Ohlédnutí za BEGAN MOVE 2008 aneb Began je styl!

15. 7. 2008 Jindřiška Svobodová Autor fotek: Helena Görnerová

Každý obor lidské činnosti a zájmu je schopen akceptovat vývoj, který není možné zastavit a rozhodně nám přináší novinky v našem životě. I obor chovu koní, potažmo chladnokrevných koní, podléhá změnám, které jsou někdy horší z našeho konzervativního pohledu a někdy jsou od počátku vnímány jako svěží vítr do plachet. Občanské sdružení Centrum rozvoje chovu slezského norika Hradčany společně se soukromým hřebčínem slezskonorické krve v červnu nabídli alternativu těm, kteří při profi závodech stojí v hledišti a nechají se unášet uměním haluzáků.


Startovní listina čítala v přihláškách patnáct závodníků z různých koutů republiky. Těsně před BEGAN MOVE omluvil svoji neúčast Jíří Riedl ze Vsetína, nadupané pole tedy vypadalo takto:
Silva Stříbrná, Turnov
Jana Vanišová, Plzeň
Alexandra Jeglová, Brno
David Trtík, Brno
Daniela Svobodová, Hradčany, Pěčín
Vanda Svobodová, Hradčany, Pěčín
Andrea Borovská, Kublov u Berouna
Martin Bezstarosti, Nekoř
Hana Faltusová, Nekoř
Karel Krejza, Nekoř
Josef Faltus, Nekoř
Petr Záluský, Praha
Ivana Štěpánková, Rokytnice v O. h.
Mirka Hůlková, Rokytnice v O.h.

Ve startovním poli byli lidé, kteří vlastní nebo si půjčili koně. Ale rozhodně v nich dříme soutěživý duch a podle toho také měly soutěže spád.




V OVL v kládě se pracovalo s „osmičkou“ výřezem a byly v ní použity klasické překážky: vlnovka, začelení, otočný bod, strkání do branky. Byl to opravdový festival zdatnosti ve vedení koně a ve vyhodnocování situace. Kdo je znalý, ví, že s osmičkou se pracuje v brankách úplně jinak, než s krátkou „šestkou“ katem. Občas branky dostaly zabrat nikoliv koněm, ale sražením koncem klády. Nervozita při první disciplíně byla veliká a tak další boj v terénu už byl uvolňovacím kolem pro všechny – i pro rozhodčí.
Výsledky: 1. M. Bezstarosti – Zuzanka
2. K. Krejza – Zuzanka
3. D Trtík – Stanga Lola



Bega cross v prvním kole byl rychlou záležitostí, která má velkou budoucnost. Je to kreativní soutěž, kdy každý v mezích pravidel může projevit svoji fyzickou zdatnost a souhru s koněm. O rychlém vyhodnocování situace nemluvě. Terén byl super nakloněný a zarostlý mlázím a buření. Při vstupu do porostu vás napadla myšlenka: tak takhle nějak to bylo v Predátorovi... Mimo trať stáli ti, kteří fandili svým favoritům a kteří tu akci chtěli prožít i s hulákáním lídra k vybídnutí koně do tempa. Jezdilo se fakt rychle.



Druhé kolo na kolbišti prověřilo technickou zdatnost rychlých z prvního kola. Kdo na to neměl nebo na to neměl koně (což nebylo), byl z terénních překážek odsunut na konec pole. Kupodivu se všichni s překážkami porovnali daleko lépe (již bez nervozity), než s brankami v OVL. Součet výsledků stanovil pořadí: 1. K. Krejza – Zuzanka
2. M. Bezstarosti – Zuzanka
3. D Trtík – S. Lola





Bega teamracing je velkou novinkou a skupinovou soutěží. Štafeta, kterou si předávají jednotliví členové týmu koně před překážkami, poskytuje možnost slabší výkony dohánět zdatnějšími borci. Nestřídají se koně, ale od startu, kdy se postrojí, maká družstvo pouze na svém jednom a tom samém. V tomto ohledu mají všechna družstva stejné možnosti – s jedním koněm musí zafungovat všechny ruce. Pochvalu na tomto místě musíme udělit týmu Hradčan, který se skládal ze samých juniorek! Trenér jim rozložil úkoly, které při strojení koně měly a dohromady trénovaly před závody každá dvacet minut. To je velké pozitivum, že i dorost mimo odborné školy má chuť závodit s begany. Nebyly nejrychlejší, ale technicky zvládaly „osmičku“, vlnovku, otočák a hlavně strkání do branky (!) na jedničku.


V programu byly též zařazené soutěže, kdy výsledek je téměř okamžitý a naprosto transparentní. Couvání pozpátku a dostih. Ta první byla rozjížďkou o dvou semifinále a následném finále, kdy vítězila Síla Vůle s Petrem Záluským. Sebevědomá klisna, která je obratná a rychlá, ale vedení Petra za hubu koně bylo nesmlouvavé a tak se obratnost klisny promítla do její akce pozpátku. Andrea Borovská, které se nedařilo v technických soutěžích, také jasně nastolila synchronizaci ruky s opratí a ruky s rozporkou a se Slunečnicí docouvala druhá. Třetí v pořadí - byl David T..........!




Ještě než završíme BEGAN MOVE zprávou o dostihu, zmiňme Unimog Vojtěcha Herstuse, speciál pro truck trial. Vojtěch se stal o vlastní vůli před lety příznivcem těžkých koní, kdy navštívil některé z BEGANů XX a CHLAĎASE v Lanškrouně. A možná i jiné koňařské akce, ale byl otcem myšlenky, jak porovnat begana s kládou a Unimog s kládou. Neuvěřitelná šou, kterou si užíval za volantem Vojtěch a z hlediště diváci, všechny neuvěřitelně semkla do fandovství.


Závěrečný dostih byl prožitkem maximální odstředivé síly, kterou vyvine mohutná záď za absence sedla. Povinné ochranné přílby jezdců nebyly „v akci“, nikdo nespadl a rychlost v trati směrem do kolbiště rozhulákala i poslední diváky. Obzvláště pak "zabral" i doběh technického rozhodčího do cílové rovinky daleko za lotem koní...
Výsledky: 1. Iva Štěpánková – Stanga Lola
2. Mirka Hůlková – Slunečnice
3. Jana Vanišová – Síla Vůle



Závěrem úžasné zjištění: O tom, že BEGAN JE STYL, dnes nikdo z účastníků nepochybuje. Vedle cíleného směru se souběžně vytvořil první zárodek bego stylu, inspirován emo stylem. Takže se vracíme k tomu, co znamená began move – volně přeloženo pohyb začal - a začal všemi směry.


Program: 10:00 Zahájení
10:15 Ovladatelnost v kládě
11:30 Bega cross I. Kolo
12:15 Djembe bubny – performance
12:30 Bega cross II. kolo
14:30 Cování koněm pozpátku
14:45 Bega teamracing
15:15 Unimog v akci
15:45 Dostih beganů na 300 m
16: 00 Závěr

Rozhodčí:
hlavní – ing. Martina Kosová
technický – ing. Jan Gallas

Realizační tým:
Josef a Jindřiška Svobodovi
Josef Svoboda jun.
Filip Svoboda
Lenka Honskusová
Hanka Faltusová
Pohostinství „U Rychtáře“ Pěčín

Fotografové:
Helena Görnerová
Veronika Jašková

Sponzoři cenami:
Centrum rozvoje chovu slezského norika Hradčany, o.s.
Kovodílna Hejnice – Luboš Honskus
ing. Alexandra Jeglová
Mgr. Art. Andrea Borovská



Podobné články

Stáj Erina a obec Nihošovice vás srdečně zvou na Memoriál bratří Machů, který je kvalifikací na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.

Ranč U Rudolfa Bobrovníky vás srdečně zve na 5. ročník Kvalifikace na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.