Netradiční zápas: Češi a Slováci se utkali v pólu

31. 5. 2011 Jan Pruška

Chlumec nad Cidlinou - Netradiční zápas přilákal diváky ke stáji Ostrov. Osm jezdců na koních se zvláštní pálkou v ruce a mezi ně jezdec v pruhovaném trikotu vhazuje malý míček. Nezasvěcený pozorovatel může být ze situace zmaten. Takto začínal zápas póla Kinsky memorial polo cup, který se uskutečnil v sobotu 28. května v Chlumci nad Cidlinou.

Diváci zhlédli první oficiální turnaj ve hře pólo, ve kterém proti sobě nastoupilo české družstvo Prague polo club proti slovenskému týmu Danube polo club. Zápas skončil výsledkem sedm ku třem pro český celek.

Hraje se na hřišti o rozměrech 270 metrů krát 170 metrů. Zápas je rozdělen na čtyři sedmiminutové čtvrtiny, kterým se říká chukkas. Cílem hry je vstřelit míček, který je vyroben z bambusového nebo vrbového kořene a jeho průměr je maximálně 8 centimetrů, pomocí tzv. malety do soupeřovy brány. Při dobré trefě může letět míček až čtyřicetikilometrovou rychlostí. Po každém gólu si soupeři vymění strany. Tento sport totiž vymysleli vojáci, kteří hráli při soumraku, kdy už nebylo tak ostré slunce. V duchu fair play si střídali strany, aby jedno družstvo nehrálo neustále proti zapadajícímu slunci.

Kůň, kterému se říká Polo pony, musí být schopen v plném cvalu na místě zastavit, otočit se o sto osmdesát stupňů a ze zastavení zase v plné rychlosti vyrazit do jakéhokoliv směru.

Zajímavou vložkou sportu je přestávkové zašlapování drnů, kdy moderátor pozve diváky, aby v podstatě upravili hřiště, které koňské kopyta rozryla. „Nedotýkejte se drnů, které voní," upozornil moderátor přihlížející.

Pólo není výsada horních deseti tisíc, ale naučit se je může opravdu každý. „Máme deset koní, které jsou vhodné i pro začátečníky. Kdokoliv může přijít a přihlásit se k nám do klubu. Jsme naprosto otevřeni veřejnosti. Důležité je vědět, že pokud chcete začít hrát pólo, tak nemusíte nutně umět jezdit na koni. V klubu máme naprosté začátečníky, kteří nikdy na koni neseděli. Vše se dá naučit. Pólo je vhodné i pro děti. Chtěli bychom s manželem také vytvořit český národní tým, který by Českou republiku reprezentoval ve světě," uvedla Šárka Gill z Prague polo club.

Sport je velmi adrenalinový a zábavný, striktně se řídí několika pravidly. „Na prvním místě je ochrana koně a samozřejmě jezdce. Proto mají koně chrániče na nohou, svázané ocasy a vyholenou hřívu. Hráči mají ochranné přilby, vysoké kožené boty a chrániče na kolenou, protože hráč může protihráče vytlačit z linie," dodala Šárka Gill.

Článek doplněný glosou autora a fotogalerií si můžete prohlédnout na zpravodajském serveru Deník.cz.

Podobné články

Závodiště ve Velké Chuchli, které v posledních letech oživuje miliardář Radovan Vítek, dostane nové využití. Po dostihových a parkurových jezdcích se…

Koňské pólo patří mezi sportovní aktivitu, která se těší oblibě zejména v Jižní Americe a mezi šlechtou. V poslední době ale přichází na chuť…