Hodějice plné haflingů

27. 8. 2009 Veronika Jenikovská Autor fotek: Kateřina Šestáková, Radim Polcr a Veronika Kutilová

Druhý ročník mistrovství ČR malých koní v kombinovaných soutěžích a IV. soutěže v orbě koňmi, který se konal 8.-9. srpna 2009, byl další příležitostí, jak letos vidět pohromadě spoustu haflingů, jejich sportovní výkony a jak navázat kontakty s dalšími chovateli a nadšenci pro toto plemeno.

První srpnový víkend se na strništi v Hodějicích nedaleko Brna sešlo celkem přes čtyřicet koní. Se zpožděním přinášíme alespoň krátké shrnutí této akce.

orbaSobotní program byl věnován hlavně orbě a soutěžím spřežení. Dopolední orby se zúčastnilo celkem osm párů a sestava to byla opravdu špičková. O první místo se nakonec utkali tradiční rivalové Oskar Sněhota s Buntkem a Narem a Jiří Daněk se skvěle sehranou párou Agra a Arka. Oproti loňskému ročníku, kdy zvítězil Oskar Sněhota, se letos místa prohodila a zvítězil Jiří Daněk, jehož umění museli ocenit i laici. Zdeněk Musil s haflingerkami Šárkou a Bárou skončili na čtvrtém místě za Milanem Dudou, který soutěžil se Zázrakem a Gastonem.

Po obědě a slavnostním průvodu Hodějicemi pokračovaly soutěže pro vozatajce. Ve štafetě dvojspřeží, která následovala, došlo k namíchání dvojic malých koní s koňmi chladnokrevnými. Zvítězila dvojice Musil - Daněk, druhé místo zaujali Drápela se Sněhotou.

Ovladatelnost v kládě byla po loňském fiasku letos vypuštěna z disciplín MČR. Tato technicky nejnáročnější disciplína byla ještě ztížena velmi tvrdým a nerovným povrchem strniště. Nejlépe si s ní poradil Zdeněk Musil, druhé místo zaujal Jiří Daněk a trojici doplnil Oskar Sněhota.

Poslední „nemistrovskou" soutěží dne byl těžký tah. Z důvodu časové tísně, kdy několik účastníků ještě čekala cesta domů po kopytě a parkuroví jezdci již byli připraveni na pracovišti, musela být soutěž předčasně ukončena a rozhodnuto už bylo jen podle techniky a stylu. Obsazení stupňů vítězů opět nepřekvapí - Buntek Oskara Sněhoty na prvním, Gaston Jiřího Daňka na druhém a Sněhotův Nar na třetím místě.

Účastníků letošního MČR malých koní bylo oproti loňsku o něco méně, z vážných důvodů nakonec účast v soutěži spřežení muselo odříci několik párů a o titul mistra se tak utkali pouze čtyři spřežení.

V sedlových soutěžích byla konkurence znatelně větší, celkem jedenáct jezdů a koní z celé republiky.

Vozataji v průběhu víkendu startovali ve dvou kolech parkúru a drezuře. Nejlépe si vedl Zdeněk Musil se Šárkou a Bárou, k vítězství mu pomohl zejména téměř bezchybný parkúr. S minimálním rozdílem necelých třech bodů následoval na druhém místě Jaroslav Drápela s ostřílenou dvojicí Astra a Hany. Ti pro změnu ovládli drezurní obdélník. Jaroslav Drápela obsadil i třetí příčku, místo Hany ovšem přepřáhl mladou klisnu Natali. Bramborová letos zbyla na Zdeňku Musilovou se strakatými huculkami Luckou a Arnetou.

drezura haflingO titul v sedlových disciplínách se strhl lítý boj - k favoritkám z loňského roku, Petře Musilové a Kristýně Štechové se připojila drezurní specialistka Pavla Daumann, která zodpovědně natrénovala parkúr, který ji v roce 2008 odsunul až na 11. příčku, a také Jana Havelková s krásným haflingským valachem Nardym, která se účastní soutěží všestrannosti. Obě kola parkuru se podařilo čistě zajet Štechové, Musilové a Havelkové. Díky výraznému náskoku v drezuře ovšem nakonec na titul dosáhla Pavla Daumann, která se se svou klisnou Holy Stripe chystá reprezentovat Českou republiku na šampionátu haflingů v Meranu. Druhé místo získala Jana Havelková a třetí skočila Kristýna Štechová s klisnou Sany, která se rovněž připravuje na cestu do Merana. Petra Musilová s Enzem bohužel neobhájila loňský titul a se zanedbatelným odstupem skončila čtvrtá.

Přesto, že letošní mistrovství malých koní zaznamenalo úbytek účastníků, bylo opět dobrou akcí, která pomáhá propagovat jak sport malých koní, tak plemeno hafling obecně. Chceme tímto poděkovat všem organizátorům - obci Hodějice, starostovi Jiřímu Floriánovi a Zdeňkovi Musilovi za přípravu krásné prázdninové akce.

Podobné články

Stáj Erina a obec Nihošovice vás srdečně zvou na Memoriál bratří Machů, který je kvalifikací na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.

Ranč U Rudolfa Bobrovníky vás srdečně zve na 5. ročník Kvalifikace na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.