VC Všemily opět s problémy

17. 8. 2010 Kateřina Návojová Autor fotek: Kateřina Návojová

Jak je již tradiční, VC Všemil se konala v druhém areálu pořadatele J. Martince v Praze na Trojském ostrově ve dnech 14.-15. 8. 2010. Závody byly dvoudenní a i přes vysoké počty startujících se největší jezdecká špička rozhodla nepřijet. A bohužel tradičně i organizace vázla a počet startujících v sedmé Velké Ceně ČSP byl opět vysoký.

První problém začal již před vlastním zahájením závodů, kdy byl problém poslat včas startovní listiny pro web. On byl vlastně i problém je vyvěšovat včas v sobotu v areálu, kdy jezdci vůbec netušili, z jaké startovní pozice za pár minut odstartované soutěže pojedou. V sobotu byly na plánu 4 soutěže Z-S, v kterých se představilo mnoho účastníků (70+97+100+62). V nejvyšší soutěži S** zvítězila Michaela Krulichová s Lorettou. Soutěž se kvůli pozdnímu času jela na čas oproti plánovanému rozeskakování.

Petr Veselovský, IsarPo vydatném lijáku se několik dvojic rozhodlo již nestartovat a z areálu odjeli, a tak byla v neděli o něco málo menší účast. Bylo to však i tím, že byly naplánovány jen tři soutěže a o stupínek obtížnější. Zahajovalo se soutěží L* na čas, následovaná soutěží S* s rozeskakováním a vrcholem závodů, VC Všemil-Prahy bohužel opět pouze jen na úrovni ST**. V nedělním L* se nejlépe dařilo Petrovi Veselovskému s Isarem, který posléze zkoušel štěstí i v samotné Velké Ceně. Tam dojeli se třemi chybami.

V soutěži S* se do rozeskakování dostalo 26 dvojic, avšak ne všechny nastoupily na start rozeskakování. Na trase, která obsahovala jeden dvojskok, se nejvíce dařilo Veronice Macánové s Quasar, když zajela bez trestných bodů v dobrém čase.

Na start Velké Ceny se postavilo 52 dvojic. Byly zde dva tradiční fakty - mnoho jezdců a parkur ST**. Většina areálů již pořádá VC na úrovni T, přestože to není dle pravidel AČSP povinné. Nutno podotknout, že ve Strakonicích na úrovni T* bylo také mnoho dvojic, ale zdaleka ne všechny dojely s uspokojivým výsledkem na kontě.

Stavitel parkuru Petr Švec však přišel na jezdce s techničtějším parkurem, než obvykle stojí při VC na Trojském ostrově. Přestože do finále obvykle postupovali jezdci jen s čistým kontem, nyní dojelo pouze pět dvojic bezchybně. Do třináctičlenného finále tak postupovali i rychlejší jezdci s jednou chybou. Na trase základního kola byla nově zařazena zeď, což byl skok s číslem 3. Po ní se hned najíždělo do trojskoku na diagonálu, který byl na dva a jeden cvalový skok, avšak první vzdálenost byla o něco kratší. Po ní byla jedna z nejtěžších distancí, totiž distance do oblouku na kolmý skok. Záleželo na jezdcích, jak velký oblouk zvolí, avšak počet cvalových skoků, se zdárným překonám skoku, byl většinou 4 nebo 6. Těžká pasáž byla i po oxeru na distanci dvou modrých skoků, přičemž horní bariéra druhého skoku byla vlnka. Nájezd na první skok v distanci byl po prudším obratu a mnoho koní na vlnku s bazénkem se zakoukali. Chybovalo se i na posledním oxeru, který byl téměř uprostřed dlouhé stěny. Tedy technicky ne tak těžký, ale poslední skok a ještě k tomu s dlouhým nájezdem.

Natálie Crnková, Congo King GainVe finále pak na jezdce čekal parkur, na kterém se dalo dobře zkracovat, ale z toho pak vycházely riskantní nájezdy. A třeba do dvojskoku nebylo radno najet zešikma, když začínal triplbarem. Většina jezdců si dala pozor i na poslední skok, který následoval opět po delším nájezdu. Nejlépe vyšel dvojici Filip Doležal a La Silva, kterým po chybě z prvního kola a čistému kontu ve finále připadla sedmá pozice. Čekalo se, zda se rozhodne o vítězství mezi bezchybnými jezdci, nebo dostane šanci i někdo z chybujících v prvním kole. Nakonec se ukázala správná první varianta. Čekalo se až do posledního startujícího Martina Šoupala v sedle Cornady-K, kteří jsou tradičně rychlou dvojicí. A věřila jim i hrstka okolních přihlížejících - diváky bych je nenazvala, spíše lidmi pohybujícími se kolem soutěžících koní. Čas dvojice byl dobrý a na vítězství by stačil, avšak byli zatíženi dvěma chybami a to stačilo až na devátou příčku. Z vítězství se tak radovala Natálie Crnková na koni Congo King Gain, kterým vydržela skvělá forma, kterou měli v Bratislavě na CSIO, především pak v Poháru národů. Druhá skončila druhá bezchybná z obou kol Petra Charvátová s Vigorou a třetí Josef Kincl ml. s Greay Rose. Ve finále jsme viděli celkem tři mladé jezdce (Natálie Crnková, Petra Charvátová a Filip Doležal) a jednu juniorku (Barbora Tomanová).

Přestože na závodech bylo jezdců mnoho, největší špička chyběla. Junioři měli mistrovství ve Zduchovicích a Barbora Tomanová byla jediná, která dala přednost Praze. Neměla tak vážnějšího soupeře v boji o body a prvenství 7. kola DaJ Cupu. Senioři dali svým koním volno, nebo byli podpořit své svěřence na MČR ve Zduchovicích či vyjeli na jiné závody. Asi věděli proč. Čas startu VC se opět v 15:00 nestihl. Organizátoři udělali zbytečně dlouhou přestávku mezi prvním kolem a finále, když po otevření prohlídky parkuru zbývala ještě půl hodina. Návrh deset minut předem, že by se v tu chvíli mohlo začít, byl zcela logicky jezdci zamítnut. Hudba byla slyšet pouze z vedlejšího břehu, po dojetí parkuru sám jezdec ani netušil, zda jel čistě a musel čekat na hlasatele. Tabule zde také chyběla. Hlas hlasatele byl celkem monotónní a omezil se na jméno jezdce a koně. Nebylo příliš třeba povídat více, když pár diváků po chvíli opět odešlo. V půli VC však začal velmi dobře informovat o stavu výsledků a konečně se jezdci dozvěděli, kolik jich jde do finále. To organizátoři určili teprve v průběhu základního kola VC. Od zmíněné půle parkuru ST byla informovanost podstatně lepší a i pro jezdce i hrstku přihlížejících jistě příjemná.

Závěrečným aktem pořadatelů bylo, že poslední, kdo věděl výsledky VC, byli snad samotní rozhodčí. Jezdci zhruba věděli, jak se umístili. Problémy s výsledky byly překvapivé. Rozhodčí nevěděli, jak vyhodnotit konečné výsledky soutěže, zda se započítává i čas prvého kola. Ještě že byl po ruce Jiří Skřivan, který vše objasnil a v zápětí dal vítěznému koni i deku. Pohár vítězka minimálně na dekorování nedostala.

Povrch byl po sobotním dni velkým otazníkem, avšak v neděli sluníčko zapracovalo a povrch se zlepšil. Mokrý byl jen v pár místech, kde se při kropení kolbiště dostalo více vody. Pořadatelé i přes toto všechno nepřekročili žádná pravidla stanovená AČSP. Pouze start VC o chvíli posunuli. Uvidí se, zda se v příštím roce pravidla zpřísní, aby skoková extraliga na oko laika nepůsobila jako malé závody, čemuž tamější atmosféra bohužel odpovídala.

Barbora Tomanová, Careful Franz Josef

A doplnění výsledků seriálů:

  • na prvním místě v ČSP je stále Petra Charvátová, avšak má opět o něco větší odstup.
  • Druhý je i zde bodující Martin Šoupal,
  • třetí příčka patří Jiřímu Papouškovi a
  • čtvrtý je Ludvík Jandourek.

V DaJ cupu se po účasti VC Prahy do vedení vyhoupla opět Barbora Tomanová a na druhé místo posunula dosud vedoucího Jana Zwingera. Třetí je zde bodující na 4. místě Tereza Veselá.

O fotografie si můžete psát na email Katky Návojové: KatkaNavojova@seznam.cz.

Kompletní výsledkové listiny jsme vám přinesli ve článku Výsledkový servis: ČSP - Velká cena Všemil (Praha).

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…