FEI schválila „Fond solidarity“ pro jezdeckou komunitu na Ukrajině

3. 3. 2022 EQCH redakce Autor fotek: Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation

Výkonná rada FEI jednomyslně odsoudila invazi ruských vojenských sil na Ukrajinu. V přímé reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině byl generální sekretář FEI požádán, aby z kalendáře FEI na rok 2022 odstranil všechny mezinárodní jezdecké závody, které bylo v plánu na území Ruska a Běloruska uskutečnit.

FEI tak vyslyšela výzvu, kterou v prohlášení MOV ze dne 25. února 2022 vznesla výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v tomto prohlášení vyzval všechny mezinárodní sportovní federace, aby přeložily či zrušily akce plánované do Ruska a Běloruska. Obě země by tak v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu měly nést důsledky porušení takzvaného olympijského příměří, které má skončit až sedm dnů po zakončení paralympiády, které je naplánováno na 13. března.

Výkonná rada FEI také schválila přidělení Fondu solidarity FEI ve výši 1 milionu CHF pro jezdeckou komunitu na Ukrajině a oznámila, že úzce spolupracuje s Ukrajinskou jezdeckou federací a sousedními zeměmi za účelem usnadnění koordinace logistické podpory a finanční pomoci.  

Prezident FEI a předseda FEI Solidarity Committee Ingmar De Vos (BEL) je v současné době v úzkém kontaktu s Národní federací Ukrajiny a jezdeckou komunitou.

„Jsme hluboce znepokojeni a máme obavy o blaho všech Ukrajinců a celé jezdecké komunity na Ukrajině,“ řekl prezident FEI. „Jejich bezpečnost je naší prioritou a proto úzce spolupracujeme s našimi klíčovými kontakty na Ukrajině a v sousedních zemích tak, abychom našli rychlé řešení jejich nejnaléhavějších potřeb.“

„Sport je síť, která se opírá a prosperuje z týmového ducha a kamarádství, a právě prostřednictvím těchto důležitých přátelství můžeme nabídnout podporu a změnit osud lidí žijících na Ukrajině v těchto náročných časech.“

K situaci na Ukrajině se prakticky ihned vyjádřil i VV ČJF, který s okamžitou platností rozhodl, že:

  • Zakazuje všem členům ČJF účast na sportovních a vzdělávacích akcích na území Ruské federace a Běloruska.
  • ČJF nebude zvát závodníky a funkcionáře z Ruské federace a Běloruska, dále zakazuje jejich start a účast na jakékoli akci pořádané pod hlavičkou ČJF.
  • Mimo území ČR doporučuje všem členům ČJF neúčastnit se všech sportovních a vzdělávacích akcí, kde se účastní reprezentanti z Ruské federace či Běloruska.

Ruská invaze na Ukrajinu a její dalekosáhlé humanitární důsledky jsou výzvou pro celou naši komunitu. Vyjádřit naši solidaritu a podporu ukrajinským obyvatelům můžeme jak konkrétními nabídkami pomoci, tak i formou finanční pomoci.

Na Ukrajině je v současné době více než 100 000 koní. Mnoho z nich se ocitlo uprostřed válečného konfliktu, bez přístřeší, bez standardní péče a bez možnosti transportu do bezpečí. Majitelé koní, chovatelé, jezdecké školy i sportovci jsou díky ruské agresi v zoufalé situaci, bez prostředků na záchranu svých koní. 

Darováním nebo nabídkou pomoci poskytnete ukrajinské jezdecké komunitě naději na lepší budoucnost a zachráníte životy.

Pokud máte zájem pomoci, můžete se obrátit na Charitativní nadaci Ukrajinské jezdecké federace.

Na webu nadace naleznete informace – v angličtině, ukrajinštině a polštině – o možnostech konkrétní pomoci a vývoji situace na Ukrajině. Pokud chcete pomoci ukrajinským koním a jezdcům nabídkou služeb nebo materiální pomocí, vyplňte prosím formulář, který naleznete na této stránce. Aktuální dění lze sledovat také na Facebooku Charitativní nadace UJK.

Poslední aktualizace webu Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, která proběhla 2. 3. 2022:

„Boje v Kyjevě a dalších regionech – mnoho silnic je zablokovaných a/nebo je nemožné nebo nebezpečné se po nich pohybovat. To ztěžuje dosažení hranice. Pracujeme na možnostech organizace azylových domů na Ukrajině. Zítra se bude jednat o organizaci logistického centra pro humanitární pomoc a záchytném místě pro evakuované koně. Aktivně také řešíme seznam lidí a organizací připravených pomoci a oslovujeme lidi na Ukrajině, kteří pomoc potřebují. Máme již více než 100 kontaktů, které nabízejí pomoc různými způsoby. Děkujeme – to nám dává naději!“

Podobné články
Austrálie, Kosciuszko National Park

Austrálie se znovu ocitla v popředí celosvětového mediálního zájmu a to v návaznosti na drastická opatření, která souvisejí se snižováním stavu…

24. února 2022 byla zahájena ruská invaze na Ukrajinu. 28. února 2022 byla založena UECF – Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, která…