Odyssea pokračuje: První návštěva u Zipa

10. 2. 2011 EQCH redakce Autor fotek: Helena Görnerová

Znovu se připomínáme s naší dlouhodobou soutěží Odyssea mého koně. První čtyři výherci, vybraní podle došlých příběhů redakcí a zástupcem firmy Fitmin, jsou z hlediska soutěže již "uzavřeni" a nám zbývá "dořešit" výherce pátého - kterého si vybrali samotní čtenáři. Stal se jím slepý teplokrevník Zip, za kterým jsme se v polovině ledna osobně vybrali na návštěvu až na daleké Třebíčsko.

Proč právě Zip?

Možná právě proto, že Zipův příběh ukazuje, jak může člověk pozvednout "ze dna" i koně s takovým hendikepem, jako je úplná ztráta zraku. A může ho vrátit do téměř normálního koňského života. Pro osvěžení paměti doporučuji si soutěžní příběh přečíst ještě jednou: Odyssea mého koně: dojemný příběh Zipa.

loket Zipa v létě 2010Zip téměř po roce...

Protože od zaslání soutěžního příběhu do první návštěvy uplynulo hodně času, majitelka Zipa Veronika Hlávková nám doplnila aktuálnější informace, aneb co se událo během léta, podzimu a zimy 2010; můžete si je přečíst ve článku Odyssea mého koně: vyhlášení posledních 2 výherců.

Návštěva u Zipa

Dne 14. ledna jsme se proto vydali téměř na jih republiky za koněm, který má sice zdravotní problémy, z hlediska výživářského však podle všeho nijak netrpěl. Velký otazník padající především na zástupce fy Dibaq (Fitmin) proto byl ten, co vlastně ten kůň potřebuje ve své výživě změnit a hlavně jak zjistit případné změny (zlepšení či zhoršení stavu následkem úprav v krmné dávce); ideálně nějakým objektivním, tedy měřitelným způsobem a ne jen na základě subjektivního posouzení. Chtěli jsme proto vše prodiskutovat s majitelkou Zipa, zkontrolovat krmení, stav Zipa i probrat zpětně výsledky vyšetření krve a domluvit případné další vyšetření.

Zip leden 2011Zipa jsme našli spokojeně lelkujícího ve výběhu, který byl čistý, obehnaný elektrickým ohradníkem, vybavený senem a přístřeškem. Společnost mu dělala ponička a ovečka. Bylo vidět, že Zip je s prostorem seznámený a pohyb po něm mu nedělá problémy. Poté, co mu majitelka nasadila ohlávku s vodítkem, jsme si koně mohli prohlédnout - bylo vidět, že neví, co si o tom myslet, ale nakonec pochopil, že mu nic nehrozí a způsobně stál.

Na Zipovi nás na první pohled zaujal stav jeho srsti. Byla řídká, nedlouhá a stále na ní bylo vidět letní oholení břicha, což znamená, že kůň na podzim nepřelínal, pouze o trochu více zarostl, než tomu bylo v létě. I přesto, že je venku nonstop a není dekován, však byl v dobré zimní výživné kondici, která na devítibodové stupnici odpovídala středu. Podle obvodu hrudníku byla hmotnost koně odhadnuta na 630 kg.

Zip leden 2011Majitelka nám potvrdila, že problémy s přelínáním nyní považuje za nejmarkantnější ze Zipových problémů. Lze je přičíst možným problémům s játry (které byly údajně podle vyšetření krve v roce 2009 zjištěné) - možná i souvisejícím s měsíční slepotou - nebo právě ztrátě zraku koně. Protože tělo získává informace o změně délky světelného dne, která se považuje za rozhodující faktor pro zahájení růstu zimní srsti a přelínání, především prostřednitvím očí, je možné, že u slepého Zipa toto selhává.

Následky popisovaných letních problémů (otok stehna, lokte) byly už téměř neznatelné, pouze loket byl velmi mírně zvětšený, avšak nebolestivý a nijak neomezující pohyb koně. Urputné záněty, která zde však v létě proběhly (plus problém s okem, který už také neměl žádné viditelné následky), mohly organismus natolik zatížit, že - jak uvedla majitelka ve svém příspěvku - výrazně zhubnul. Po vyléčení zánětů se kůň dostal opět do dobré výživné kondice. Příčina těchto zdravotních problémů může být ve snížené či narušené imunitě koně, což by mohlo souviset s měsíční slepotou a případně i zhoršenou funkcí jater, ale může se jednat "pouze" o to, že slepý kůň je přece jen náchylnější k úrazům, a to i v prostředí, které zná.

Zip je pravidelně očkován proti chřipce a tetanu, dvakrát ročně odčervován moxidectinem+praziquantelem a ivermectinem. Majitelka nám také ukázala výsledky vyšetření krve z července a října 2009 a září 2010, které však na žádné poškození jater přímo neukazovaly; neukazovaly na něho ani výsledky odběru provedeného po naší návštěvě, byť nebyly z biochemického hlediska kompletní. Pro majitelku radostná zpráva, pro výživáře však už méně: je jasné, že účinek změny krmné dávky na koně bude možno posoudit pouze subjektivně. Majitelka by však byla velmi ráda, kdyby Zip na jaře konečně normálně přelínal :-) V případě skutečně špatného počasí nebo hubnutí koně bylo také doporučeno Zipa dekovat.

Zip leden 2011Výživářské postřehy a měření:

  • hmotnost podle obvodu hrudníku: 630 kg
  • stupeň výživné kondice: 5

Výživářský cíl:

Bohužel v tomto případě bude velmi subjektivní: S majitelkou jsme se dohodli, že než se snažit o změnu výživného stavu koně, soustředí se úprava krmné dávky na optimalizaci zásobení koně minerály a přidání doplňků podporujících jaterní činnost, imunitu a především kvalitu kůže a srsti.

Doporučené krmení:

Po odebrání vzorku sena byla sestavena krmná dávka, která je přiložena pod článkem v souboru DOC s tím, že zpočátku při přechodu na novou krmnou dávku by bylo vhodné přidávat Herbs REGENERATION, směs ostropestřece mariánského pro regeneraci jaterní tkáně, antioxidantů selenu, vitamínů E a C a probiotik.

soutěže Fitmin a Equichannel logoPrvní plnění v soutěži:

Dne 8. února 2011 fa Dibaq dodala pro Zipa krmení na cca 3 měsíce v celkové hodnotě 5887,- Kč:

  • Fitmin OPTI 3 x 15 kg - doplňková extrudovaná bílkovinná směs
  • Fitmin PROFI 8 kg - minerálně vitamínový doplněk
  • Fitmin HERBS REGENERATION 2 kg - regenerační bylinná doplňková směs
  • Fitmin BENEFIT 1l - lososový olej, bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin

Zipa, stejně jako všechny ostatní vybrané koně, budeme nyní namátkově kontrolovat a zůstaneme v kontaktu s jeho majitelkou, která má na straně EQUICHANNELu i Dibaqu otevřenou možnost konzultací. Držme jí palce k dobrému rozhodování i další péči o koně.

Zip leden 2011

Podobné články

Je čas šířit vánoční náladu! Equichannel má pro vás dárky! A jdeme o ně soutěžit!

O tom, že celková stavební obnova areálu výcvikových stájí v Heřmanově Městci je opravdu výjimečná nelze pochybovat. Proto se Národní hřebčín…