První útulek koní v ČR - CZECH HIPPOS CLUB 2000

30. 10. 2000 Věra Mannaertsová Autor fotek: archiv klubu

28. května 2000 zahájil na Karlovarsku oficiálně činnost PENZION REGÁLIA – útulek pro koně, kteří byli týraní, stresovaní, po zranění, zkrátka pro koně nechtěné, nepotřebné, kteří by jinak skončili zbytečně na jatkách. Tento penzion je první svého druhu v České republice. Je pojmenován na památku 15-leté klisny Regalie. Ani její život nebyl lehký a po mnoho let rozdávala radost a byla výbornou učitelkou pro děti i dospělé.

Koně se do útulku dostávají dvěma způsoby – buď je majitelé darují a nechají je v útulku dožít, nebo jsou zde koně vykoupené za jateční cenu maximálně do 10.000 Kč. (jedná se o koně ve věku do 7 let) Kapacita útulku je momentálně 8 koní – v současné době (podzim 2000) je zde ustájeno koní pět.

U manželů Sodomkových mají všichni čistě podestlanou stáj a čerstvé krmení. Vytipovávat koně pomáhají ing. Soňa Froňková a Jana Hausrová ze závodiště v Chuchli, při léčení asistují MVDr. Richard Šírek z Toužimi a MVDr. Petr Vodička z Mariánských lázní.

Založeno bylo i občanské sdružení "CZECH HIPPOS CLUB", které zajišťuje chod a propagaci útulku. Nabízí členství pro všechny milovníky koní, vydává svůj vlastní zpravodaj, pořádá nejrůznější akce – mimo jiné i na Den koní v České republice.

Manželé Sodomkovi se obrací na veřejnost s prosbou o jakoukoliv pomoc. Každý z milovníků koní může zachránit koně někdy ze zbytečné smrti na jatkách nebo se spolupodílet osobním přístupem na podpoře penzionu. Uvítají každý dobrý nápad a informace o koních v nouzi.
Neodmítnou sponzorské ani dobrovolné dary či příspěvky (č.účtu u IPB: 107704892/5100).


V nabídce penzionu jsou mimo jiné:

  • týdenní a víkendové pobyty pro děti i dospělé (a to po celý rok)
  • výcvik i vyjížďky na koních i ponících
  • vyjížďky kočárem
  • výcvik koní dle přirozeného partnerství
  • možnost dovolené s vlastním koněm
  • výroba pletených věcí na koně v arabském nebo westernovém s tylu za nízké ceny
  • prodej jezdeckých potřeb nových i použitých za výhodné ceny
  • prodej knih, pohledů a videokazet o koních
  • ubytování a stravu
  • členský zpravodaj s inzercí a zajímavostmi o koních
  • členství v "Czech Hippos clubu" bez omezení věku a s mnoha výhodami

Paní Sodomková by ráda poděkovala těm, kteří už přispěli svou pomocí:

  • paní Vladimíře Cermanové – Horní Branná
  • Nadaci "Robin" Zdeny Frýbové
  • Nadaci "Amfora" a firmě MATEX (pan Holeček)
  • ing. Soně Froňkové – SOUz Velká Chuchle
  • a Lence Suškové s rodinou z Říčan u Prahy

    CZECH HIPPOS CLUB
    Lenka Sodomková
    364 63 OTROČÍN čp. 16
    tel.: 0169/394 422


    A zde jsou vaše ohlasy:

    pá 17.11.2000 11:38, Jana Syrová
    Velice fandím všem, kteří svůj čas, peníze a především lásku věnují koním, ke kterým se osud nezachoval tak, jak se patří k těmto nádherným zvířatům. Před dvěma měsíci jsem si koupila patnáctiletou kobylku. Nebyla sice týrána, ale byla posledním koněm ve stáji, o kterého by někdo projevil trochu zájmu. Kvůli flegmoně na zadní noze se na ní nedalo sportovat ve vyšších soutěžích a tak byla jaksi navíc. Těd kobylka dostává veškerou moji lásku a pozornost a nevyměnila bych ji za žadného jiného koně.
    Přeji Vám mnoho zdaru.
    Zdraví Jana Syrová


    16. listopadu 2000 11:40, M.B.
    Vážení !
    Velice vítám aktivity manželů Sodomkových (úplně omylem jsem je zahlédla i v TV Miláčcích ), ovšem s tím, že bych do názvu jejich útulku přidala cosi jako "oficiální, registrovaný apod."
    Každá lidská aktivita směruje člověka časem do prostředí svým způsobem podobně či stejně založených jedinců. Proto mám kolem sebe a mezi svými přáteli už léta mnoho takových, kteří do své stáje přijali starého, vysloužilého nebo zdravotně problematického koně. A často ne jednoho ! Poskytli mu (jim) maximální péči, investovali do jeho léčení a je pro ně naprostou samozřejmostí, že jejich svěřenci nestojí po spěnky v hnoji. Bez ohledu na věk zvířete (kůň nad sedm let nemá právo důstojně žít či dožít...?) a na výhledovou možnost na zvířeti vydělat. Bez ohledu na to, že tato zvířata u nich opravdu po vyléčení a dokrmení jen dožijí pro radost těm, kteří opět bez nároku na jakoukoliv odměnu chodí pomáhat a stačí jim dobrý pocit z vykonané práce a kontakt s nádhernými tvory.
    Nikde se neinzerují, nezakládají žádná sdružení ani nadace (kdo je schopen porovnat počet nadací v českých poměrech se světovým průměrem, asi mi dá za pravdu, že většina českých nadací filtruje svěřené prostředky takovým způsobem, že se k potřebným dostane jen zlomek toho, co jim ve skutečnosti lidé v dobré víře věnují), často jsou i terčem posměchu těch, kteří by přes svou "koňáckou moudrost" o podobné nešťastné zvíře ani nezakopli. V jejich stájích stojí koně, kteří se léčili a vraceli k normálnímu životu i pár let.
    Někdy to dost mrzelo, ale věkem člověk nabírá rozhled. Dnes už je mi úplně jedno, že se mi někteří smějí a nevadí mi, že mám zrovna u nich pověst podivínky. Odměnou je mi naprosto výjimečný vztah členů naší rodiny s našimi koňmi. V dnešní přísně konzumní době je to víc než královský dar !
    Neberte, prosím, tento můj dopis jako kontroverzní vůči Czech Hippos Clubu a jeho aktivitám. Držím palce všem podobným akcím, i kdyby měly zachránit nebo vyléčit jen jediné zvíře, které se do svého politováníhodného postavení dostalo zpravidla přičiněním lidí. Jen bych ráda připomněla ty desítky a snad stovky nijak neorganizovaných "koňáků" po celé naší vlasti, kteří se kdy slitovali a nezištně pomohli byť jedinému koníkovi. Nemají moderní stáje a často žijí v částech naší republiky, kde je docela problém uživit i sebe sama a vlastní rodinu, natožpak nemocného nebo stárnoucího koně. Jejich srdce jsou ale na pravém místě.
    Jsem šťastná, že mezi nimi mám přátele a ráda bych tuto cestou alespoň trochu ocenila to, co pro méně šťastné koně dělají a poděkovala jim za to. Protože k nim (snad trochu ano, moc chci !) patřím, a také proto, že zdaleka nechci vyvolávat polemiky, jen vyjádřit svůj názor - nezlobte se na mne, prosím, za ten monogram.
    Ať nám koně jdou !
    M.B.

  • Podobné články
    Austrálie, Kosciuszko National Park

    Austrálie se znovu ocitla v popředí celosvětového mediálního zájmu a to v návaznosti na drastická opatření, která souvisejí se snižováním stavu…

    24. února 2022 byla zahájena ruská invaze na Ukrajinu. 28. února 2022 byla založena UECF – Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, která…