Mého koně bolí záda: Příčiny bolesti zad, anatomické a biomechanické souvislosti

26. 4. 2018 MVDr. Zuzana Zápalková, Contipro a.s. Autor fotek: archiv autora

Bolesti zad jsou častým zdravotním problémem u koní nehledě na jejich výkonnost a specializaci. Koně s bolestmi zad nepodávají optimální výkony nebo bývají úplně vyřazeni z tréninku. Na tuto problematiku se podíváme spolu s naším partnerem Contipro a.s. podrobněji – dnes o příčinách bolesti, anatomických a biomechanických souvislostech.

Koňská záda se v poslední době dostávají do povědomí a naštěstí si jezdci stále více uvědomují, jak je důležité jim věnovat pozornost. Pokud záda nefungují tak, jak mají, způsobují koni a následně i jezdci velké problémy.

Tato minisérie o koňských zádech vzniká ve spolupráci s MVDr. Zuzkou Zápalkovou, která se zaměřuje ve své praxi právě na pohyb zvířat. Při své práci využívá poznatků chiropraxe a různé druhy masáží.

Mého koně bolí záda

Protože víme, že vše souvisí se vším a zjistit příčinu bolesti zad je opravdu velmi složité, rozhodli jsme se vzít to z gruntu. V prvním díle vás seznámíme se základy anatomie, abychom si uvědomili, jaká je vlastně stavba těla a které oblasti páteře jsou pro koně důležité a kde bývají často problémy. V dalších dílech si povíme něco o působení sedla na záda koně, jak poznáme bolavá záda koně včas a jak těmto problémům předcházet.

McGowan a kol. (2007) ve své studii popisuje poměrně vysoké procento závažných patologií v oblasti zad u sportovních koní na konci jejich kariéry.

Trocha anatomie na úvod

Tělo koně se skládá z hlavy, krku a trupu a ze čtyř končetin, které zajišťují podporu těla a schopnost pohybu. Střed těla tvoří kostra trupu spolu s měkkými tkáněmi, které jsou spojeny s kostrou. Mezi tyto měkké tkáně řadíme vazy v oblasti páteře, svalstvo zad, hrudníku a břicha, a proximální svaly hrudní a pánevní končetiny.

Páteř se skládá z obratlů, které jsou mezi sebou navzájem spojeny klouby, v nichž je možný jen omezený pohyb. Výjimku tvoří první dva hrudní obratle, které se podílí na pohybu krku, a lumbosakrální kloub (kloubní spojení šestého bederního obratle a křížové kosti), který ovlivňuje pohyb pánevních končetin. Tento větší rozsah pohybu je dán širšími meziobratlovými ploténkami a částečně i orientací kloubních ploch (Townsend a Leach, 1984).

Na které svaly si dát pozor?

Ve stabilizaci páteře hrají důležitou roli:

  • hluboké zádové svaly – epaxiální svaly (longissimus dorsi, m.iliocostalis, mm.multifidi). Jejich atrofie nebo špatná funkce mohou být důvodem vracejících se problémů s bolestmi zad.
  • břišní svaly

    

Funkci zádových a břišních svalů nejlépe vystihuje teorie luku a tětivy – páteř si zachovává lehce zakulacenou pozici (jako luk) díky napětí tětivy, kterou tvoří břišní svaly spolu se sublumbárními svaly. Kontrakce těchto svalů zakulacuje hřbet koně a oddaluje od sebe spinální výběžky obratlů. Pokud jsou tyto svaly v nedostatečném napětí, dochází k prohnutí hřbetu koně směrem dolů a přiblížení spinálních výběžků obratlů k sobě. To pak bývá predispozicí k rozvoji kissing spine.

Bolest zad a kulhání jdou ruku v ruce

Z hlediska diagnostiky jsou však bolesti zad zákeřné, neboť se projevují různě. Další komplikací je fakt, že se bolesti zad často objevují spolu s kulháním. Toto kulhání však může být jak důsledkem, tak příčinou blokád v některém úseku páteře. Nicméně nerovnoměrné zatěžování kloubů při kulhání s sebou přináší další problémy, jako např. nadměrné opotřebení chrupavky, které se může rozvinout až v osteoartrózu.

Existuje celá řada příčin bolesti zad, nicméně se zdá, že všechny příčiny mají společný důsledek – tím jsou změny v neuromotorickém řízení a rychlé ochabnutí svalů (atrofie), zejména mm.multifidi, v místě problému. Atrofie nastupuje rychle v řádu několika dnů, a vede k nestabilitě páteře. Kůň se snaží tuto nestabilitu vyrovnat např. kulháním, špatným postojem, … Tato nestabilita je pak predispozicí k rozvoji dalších patologií – např. osteoartrózy.

Ochabnutí svalů a dysfunkce mm.multifidi však mohou přetrvávat i poté, co se vyřeší příčina bolesti daného segmentu páteře. To zvyšuje riziko recidivy bolesti zad. Aby se přetnul tento začarovaný kruh, je potřeba po vyřešení příčiny bolestivosti provádět s koněm specifická cvičení na posílení a aktivaci atrofovaných zádových svalů.

 

Literatura:

  • Cottriall a kol. (2009): The effects of training aids on the longissimus dorsi in the equine back. Comparative Exercise Physiology 5 (3-4): 111-114
  • McGowan a kol. (2007): Back pain in horses. Epaxial musculature. RIRDC Publication No 07/118. RIRDC Project No UQ-111A
  • Townsend a Leach (1984): Relationship between intervertebral joint morphology and mobility in the equine thoracolumbar spine. Equine Veterinary Journal. Vol. 16 Issue 5. pg. 461-465
  • Anatomické obrázky: König a Liebich (2003): Anatomie domácích savců, 1. díl. Hajko & Hajková. ISBN: 8088700558

 

O autorce: MVDr. Zuzana Zápalková, EEBW

Mým posláním je pomáhat zvířatům k bezbolestnému pohybu, neboť bez pohybu není život. K tomu využívám metody, jako jsou chiropraxe a masáže. Homeopatie je mým pomocníkem při řešení dalších strastí nejen zvířat, ale i lidí.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Contipro a. s.

561 02 Dolní Dobrouč 401
Tel.: +420 465 519 530
E-mail: info@contipro.com

Contipro a. s. se již více než dvacet let zabývá výzkumem, vývojem a biotechnologickou výrobou aktivních látek pro kosmetický a farmaceutický průmysl. Díky vynikající kvalitě produkce a rozsáhlému výzkumnému zázemí patří mezi přední světové výrobce kyseliny hyaluronové a z ní odvozených aplikací.
Výzkumné aktivity laboratoří Contipra se mimo jiné zaměřují na hyaluronan, tkáňové inženýrství s přesahem do regenerativní medicíny, na hojení ran, vývoj nosičů pro cílenou distribuci látek a na stárnutí pokožky.

Česká společnost Contipro a. s. je výrobcem veterinárních produktů značky Aktivní zvíře.

Podobné články

Kdyby koně uměli mluvit, tak bychom se jich zeptali, jak jsou spokojení s naší podestýlkou Miskantus. Ale to nejde! Zeptali jsme se tedy jejich…

Když se nám dostalo možnosti vyzkoušet podestýlku Miskantus, tak jsme chvilku váhali, ale nakonec nelitovali. A naše holštýnská dáma má konečně kde…