!

Pořadatel JK Semice v čele s Ing. Jaroslavem Jandlem má důvod k radosti, ale i pár nových vrásek na čele. Radost mu přináší jistě rekordní počet účastníků s konečným číslem 44 potvrzených přihlášek a také mezinárodní účast jezdců spřežení z Rakouska, konkrétně v kategoriích jedno-, dvoj- a nakonec také čtyřspřeží. Naopak pár vrásek na čele přidaly nutné úpravy v areálu, kde probíhají tyto známé závody.

Příkop, který rozdělil kolbištěDošlo k totiž poměrně zásadní terénní úpravě, která si vyžádala vznik hlubokého výkopu a s tím související úprava vodní překážky. Ta jako jediná tedy doznala změn, ale nutno podotknout, že už toho bylo zapotřebí. Nově je tedy upraveno (zpevněno) dno jezírka, ale změní se i průjezdy vodou, kde jezdec má na vybranou mezi kratší a delší variantou. Jak ovšem semičtí vyřeší parkur, resp. jeho start a cíl, právě kvůli povinným terénním úpravám, bude rozhodnuto zítra po dohodě s technickým delegátem Jiřím Kuškou. Tedy uvidíme, jak to celé nakonec dopadne.

A co tedy vlastně na jezdce čeká?

Ve čtvrtek 5. května proběhne mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne prezentace závodníků, ve čtyři hodiny je naplánována prohlídka maratonu a v osm večer proběhne technická porada.

Samotné závody zahájí Pavel Drbohlav (JK Pamela Bylany) svou drezurní úlohou 6A v kategorii pony, a to v pátek 6. 5. 2011 už v 8,30 hod.!

Původně bylo počítáno se začátkem drezur v 9,00 hod., ale počet účastníků donutil pořadatele k posunutí začátku o 30 minut dopředu. I tak se čtyřky předvedou v drezurním obdélníku až po páté hodině odpoledne (konkrétně mezi 17,20 a 17,50 hod.).

Příjemným zasvěceným komentářem doplní všechny soutěžní dny Ing. František Petřík.

Sobota bude patřit atraktivnímu maratonu, který absolvují všechny kategorie velkých koní na 7 překážkách s 34 průjezdy na trati dlouhé 14,5 kilometrů, jezdce v kategorii pony páry pak čeká 6 překážek s 25 průjezdy na trati dlouhé 13 kilometrů. Začátek, tedy vjezd prvního spřežení do klusového úseku A, plánuje pořadatel na 10,00 hodinu. Do překážek, tedy úseku E se obvykle jezdci dostanou o cca 45 min. později.

Na neděli je připravena od 11,00 hodin překážková jízda neboli vozatajský parkur. Trať absolvují všichni jezdci na 18 překážkách, z nichž jedna bude kombinovaná pro pony, pro ostatní budou kombinované překážky dvě. Lišit se tedy bude parkur pro pony a zbývající kategorie velkých koní pouze minimálně, a to především v šířce branek.

Trénink čtyřspřeží Jaroslava JandlaRychlým pohledem do přiložené předběžné startovní listiny drezur zjistíme, že účastníků by mělo podle posledních informací být rekordních 44.K vidění tu tedy bude prakticky celá jezdecká špička, chybět tak nebudou spřežení z NH Kladruby nad Labem (vraníci i bělouši), nováčci, ale ani matadoři jednotlivých kategorií.

Rozdělení dle kategorií bude takovéto – 5 účastníků je v kategorii pony páry, jednospřeží nastoupí do soutěže 18, dvojspřeží by mělo dorazit 17 a čtyři čtyřspřeží. U královské disciplíny je navíc jedno příjemné překvapení, neboť se právě v této kategorii představí hned dvě ženy.

Co čeká na diváky?

Bezesporu v první řadě skvělá sportovní podívaná, výborné občerstvení slibující nejen „tradiční“ produkty domácí udírny, ale vskutku kompletní nabídka teplých jídel v podobě kupříkladu kuřecích či hovězích steaků. Aktuální bude i informace o výši vstupného, které se již několik let drží na stejné úrovni, a to na 70 korunách za dospělého. Parkovné pak činí symbolických 10 korun za celý den.

Posluchači mladoboleslavského rádia Jizera pak mají navíc skvělou příležitost, jak si zajistit vstup zdarma. Už od pondělí 2.května do soboty 7. května mohou vyhrát v jednoduché soutěži volné vstupenky právě na tyto závody.

Nezbývá tedy nic jiného, než doufat, že se do Semic přijedete podívat a budete fandit svým favoritům. Pokud se ale do Semic přeci jen nedostanete, aktuální informace z průběhu závodů doplněné fotografiemi naleznete zde na EQUICHANNEL.cz. Zůstaňte tedy s námi!!

Pod článkem si prohlédněte rozpis a předběžnou startovní listinu.

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.