Jaro je tu … a línání též!

21. 3. 2018 tým Ghoda s.r.o. Autor fotek: archiv Ghoda s.r.o.

Jaro je tu a s ním přichází dříve či později línání koní. Taky se těšíte, až přesunete „půlku koně“ na svoji bundu nebo mikinu? Nezapomeňte si vzít nejlépe fleecovou, nebo rovnou svetr :-) Víte ale, že období výměny srsti je pro koně (i jiná línající zvířata) metabolicky velice náročné?

Prodloužením světelného dne se zvýší produkce hormonů, které spustí v organismu řadu reakcí a mechanismů, které mohou zdravé koně s nevyváženou krmnou dávkou či koně starší, oslabené a nemocné doslova vyčerpat. Tvorba nové srsti si mimo jiné žádá zvýšený příjem minerálních látek, nenasycených mastných kyselin a sirných aminokyselin.

Jarní línání obvykle začíná v průběhu února či března a trvá jeden až dva měsíce, a právě v této době doporučujeme koním vhodně upravit krmnou dávku. Tím nejen zkrátíte dobu línání, ale také zamezíte látkovému deficitu v organismu a zajistíte koni funkční a odolnou srst. Rekordmanům, co se tak moc těší na jaro, že už od Nového roku shazují chlup, přidejte do žlabu nějakou tu dobrotu na línání přesně o ten chlup dříve :-).

Věděli jste, že jedním z nejdůležitějších mikroprvků pro správné línání je zinek?

Má blahodárný vliv na obnovu a regeneraci kůže a např. pro koně s kožními potížemi včetně letní vyrážky by měl být nepostradatelnou součástí majitelovy výbavy. K tomu všemu je ještě hladina zinku v organismu poměrně obtížně stanovitelná, jeho reálné dostupné množství totiž zjistíme analýzou chlupu, ne, jak bychom čekali, z krve. Spolu s dalšími podpůrnými prvky a selenem ze Saccharomyces cerevisae jej můžeme dotovat přípravkem Stiefel Zinek Plus.

Zinek nalezneme také v Stiefel Křemelině, produktu, který svou recepturou „přímo na míru srsti“ může zkrátit dobu línání a zlepšit kvalitu chlupu. Křemelina je obohacena kromě zinku i o sirnou aminokyselinu methionin a „nacpána“ vitaminy (A, D, E, Béčka…).

K pokrytí zvýšených nároků na síru můžeme ale zvolit i produkt Stiefel MSM, který může kromě pozitivního dopadu na výměnu srsti ovlivnit i kvalitu kopyt a pomoci s problémy a regenerací pohybového aparátu.

K doplnění nenasycených mastných kyselin v krmné dávce doporučujeme některý z našich za studena lisovaných olejů. Ať už výborný Stiefel Konopný olej, který je nejen bohatý na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ale pro jeho výborné hojivé účinky je možné jej použít i zevně na různá poranění.

Vhodnou krmnou alternativou je taktéž Stiefel Lněný olej. Pro koně bojující s nadváhou můžeme nabídnout „odlehčenou“ variantu lněného semínka, a to Stiefel Lněné pelety či Lněný granulát. U tohoto produktu je z krmného hlediska mírně redukována olejová složka, ale co do obsahu mastných kyselin je stále při přelínávání významným krmným doplňkem. Za zmínku stojí, že se jedná o jen a pouze lněný produkt, bez pšeničných otrub, které jsou součástí mnoha lněných extrudátů… Anebo zkrátka lněné semínko podávejte, jak jste zvyklí :-), diskuze, zda krmit celé, mleté, vařené, zalité vařící vodou, zalité horkou vodou začíná tři, dva, jedna – teď! :-)

Malým zázrakem jsou nejen pro srst také produkty z černého kmínu, ať už se jedná o olej, který když byl tedy dobrý pro Kleopatru, mohl by být dost dobrý i pro naše oře :-). Lze podat také kvalitní, čisté semínko bez příměsí a nečistot a s dohledatelným původem či pelety s redukovanou tukovou složkou.

A nezapomeňme na biotin, vitamin H. Stiefel nabízí jeden z nejkoncentrovanějších biotinových produktů na trhu Biotin, takže kilovka vystačí pro velkého koně 100 dní. Zinek a methionin v produktu samozřejmě nechybí.

A pokud chcete svému koni línání usnadnit kromě krmných doplňků ještě více, pravidelně s ním pracujte. Pravděpodobně právě zvýšená cirkulace krve v průběhu tréninku je důvodem rychlejšího přelínávání u pravidelně pracujících koní a celý proces línání se tak dřív ukončí. Dobré pro obě strany :-).

Srst koně v tomto období také pravidelně a ještě pravidelněji kartáčujte, provzdušníte ji a předejdete svědění, které může kůň řešit sám až tak, že si některá místa škaredě vydrbe. Čím, to už necháme na gustu majitele, jestli raději furminátor, pilku, kovová hrabla nebo hezky klasicky gumovým hřbílkem.

A v neposlední řadě, ujistěte se, že kůň není začervený. Vnitřní parazité umí s kvalitou srsti pěkně zamávat a línání dlouze prodloužit. Pro posílení obranných mechanismů střeva vůči parazitům doporučujeme Směs bylin proti červům. Nejedná se o náhradu chemického odčervení, pravidelné krmení těchto bylin však může, ideálně po ověření koprologickým rozborem, pomoci snížit frekvenci užití odčervovacích past od veterináře.

A když už nám to pěkně shazuje chlup, vyvstává otázka, kam s ním. Hlavně ne, přátelé, do hnoje. Srst tlí pěkně dlouho, a pokud je pak hnůj zemědělsky využíván, pan zemědělec vám nepoděkuje, když na vlečku nahážete srst celé stáje. Jestli už jste si někdo z koňských chlupů, třeba z nějakého pěkného shetlanda, nechal uplést svetr, sem s fotkou :-).

A my, kteří máme rádi ptáčky, jim ty vyčesané chlupy prostě dopřejme - pomůžeme jim tak sehnat materiál na stavbu hnízda. Ano, i v ptačí říši se najdou hrdinové, kteří si ty chlupy nasbírají přímo z koně, ti ostatní však budou rádi, když jim vyčesanou srst umístíte někam dostupně tak, aby ji vítr nerozfoukal (protože kdo to má pořád zametat) a hlavně mimo dosah stájových či návštěvních koček. Docela dobře lze srstí naplnit plastová krmítka, vypadající jako klícky, v kterých se prodávají buráky pro ptáky, nebo i síťky po lojových koulích, určitě vám ještě teď visí nějaké prázdné na stromech :-).

Doufáme, že se obdobím lepících válečků a pliváním chlupů přeneseme všichni rychle, spokojeně a v pevném zdraví :-).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STIEFEL ČESKÁ REPUBLIKA

Jsme jako vy. Máme své koně, kteří jsou jako členové naší rodiny. Když jim není nejlépe, zůstáváme s nimi vzhůru přes noc, odkládáme jednání a schůzky, neodjedeme na dovolenou. Těšíme se z toho, když se jim daří skvěle a začnou třeba i trochu „zlobit". Koně jsou, stejně jako naše rodina, naší prioritou. Pro naše koně hledáme vždy to nejlepší. Produkty Stiefel jsme používali mnoho let a mnohé z nich u nás nemají ve výsledku konkurenci. Jak je našim dobrým zvykem, odvádíme kompletní práci včetně povinných registrací pro prodej v ČR, českých etiket, českého katalogu a poradenství.

Ghoda s.r.o.

Husinecká 10
130 00 Praha 3

Podobné články

Kdyby koně uměli mluvit, tak bychom se jich zeptali, jak jsou spokojení s naší podestýlkou Miskantus. Ale to nejde! Zeptali jsme se tedy jejich…

Když se nám dostalo možnosti vyzkoušet podestýlku Miskantus, tak jsme chvilku váhali, ale nakonec nelitovali. A naše holštýnská dáma má konečně kde…