Bezohledná farmacie

27. 12. 1999 Jan Sotona Autor fotek: Týden & Equus.org

Do střetu s veřejností se dostala farmaceutická firma Wyeth Lederle. Její hormonální přípravek pro ženy obsahuje hormon, získávaný z moči březích kobyl.

Premarin - hormonální přípravek pro ženy v menopauze - je celosvětově nejrozšířenější lék svého druhu a na českém trhu se prodává už několik let. Obsahuje hormon, získávaný z moči březích kobyl.

Podle Dity Michaličkové ze Skupiny pro zvířata při Českém svazu ochránců přírody je „výrobní proces“, který se odehrává na koňských farmách ve Spojených státech a v Kanadě, pro zvířata jedním velkým utrpením: „Březí klisny jsou ustájeny na šest měsíců v izolovaných stájích, bez možnosti pohybu. Pod ocasem mají přivázané takzvané sběrné zařízení. Současně musí vystačit jen s minimálním přísunem vody, aby byla jejich moč hustší.“ Ochránci zvířat rovněž tvrdí, že několik týdnů před přirozeným ukončením březosti - porodem - je u klisen vyvolán potrat, protože farmaceuti o žádná hříbata nestojí, načež jsou opět uměle oplodněny.

Mezinárodní ekologické organizace na internetu zveřejnily fotografie a videozáběry, které získaly pirátským průnikem do ostře střežených objektů; firma Wyeth Lederle však zatím odmítá na jejich výhrady reagovat.

Čeští ekologové proto chtějí proti léku, který užívá velké procento žen v menopauze, vyvolat letákovou kampaň. „Zjistili jsme, že Češky o drastických okolnostech, které vznik premarinu provázejí, nic nevědí. Obchodní zástupci firmy Wyeth Lederle dokonce tvrdí lékařům, že je to přírodní lék,“ informuje veřejnost Dita Michaličková, která by ráda české ženy přesvědčila, aby na své potíže užívaly jiné přípravky.

Celá causa samozřejmě nekončí. Ve spolupráci se zahraničím (které na tuto věc na internetu poukazuje již zhruba 4 roky...) se chystá zmíněná letáková kampaň. Pokud byste nám chtěli se sledováním celé věci pomoci, budeme moc rádi.

Tento článek samozřejmě již při svém vyjití vzbudil velké ohlasy - jeden z nich dorazil i k nám.

Máte-li zájem o další vysvětlení a fakta, jakož i o vyjádření zainteresovaných lékařů k možnostem náhrady Premarinu alternativními léky či přírodními preparáty, zkuste některou z následujících stránek:

WHAT THEY DON'T TELL YOU ABOUT PREMARIN

PETA Online - People for the Ethical Treatment of Animals

EQUUS Sanctuary - k týrání koní obecně, nejen k Premarinu

Project EQUUS

 

S laskavým svolením redakce pro web zpracoval Equichannel.cz.

Podobné články
Austrálie, Kosciuszko National Park

Austrálie se znovu ocitla v popředí celosvětového mediálního zájmu a to v návaznosti na drastická opatření, která souvisejí se snižováním stavu…

24. února 2022 byla zahájena ruská invaze na Ukrajinu. 28. února 2022 byla založena UECF – Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, která…