Rodiny ve sportu: Heraldikova A 1/1 rodina Heimwehr

24. 5. 2016 Eva Holubcová Autor fotek: © sporthorse-data, archiv J. Filipské, archiv tbdiamond

Kvalitní klisna z dobré rodiny je základem stáda a chovatelství obecně. Bohužel jsou rodiny notoricky podceňovány a proto zahajujeme nový seriál, který se bude věnovat úspěšným rodinám ve sportu. Začneme tou nejzářivější, rodinou Heimwehr, která světu dala Heraldika.

V současné době jsou u nás rodiny koňařskou veřejností opomíjené či spíše úplně ignorované. Ani sebelepší hřebec však nemůže konat zázraky, pakliže je připouštěn na nekvalitní klisnu.

Přestože seriál začíná a bude pokračovat plnokrevnými rodinami, plně doufáme, že se do seriálu přidá více autorů, kteří by mohli psát o nejlepších rodinách teplokrevných kmenů Furioso, Gidran, Przedswit, hřebčinských rodinách (Albertovec, Netolice, Kladruby), rodinách v zemském chovu celkově a také i plemen typu shagya arab.

Budeme rádi, když chovatele inspirujeme k většímu zájmu o mateřskou část původu. Naši předci velmi pečlivě s rodinami pracovali a přikládali jim velkou důležitost. Věděli dobře, co dělají.

Seriál zahájí rodina Heimwehr, která nás celosvětově proslavila vynikajícím Heraldikem.

HeimwehrRodina Heimwehr

Heimwehr byla do Československa importovaná až jako pětiletá, dále pokračovala v dostihové kariéře a např. vyhrála v rekordu sprinterskou Svatováclavskou cenu. Jednalo se o příslušnici rodiny Scynthian Princess, která byla v Maďarsku tehdy etablovaná již pátou generaci. Heimwehr v plnokrevném chovu dala pět hříbat, z toho tři klisničky. Dvě z nich pokračovaly v plnokrevném chovu, byly jimi Hájenka a Heda. Následující článek pojímá rodinu Heimwehr primárně z hlediska výkonnosti na skocích a překážkách.

Větev Hájenky

Méně úspěšná z hlediska udržení rodiny byla první zmiňovaná dcera Heimwehr Hájenka po legendárním napajedelském plemeníku Simson. Hájenka dala nešťastného derby-vítěze Hájka, který si brzy po Derby zlomil nohu, dále byli solidními koňmi na rovině i praví sourozenci Háječek (ten byl využit i v teplokrevném chovu) a Hájka. Na překážkách syn Hindus (Aquino) vyhrál vysoce hodnocenou Cenu Vltavy a dále vnuk Hájenky Harlekýn (Mohykán) se proslavil jako dobrý steepler a partner legendární Evy Palyzové. Roku 1967 s ním byla sedmá ve Velké pardubické i přes dva pády a roku 1970 jedenáctá. A do Německa byla vyvezena klisna Horalka (Mohykán), vnučka Hájenky. Tam dala Hradschin (Mio) zařazeného do tamního teplokrevného chovu, který se příznivě uvedl. Můžeme ho najít např. na mateřské straně původu 1,60m skokana La Rocco Junior nebo aktuálně vzadu u plemeníka Conturio.

HviezdarVětev Hedy

Heda byla zařazena v hubickém chovu, ale zprvu se jí nedařilo. Dala pět živých hříbat, z toho Hedač a Heja byli relativně slušnými koňmi, ale nemohli se vyrovnat Hviezdě (Detvan), vítězce Ceny zimního favorita, Jarní ceny klisen a Oaks. Dále byla třetí ve Velké jarní ceně, druhá v Derby a St. Leger. Hviezda v chovu dala především derby-vítěze Hviezdar. Toho čtenáři EQCH možná budou znát, neboť působil i v teplokrevném chovu a to s bilancí výkonnosti potomstva: D: L, S: T, C: T.

Hviezdar s teplokrevnými klisnami dal např. ST skokanky Rona (HV-4) z 367 Servátor a Ruleta Attack JM 4372 z 394 Quoniam, zatímco jeho dcery daly koně výkonnosti T jak v military, tak i v drezúře. Z vnuků Hviezdara ve sportu můžeme zmínit některé, jako:

  • DRAČICE - 664 Drak, Roma (Hviezdar-1), 2263 Hviezdar - military T, skoky S**
  • REMZI - 2817 All My Dreams, JM4372 Ruleta (Hv-6), 2263 Hviezdar - skoky S**
  • ROVER 1 - 664 Drak, Roma (Hviezdar-1), 2263 Hviezdar - military S
  • TARIW - 363 Assisi del Santo (FR), Tiarella, 2263 Hviezdar - military S
  • TIMUR 1 - 856 Silvio II, Tiarella, 2263 Hviezdar - skoky ST**
  • VEGA - 434 Veneur du Luc s.v., No Slip, 2263 Hviezdar - drezúra T

Hviezdarovým nejlepším synem na dostihové dráze byl Bohatier, který vyhrál Derby a byl čtvrtou generací derby-vítězů, ale jinak byl měkkým koněm, který svoji kariéru brzo ukončil. V teplokrevném chovu se prezentoval produkcí s výkonností D: L, S: ST, C: S a můžeme zmínit např. syna Erotika (výkonnost ST).
V teplokrevném chovu působil i další syn Hviezdy Helax (Astyanax), který vyhrál např. Jarní cenu Petržalky (steeplechase, 3800 m) a patřil mezi špičku steeplerů na Slovensku.

Helada Z Hviezdy byly do chovu zařazeny tři dcery, ale jenom jedna udržela svoji větev dodnes - Helada. Helada (Blyskač) založila velmi užitečnou větev, ze které vychází v současné době hvězdný steepler Hegnus (Magnus), vítěz Ceny Labe, který je letos hlášený do Velké pardubické. V minulosti se VP zúčastnila např. vynikající klisna Hřivna (Muscatite), která také vyhrála Cenu Labe a v samotné VP byla čtvrtá. Nelze též opomenout Hagena (Nikolas), který vyhrál Memoriál Rudolfa Poplera a Kladrubskou cenu, zmínku si zaslouží i Huckleberry (Big Walt), účastník např. Ceny Vltavy.

Ve sportu z novější doby vynikli z této větve např. Heros (Topas - 14) a jeho polobratr Heroin (Hurikán), oba s výkonností skoky S, a z plnokrevné matky Hekla (Flying Star). Jiná plnokrevná matka z této rodiny Hard Bie (Beldale Ball) dala valacha Hurvajze (Le Patron) s výkonností skoky S*.

Z větve dcery Hviezdica (5. v Jarní ceně klisen) vychází např. 11/414 Heidy (Hugben - 49 s.v. x Spring Haven xx) s výkonností skoky L**.

Z celosvětového hlediska byla ale pochopitelně důležitější druhá dcera Hedy jménem Heja.

Heja - linka k otci olympijských koní Heraldikovi

HelgaHeja (Detvan - Heda, Etalon Or) byla pravou sestrou Hviezdy, která byla pátá v Jarní ceně klisen i v Oaks. V chovu dala jenom tři hříbata - dva valachy a jedinou pokračovatelkou byla Helga, která byla po ruském derby-vítězi Marsel´, který se prosadil v teplokrevném chovu. Helga se narodila v PP Šamorín a běhala v jejich barvách, bohužel nijak skvostně. Pro šamorínské dala celkem 13 hříbat, z toho tři byla dobrá na dostihové dráze (Hercules, Hippokrates a Hilda) a do chovu bylo zařazeno několik dcer. Holiday je např. bábou vítěze Ceny Vltavy (steeplechase cross country, I.kat., 4500 m) Herissona a prabábou teprve sedmileté 7/563 Quila-H (Quick Lauro Z), skokanky zatím st. L*, a také je prabábou ST** skokana Happy End (Cent-22).

Čtenáře EQUICHANNELu ale bude zajímat jedině dcera Helgy jménem Heraldika (Calé). Ta byla velmi špatným dostihovým koněm (její dosažené maximum bylo 58,5 kg v GH), ale v chovu ŠOUP Šala dala výborného skokana Háj, klisny Herku a Heňu. Heňa (Robinson) je matkou L* skokanky Hickary a Habibi a řady dalších hříbat. V chovu je podle slovenské PK doposud a poslední hříbě dala zatím loni. První hříbě, klisna Habibi (Larson) dala valacha Eduardo, který v Čechách sportuje za TJ Frenštát s prozatímní výkonností skoky L*.

HeraldikPodstatně důležitější a známější je jiný potomek Heraldiky, a to Heraldik.

Heraldik (Caramel) se vypracoval v „T" skokana, který startoval i na mezinárodních soutěžích. Poté byl prodán do Německa za poněkud nevyjasněných okolností, tam změnil majitele a přešel do služeb rodiny Casperových, která vlastnila Gestüt Birkhof. A dále je to známý příběh, Heraldik se stal jedním z nejúspěšnějších plnokrevných hřebců v historii teplokrevného chovu a sportu. Opakovat jeho neúspěšnější potomky a nejvýraznější úspěchy by bylo nošením dříví do lesa, takže odkážeme na původní článek, který se Heraldikovi věnuje.

Heraldikova pravá sestra Herka byla taktéž odvezena do Německa jako chovná klisna a prezentovala se nadmíru skvěle. Asi nejvýraznějším z jejích potomků byl Royaldik (Royal Diamond) s výkonností 1,30m na parkúrech a německého stupně S v drezúře. Je licencován pro PK OLDBG, HANN, RHEIN, BAVAR, HESS, BADWU, ZVCH, SA a v chovu již má zařazeného syna Royal Cavalier.

RoyaldikDruhým synem Herky zařazeným do chovu byl Meraldik (Münchhausen), licentovaný pro PK OLDBG, BADWU, HESS, TRAK. Třetí syn Donaldik přejmenovaný na Donatuse (Don Schufro) byl prodán do USA, kde sportuje na úrovni Grand Prix s E. Otsem v sedle.

Jiná dcera Charlotte (Chambertin) sportuje zatím na stupni CIC2* ve všestrannosti, a tak jedinou zatím zařazenou dcerou je Heresy (Lanthano). Heresy byla prodána do Irska Tomu Reedovi, který ji umístil na Morningside Stud. Tam dala už körovaného plemeníka Ai Weiwei M2S a několik dcer.

Závěrem

O budoucnost rodiny je tedy postaráno alespoň na mezinárodní úrovni zcela jistě. A co v ČR a na Slovensku? Rodina Heimwehr má řadu zástupkyň, takže se o její pokračování obávat nemusíme, ale je otázkou, jestli rodina ještě dokáže překonat něco tak jedinečného, jako byl Heraldik. Laťku nasadila rodina Heimwehr všem, ale i sobě nepřekonatelně vysoko, vždyť její nejúspěšnější produkt Heraldik je nejvýznamnější kůň, který kdy vzešel z československého chovu.

Prosím čtenáře o případné doplnění informací k příslušníkům rodiny Heimwehr ve sportu a případný obrazový materiál.

Podobné články

Co mají společného slavní Quimero-M, Quoniam II-A či Dietward-86? Společným jmenovatelem je rodina Távol. Pojďme si trochu ji a její zástupce…

Se zástupci této rodiny jménem na "R" se potkáváme na kolbištích často, ať už se jedná o drezúru, všestrannost či parkúry. V chovu působili jako…