Posvícenský svod koní 2008 aneb chladnokrevníci v Rousínově

19. 9. 2008 Petra Šanturovová Autor fotek: Helena Görnerová

V sobotu, 23. srpna 2008, se v Rusínově konal po roční pauze Posvícenský svod koní, který byl zároveň třetím kvalifikačním kolem na ME chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích a třetím kvalifikačním kolem na MČR ve formanských jízdách, ovladatelnosti v kládě a těžkém tahu pro oblast Orlicka.


Milan Blizňák sa 2952 Brysem slezským a 2868 Nacho Salazarem-ZV


Pavel Reichl s 2986 Neronem a 2987 Mazutem


Vladimír Hajtmar s 2985 Gondorem a Rainerem



Před samotným zahájením soutěží si účastníci kvalifikací na ME vylosovali startovní pořadí a v tomto pak startovali po všechny tři soutěžní disciplíny:
1)    Vladimír Hajtmar z Rovenska s plemenným hřebcem slezského norika 2985 Gondorem a norickým valachem Rainerem.
2)    Milan Blizňák z Podlesí s plemennými hřebci slezského norika 2952 Brysem slezským a 2868 Nacho Salazarem-ZV
3)    Pavel Reichl z Dolního Benešova s plemenným hřebcem slezského norika 2986 Neronem a plemenným hřebcem ČMB 2987 Mazutem
4)    Oskar Sněhota ze Žarošic s hřebci Narem a Buntekem
5)    Miroslav Košťál z Vysoké Srbské s plemenným hřebcem 1236 Hiszpanem a hřebcem Heraklitem
6)    Vladimír Hanuš z Řetůvky s valachy Čendou a Montym.

První soutěží v pořadí byla formanská jízda, která byla první disciplínou kombinované soutěže na ME. Na trati čekalo na účastníky 13 překážek a mimo klasických průjezdů brankami zde ještě byly profily ve tvaru L a U, přejezd přes můstek, val, couvání, kde bylo třeba zadní částí vozu shodit laťku, průjezd vodním příkopem a průjezd překážkou, která byla jen na zemi vyznačena a vysypána pilinami. Kupodivu právě ona působil nejednomu koni potíž, barevný kontrast byl zřejmě značný. Chodem koní byl rozhodčími ing. Radkem Novotným a panem Černíkem stanoven klus, od poslední překážky byl povolen chod libovolný.
V této soutěži se nejvíc dařilo Pavlu Reichlovi s 2986 Neronem a 2987 Mazutem, který si s nástrahami tratě poradil v čase 4.02.84 minut a nedopustil se žádné chyby. Druhé místo obsadil rovněž bezchybnou jízdou Milan Blizňák s 2952 Brysem slezským a 2868 Nacho Salazarem-ZV v čase 4.06.27 minut. Ani třetí v cíli, Oskar Sněhota  s Narem a Buntekem, se nedopustil na trati žádné chyby a cílem projel v čase 4.23.96 minut. Čtvrté místo obsadil Miroslav Košťál s 1236 Hiszpanem a Heraklitem, který se na trati dopustil jedné chyby, kdy darmovisem shodil míček z kuželu a jeho celkový čas v cíli činil 4.53.30 minut. Vladimír Hajtmar s 2985 Gondorem a Rainerem sice na trať vyrazil ve svižném tempu, ale na překážce osmička se musel vracet, kvůli neuzavření kruhu a přišel tak o cenné vteřiny. I když projel trať bez trestných bodů, jeho celkový čas v cíli činil 5.02.00 minut, což znamenalo páté místo. Na šestém místě pak skončil Vladimír Hanuš s Montym a Čendou, který se na trati dopustil tří chyb a jeho výsledný čas činil 7.13.84 minut.

Následující soutěží byla opět formanská jízda, tentokrát se ovšem jela kvalifikace na MČR a do soutěže se přihlásily tři páry. Tato soutěž se rovněž započítávala do Memoriálu Zdeňka Horáčka ml., který se skládal z formanské jízdy a ovladatelnosti v kládě .
Vítězem této kvalifikační formanské jízdy se stal Vladimír Hajtmar s 2985 Gondorem a Rainerem, který se na trati nedopustil žádné chyby a jehož výsledný čas byl 4.04.08 minut. Radost z vítězství mu však poněkud pokazil fakt, že následují dvě dvojice,  Vladimír Cerman s Benem a Hebronem a Josef Stejskal s Primem a Mášou, byli diskvalifikováni za neprojetí překážek na trati. Pro Vladimíra Cermana znamenal stop vodní příkop a Josefu Stejskalovi se stala osudnou překážka couvání.


Vladimír Hajtmar, Gondor a Rainer.


Oskar Sněhota a přesná práce Nara a Bunteka.


Miroslav Košťál, Heraklit a Hiszpan.


Pára Vladimíra Hajtmara.


                                                   Vladimír Hanuš s Čendou a Montym

Na následující soutěž, ovladatelnost v kládě v párech,  která byla druhou soutěží kvalifikace na ME, se soutěžící i diváci přesunuli z hlavního kolbiště, které mezitím ovládli teplokrevní koně se skokovými soutěžemi, do blízkého lesa. Tam pořadatelé – jak je již u „jeleňáků“  dobrým zvykem - připravili velmi zajímavou trať. Po projetí slalomu a osmičky na louce soutěžící pokračovali do lesa, kde museli nejprve na skládce dřeva začelit. Tato překážka měla být původně doplněna o rampování, ale po několika připomínkách z řad soutěžících bylo toto k velké škodě všech zrušeno. Musíme se bohužel pozastavit nad argumenty "když pod tím vykopete žlábek, tak klidně". Ať si každý ze své praxe přebere sám. Dále se tedy od začelení pokračovalo bludištěm mezi stromy k překážce couvání, které bylo opět zakončeno shozením míčku na kuželu čelem klády.

Paparazzi ulovil snímek pánů Zdenka Horáčka (vlevo), diskutujcího s nesoutěžícím Františkem Fajglem nad marnou přípravou vyšší formy překážky a tím pádem nad právem existence žlábku pro soutěžní rampování...


V druhé části trati se pak pokračovalo do dolíčku, kde bylo nutno nejprve s kládou sjet z kopce a následně ji  opět do protilehlého kopce vytáhnout. To některým koním (především těm, kteří nepracují pravidelně v lese) činilo nemalé potíže, ale nakonec všichni s úspěchem kládu do kopce vytáhli a mohli rychlým krokem pokračovat do cíle. Na tomto místě bych ovšem vytkla pořadatelům nedostatečně vyznačenou trať, kdy v některých okamžicích diváci vbíhali do cesty koním a snadno mohlo dojít (a také málem došlo) k úrazu.


Nejrychleji trať projel Pavel Reichl s 2986 Neronem a 2987 Mazutem, který se dopustil tří chyb a jeho výsledný čas byl 8.11 minut. Na druhém místě se bezchybnou jízdou v čase 8.22 minut umístil Miroslav Košťál s 1236 Hizspanem a Haraklitem . Na třetím místě se s třemi chybami a časem 8.35 minut umístil Vladimír Hajtmar s 2985 Gondorem a Rainerem. Rovněž tři chyby udělal na trati čtvrtý v pořadí, Oskar Sněhota s Narem a Buntekem  a jeho výsledný čas byl 8.52 minut. Páté místo obsadil s jednou chybou a časem 10.34 minut Vladimír Hanuš s Čendou a Montym a na šestém místě s třemi chybami a časem 11.26 minut dojel Milan Blizňák s 2952 Brysem slezským a 2868 Nacho Salazarem- ZV.

Práce koní s dlouhým kmenem ze svahu...

...do svahu...

...přes hranu...

...s kočím...

...v páru...

...s břemenem.

Po slavnostním nástupu soutěže dále pokračovali třetí disciplínou kvalifikace na ME v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní, a to těžkým tahem. Na základní váze 1.500 kg skončila soutěž pro Vladimíra Hanuše s Čendou a Montym, kteří dotáhli takto naložené saně do vzdálenosti 1,5 metru a obsadili tak šesté místo. Další čtyři kola až do konečné váhy 2.300 kg absolvovalo bez problémů všech dalších pět dvojic, a tak si všichni připsali po jednom bodu za první místo do konečného součtu.




Po skončení soutěže v těžkém tahu proběhlo dekorování kvalifikace na ME kombinované soutěže:

1) Pavel Reichl               2986 Neron a 2987 Mazut                                  20 bodů
2) Miroslav Košťál         1236 Hizspan a Haraklit                                     17 bodů
3) Oskar Sněhota            Nar a Buntek                                                       15 bodů
4) Milan Blizňák            2952 Brys slezský a 2868 Nacho Salazar- ZV    14 bodů
5) Vladimír Hajtmar      2985 Gondor a Rainer                                          13 bodů
6) Vladimír Hanuš        Čenda a Monty                                                      12 bodů



Pátou soutěží chladnokrevných koní byla ovladatelnost v kládě jednotlivců, která byla zároveň kvalifikačním kolem na MČR a započítávala se též do memoriálu Zdeňka Horáčka ml. Trať byla stejná jako při párové soutěži, jen byla konečně doplněna o rampování, což zvýšilo její atraktivnost hlavně pro diváky a prověřilo účastníky soutěže a jejich koně ve zručnosti při práci v lese.
Nejlepší výkon s jednou chybou předvedl Vladimír Hajtmar s valachem Rainerem v čase 7,46 minut. Druhé místo obsadil taktéž s jednou chybou na překážkách Vladimír Hanuš s valachem Čendou v čase 9.20 minut. Třetí místo pro sebe vybojoval s třemi chybami v čase 9.55 minut Josef Stejskal s hřebcem Primem. Na čtvrtém místě se s jednou chybou na překážkách a časem 10.08 minut umístil Vladimír Hajtmar s plemenným hřebcem 2985 Gondor. Páté místo s dvěma chybami a časem 10.27 minut vybojoval Jan Leicht s hřebcem Normenem, šesté místo pak patřilo Vladimíru Hanušovi a valachovi Montymu, kteří na trati udělali tři chyby a jejich výsledný čas činil 10.58 minut a na sedmém místě skončil s jednu chybou a časem 12.10 minut Josef Stejskal s Mášou.

Poslední soutěží v nabitém dni byla kvalifikace na MČR v těžkém tahu jednotlivců. Na start této soutěže se postavily celkem tři dvojce, přičemž Jan Leicht startoval se dvěma koňmi. První kolo se základní váhou 700 kg a další čtyři kola zvládli bez problémů všichni. Na váze 1.200 kg soutěž skončila pro Vladimíra Hanuše s Čendou, který tuto váhu dotáhl do vzdálenosti 16,5 metru  a obsadil tak třetí místo. Po dotažení váhy 1.200 kg do cíle odstoupil ze soutěže Jan Leicht s hřebcem Norman a obsadil tak druhé místo. První místo pak obsadil také Jan Leicht, tentokrát se Sagonem, když do cíle dotáhli saně s váhou 1.250 kg.

Na závěr ještě proběhlo dekorování Memoriálu Zdeňka Horáčka , který obsahoval soutěže formanské jízda a ovladatelnost v kládě. Vítězem se stal Vladimír Hajtmar, který zde obhajoval vítězství z roku 2006.


Celkové pořadí kvalifikací na ME po třetím kole:

1) Miroslav Košťál       1236 Hizspan a Haraklit                                        49 bodů
2) Milan Blizňák           2952 Brys slezský a 2868 Nacho Salazar-ZV      48 bodů
3) Oskar Sněhota          Nar a Buntek                                                         47 bodů
4) Jan Blizňák              2954 Baron ze Zubří a 2988 Baron ze Zubří-2      34 bodů
5) Vladimír Hajtmar    2985 Gondor a Rainer                                            25 bodů
6) Pavel Reichl            2986 Neron a 2987 Mazut                                      20 bodů
7) Jakub Mišák            Princ a Baraka Teč                                                 13 bodů
8) Karel Školka            Pavla a Blizard                                                       13 bodů
9) Vladimír Hanuš       Čenda a Monty                                                       12 bodů
10) Milan Halouska     Borek a Bára                                                          11 bodů

Podobné články

Stáj Erina a obec Nihošovice vás srdečně zvou na Memoriál bratří Machů, který je kvalifikací na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.

Ranč U Rudolfa Bobrovníky vás srdečně zve na 5. ročník Kvalifikace na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.