Deku si u nás určitě vyberete!

4. 10. 2012 Equiservis tým

Equiservis má pro své zákazníky na skladě více než 1 800 dek, z nichž mnohé jsou nyní za výhodnější ceny. A abyste si věděli rady s výběrem, v článku vám přináší rozdělení dek a také tipy, jak vůbec na to.

Pokud se rozhodnete svého koně dekovat, je potřeba dodržovat určité zásady, aby dekování mělo očekávaný efekt a vašemu koni přineslo požadovaný komfort.

Dek je mnoho druhů, zde je jejich základní rozdělení pro vaši jednodušší orientaci:

  • Stájová KingslandStájové deky - jsou to deky, vyrobené vesměs z velmi dobře prodyšných, měkkých a lehkých materiálů, určené k pobytu ve stáji, jak je z názvu patrné :-) Nejsou nepromokavé a v případě, že takovou deku použijete do výběhu, hrozí, že se poměrně snadno poškodí, protože použité materiály nejsou pro pobyt ve výběhu dostatečně pevné (snadno se roztrhnou například o kámen při válení, o větev, neodolají také zubům výběhových kolegů), navíc pokud se například kůň vyválí v mokré trávě nebo blátě či louži, deka nasákne a bude pak na koni mokrá. Stájové deky se vyrábějí v mnoha variantách, od tenkých plátěných, přes lehké s lehkou flaušovou podšívkou, až po stájové termodeky v mnoha gramážích (= množství výplně na m2 deky) - lehké deky v gramáží do cca 150 g (např. deka Masta Regal), přes deky se střední gramáží mezi 150-220 g až po tu nejvyšší gramáž. Nejteplejší deky, které naleznete v naší nabídce, mají gramáž 550 g (např. deka Horseware Amigo Insulator). Nejoblíbenější jsou deky v gramáži kolem 300 g-400 g (např. deka Bucas Celtic Stable Extra, která ještě navíc vyniká tím, že její podšívka ze StayDry materiálu odvádí vlhkost, proto není problém dát ji na lehce vlhkého koně). V nabídce je také mnoho různých střihů, abyste mohli pro vašeho koně vybrat ten nejvhodnější.
  • Horseware RamboVýběhové deky - tyto deky se vyrábějí ze speciálních materiálů - pevných, aby odolaly výběhovým radovánkám, nepromokavých, aby váš kůň byl v suchu a teple i za nepříznivého počasí, a přitom dostatečně prodyšných (ovšem méně prodyšných, než deky stájové). U výběhových dek jsou poměrně velké rozdíly v cenách. V tomto případě však opravdu platí, že cena odpovídá kvalitě - rozdíl je u použitého vnějšího materiálu. Na ty nejdražší deky je použit Ballistic Nylon, který je skutečně výjimečný svými vlastnostmi - je velmi pevný a přitom prodyšný. Navíc například na deky Horseware Rambo poskytuje výrobce tříletou záruku nepromokavosti a prodyšnosti. Kvalitní výběhová deka vhodně zvoleného střihu je ideální pro nonstop použití - to se týká například dek Bucas, ale také cenově dostupných a našimi zákazníky prověřených dek Cassini nebo HKM - jsou natolik pevné a přitom prodyšné a komfortní, že mohou být na koni jak ve výběhu, tak ve stáji, bez nutnosti převlékání. Také výběhové deky naleznete v mnoha variantách střihů i výplně - od nejtenčích bez výplně, ideálních pro deštivé ale teplé dny, až po skutečně peřiny. Nejteplejší výběhová deka v naší nabídce má gramáž 400 g. Obecně platí, že výběhové termodeky nemusejí být tak teplé, protože oproti pobytu ve stáji se kůň na výběhu daleko víc hýbe.
  • Odpocovací deky - deky určené k dosušení koně po práci, v nabídce máme deky ze slabšího i silnějšího fleecu a dvouvrstvé fleece deky, které jsou zejména vhodné pro ostříhané koně do chladného počasí. Odpocovací deky jsou oblíbené také jako deky pro transport, pro tyto účely je vhodné koupit deku s křížovým zapínáním, aby z koně nespadla.
  • Bederky - speciální deky k upevnění za sedlo, k dostání jsou fleecové, softshellové, které jsou prodyšné, přitom neprofouknou a jsou voděodolné, a nepromokavé bederky, které jsou vyrobeny z membránových materiálů - jsou prodyšné a nepromokavé, můžete si vybrat variantu s podšívkou, nebo lehkou bez podšívky.
  • Síťované deky - letní deky proti hmyzu, k dostání jsou deky klasického střihu přes záda a také speciální deky, které zakryjí před dotěrným hmyzem celého koně. Tyto deky jsou ideální pro koně trpící exémem a letní vyrážkou. Varianta síťové deky s fleecovým pruhem na zádech je velmi oblíbená jako letní transportní deka.
  • Kromě těchto kategorií je k dostání také mnoho specialit - spodní deky („poddeky"), různé vesty, které slouží k tomu, aby koně deka neodírala, speciální deky do kolotoče, deky na hříbata a další.

Nyní se pokusíme přiblížit principy správného dekování.

Dralonová EquiservisPokud váš kůň nechodí do výběhu, je ideální ho ostříhat. V tom případě si na zimu připravte jednu slabší stájovou deku (ideální jsou deky s gramáží kolem 200 g - např. stájová termodeka Kingsland), pak alespoň jednu teplou stájovou deku (případně dvě s různou gramáží - minimálně však 300 g, například oblíbenou deku Bucas Irish Stable Extra, nebo teplejší 400 g termodeka EuroStar), 1-2 odpocovací deky (pokud například chodí kůň během zimy na pás nebo do kolotoče, dají se odpocovačky pro tyto účely také použít, v tom případě je vhodné, aby měla popruhy pod břichem - jako např. odpocovací deka Cassini, aby z koně nespadla. Nabízíme také speciální deky přímo do kolotoče nebo na chodící pás - od Bucas a od Eskadron). Většina sportovních koní se přes zimu stříhá častěji, jsou stále pod dekou, a proto jsou poměrně choulostiví, je proto vhodné mít také teplou odpocovací deku - některou z dralonových, nebo z dvojitého fleecu. Určitě budete potřebovat také bederku. Jestliže chodíte s koněm do terénu i ve větších mrazech, slabá fleecová (např. velmi hezká a cenově dostupná bederka Equitheme Stripe) nebude stačit, protože profoukne (zejména pokud se chodí jen na krokové procházky, mohl by kůň prochladnout), lepší bude bederka nepromokavá, podšitá fleecem (např. Cassini), nebo softshellová.

Jestliže bude váš ostříhaný kůň chodit do výběhu, byť třeba jen na hodinu nebo dvě, bude nezbytné mít pro něj také teplou výběhovou deku, která neprofoukne a nepromokne. Doporučujeme například velmi oblíbenou deku Masta Avante, která je k dostání ve dvou gramážích (170 g a 340 g) a také ve variantě s krčním dílem, nebo Masta Turnout 350 g či novinku za velmi dobrou cenu Euroriding Youkon 400 g.

Rostoucí oblibě se těší také deky s krčním dílem - zejména pro koně, kteří jsou ustájeni ve venkovních boxech, a také pro oholené koně do výběhu. K mnoha dekám klasického střihu lze rovněž krční díl dokoupit a podle potřeby ho použít. V naší nabídce jsou jak odpocovací deky s krkem, tak stájové a výběhové termodeky.

Tématu dekování jsme se zevrubně zabývali také na EQUICHANNELu - čtěte články A-B-C-Dekování koní a další související.

Pokud nechcete svého koně stříhat, protože chodí do výběhu, ale máte v plánu pracovat s ním i v zimě, pak je nezbytné začít s dekováním už začátkem podzimu - ideálně přelom září/října. Jen včasným dekováním zabráníte tomu, aby koni narostla hustá zimní srst.

Pokud koně necháte nasrstit a na hustou srst, která sama o sobě vyváří přirozenou „deku", dáte v dobré víře ještě klasickou deku, srst se splácne a koni může být zima. Nejhorší variantou asi je, dávat deku nárazově. Když je kůň v zimní srsti, zvyklý být ve výběhu i v horším počasí, a majitel má při náhlém ochlazení nebo zhoršení počasí pocit, že mu bude zima, a dá koni deku, spíš mu uškodí, než pomůže.

Připravte se na to, že budete potřebovat poměrně širokou škálu různých dek.
Můžete začít nějakou lehkou dekou, ideálně výběhovou, podle potřeby s podšívkou (například HKM za akční cenu) nebo bez (jako Bucas SunShoweRain). Můžete mít jen jednu deku, pokud to bude deka výběhová, nepromokavá, lze ji bez problémů použít i do stáje. Druhou variantou je, mít deky dvě - lehkou stájovou (plátěnou, jako je třeba oblíbená od Harrys Horse, nebo s tenkou podšívkou, jako má deka Bucas Power Cooler) a lehkou výběhovou deku, v tom případě je ale potřeba koně převlékat. Aby tento způsob dekování měl smysl, měl by kůň mít na sobě deku jak ve výběhu, tak ve stáji.

Samozřejmě, že pokud koně před deštěm zavíráte, může jít do výběhu i v ryze stájové dece, nicméně stájové deky jsou obecně vyráběny z méně pevných, měkčích a lehkých materiálů, než deky výběhové. Takže případné riziko potrhání deky, když se kůň válí, nebo zavadí ve výběhu o větev apod., je výrazně vyšší.

Euroriding FairbanksDalším krokem jsou lehké stájové termodeky, s gramáží kolem 150-220 g (například Masta Regal, nyní za akční cenu), pro koně, kteří tráví většinu času ve stáji, nebo velmi praktické slabší výběhové deky pouze s lehkou výplní (například Bucas Freedom s výplní 150 g, nebo novinka Euroriding Fairbanks s výplní 200 g). Jak již jsme výše psali - kvalitní výběhová deka může být na koni jak ve výběhu, tak ve stáji. Proto je tato kategorie dek nejoblíbenější a naše nabídka těchto dek je skutečně široká.

Na zimu si pro svého koně připravte termodeku. Ideálně 2, abyste měli jednu náhradní v případě velkého znečištění nebo poškození deky. Opět i zde platí - pokud kůň chodí do výběhu, určitě by měl mít výběhovou deku, pokud se ve stájové dece vyválí ve sněhu, ta nasákne vodu a kůň bude v mokrém. Nabídka termodek je velmi velká - stájové (tip: stájová termodeka EuroStar s výplní 400 g) i výběhové nepromokavé (bestseller je výběhová termodeka Cassini s výplní 400 g), v různých gramážích (od slabších až po velmi teplé - jako je například stájová termodeka Masta Regal s výplní 425 g), v různých střizích - klasickém, high-neck střih zhruba do půlky krku (model Turnout HigNeck od Masty), deky s krčním dílem (například naprosto špičková deka v naší nabídce, Rambo Optimo 2in1 od Horseware), nově také deka s laclem pod břicho od Eskadron.

Dále budete samozřejmě potřebovat odpocovací deky (například velmi hezkou deku Masta Ascot, nebo oblíbenou EquiTheme Polar), opět ideálně alespoň 2, pro případ, že kůň bude více zpocený a bude třeba deky vyměnit, a bederku fleecovou (tip: oblíbená a cenově dostupná EquiTheme) a nepromokavou (například letošní novinku - nepromokavou bederku od EuroStar).

Doufáme, že vám tento článek pomohl zorientovat se v problematice dekování koní a také v široké nabídce dek na našem trhu.

EquiservisTěšíme se na vás v prodejně či v e-shopu, kde na vás čeká více než 1 800 dek skladem za příjemné ceny od 450 Kč.

Váš Equiservis tým

Podobné články

Kdyby koně uměli mluvit, tak bychom se jich zeptali, jak jsou spokojení s naší podestýlkou Miskantus. Ale to nejde! Zeptali jsme se tedy jejich…

Když se nám dostalo možnosti vyzkoušet podestýlku Miskantus, tak jsme chvilku váhali, ale nakonec nelitovali. A naše holštýnská dáma má konečně kde…