Šampionát chladnokrevných koní v dvojboji

24. 11. 2011 Petra Šanturovová Autor fotek: Šanturovová Petra

Již potřetí se v rámci výstavy Agrotec konal dne 27. října 2011 v prostorech dostihového závodiště v Pardubicích šampionát chladnokrevných koní ve dvojboji jednostřeží, tedy v ovladatelnosti v kládě a těžkém tahu.

Na tento šampionát se z oblastních kol, kde bylo nutno mít ukončené dvě kvalifikace, kvalifikovalo celkem devět soutěžních dvojic.

Na dodržování pravidel dohlížel sbor rozhodčích ve složení p. Černík, p. Cerman, p. Vácha, p. Janda, p. Škarka, p. Našinec a p. Straka, o komentář soutěží se postaral p. Novotný.

V pravé poledne začal celý šampionát první soutěží, jíž byla ovladatelnost v kládě. Trať byla postavena stejně jako při Mistrovství republiky v září v lesíku za oranicí. Mezi nejtěžší překážku patřilo couvání s následným sražením protilehlého kuželu čelem klády, dále na trati čekalo na soutěžící začelování, osmička a průjezd brankami.

Vladimír Hajtmar - GondorPrvní soutěžní disciplínu vyhrál Vladimír Hajtmar s hřebcem 2985 Gondorem, který trať projel v čase 4.21 min. bez trestných bodů, druhé místo obsadil Pavel Školka s klisnou Pavlou v čase 4.43 minut s 20 trestnými body a třetí místo obsadil Jan Janovský s hřebcem Tamírem v čase 4.47 minut s 10 trestnými body.

Po přestávce pokračoval šampionát druhou soutěží a to těžkým tahem. Na mokré trati se dlouho nemohlo rozhodnout o vítězi a konečnou váhou, která určila pořadí, bylo úctyhodných 2000 kg. Přetažením saní s touto hmotností přes celou délku dráhy si vítězství zajistil Vladimír Hajtmar s hřebcem 2985 Gondorem, druhé místo vybojoval Mojmír Kubíček s hřebcem 2885 Steimanem, kteří táhli saně do vzdálenosti 18,5 metru a třetí místo obsadil Jan Janovský s hřebcem Tamírem, kteří utáhli saně do vzdálenosti 6 metrů.

Po sečtení výsledků z obou soutěží se šampiónem ČR ve dvojboji stal Vladimír Hajtmar s plemenným hřebcem slezského norika 2985 Gondor, druhé místo obsadil Mojmír Kubíček s plemenným hřebcem slezského norika 2885 Steiman a třetí se umístil Jan Janovský s polským hřebcem Tamír.

Podobné články

Stáj Erina a obec Nihošovice vás srdečně zvou na Memoriál bratří Machů, který je kvalifikací na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.

Ranč U Rudolfa Bobrovníky vás srdečně zve na 5. ročník Kvalifikace na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.