Sportovní novinky ze zahraničí II.

Druhé pokračování zahraničních novinek ze sportu od Katky Hanušové vám prozradí, jak se dařilo našemu známému Krisovi v Kodani, o termínovém souboji dvou mezinárodních závodů, dále je připraven příspěvek „Knipplingova obhajoba“, máme pro vás také jedno „Francouzské překvapení“ a nakonec se podíváme na nizozemské mistrovství seniorů v drezuře.

Krisovo kodaňské vítězství

Čtyřhvězdičkové CSIO v Kodani bylo jedinou vážnější konkurencí závodů v Aachu. Ve čtvrteční soutěži velké túry udělal radost Finsku Peik Andersin v sedle Latanie Z (Latus I), když porazil Němce Andrease Ripkeho na Lalique-B (Bachus) a Ira Breena Shaneho s World Cruisem (Cruising).

Páteční Pohár národů byl napínavý do poslední chvíle. Dvě družstva dokázala parkur stavěný renomovaným Olafem Petersenem absolvovat s celkovým součtem 4 tr. body: Německo a Švédsko. Na třetí příčce se s 12 tr. body umístilo družstvo Dánska. O vítězství tedy rozhodovalo rozeskakování: SRN vyslalo Tjarka Nagela na Cashovi 51 (Concerto II), Švédsko Rolfa-Görana Bengtssona na Grandině (Gragenit). Švéd se ve snaze docílit rychlejšího času dopustil chyby a Tjark Nagel docílil bezchybnou jízdou německého vítězství. V družstvu SRN se kromě Tjarka povedla dvakrát nula i Thomasu Vossovi s Leonardem B (Loran), Sören von Rönne s Classix Girl (Carthago Z) měl 4 + 0 a Carsten-Otto Nagel s Elwoodem (Espri) po 4 tr. bodech z prvého kola do druhého nenastoupil. Ve švédském družstvu podala dvakrát bezchybný výkon olympijská dvojice Peder Fredricson – H&M Magic Bengtsson (Landos) a R.-G. Bengtsson, S. Johansson s Nostradamem (Nocturn) i Maria Gretzer na Spender S (Silbersee) chybovali v prvém kole.

Mezi 65 startujícími v sobotní mezinárodní soutěži stupně ST (Brogaardens Cup) získal vítězství u nás dobře známý hřebec Van Schijndel’s Kris (Goodtimes) v sedle s Pietem Raymakersem. V nedělní Keops Grand Prix dokázaly obě kola čistě překonat pouze tři dvojice – nejrychlejším časem zvítězil Thomas Voss na Leonardo B (Loran) před Finem Sebastianem Numminenem se Sails Away (Cruising) a Švýcarem Thomasem Haurim na Infante Des Chaines (Papillon Rouge).

Souboj metropolí

Poslední květnový víkend byl nabitý dobře dotovanými závody a pětihvězdičkovému CSIO Superligy v Římě zdatně konkurovalo čtyřhvězdičkové madridské CSI jehož dotace byla téměř o padesát tisíc eur vyšší a přesáhla 400 tisíc eur. Proto se také řada špičkových jezdců vzdala účasti v Superlize a odjela bojovat na Iberský poloostrov.

Italská metropole přivítala na krásném kolbišti v Plaza di Sienna mnoho zvučných jmen. První den zajistila v hlavní soutěži, dvoufázovém T, dámské vítězství Američanka Laura Kraut s Anthemem (Dutchboy) před domácím Emiliem Bicocchim na Landru (Lavall II) a Britem Wililamem Funnellem s Cortaflex Tiborem (Darco).

Páteční Pohár národů stavěl M. Cortinovis, budoucí autor parkurů na ME konajícím se v San Patrignanu 21.-24. července. Rozhodně nebyl žádnou procházkou a problémy činil především oblouk tvořený atypickou zelenou děrovanou zdí, vodním příkopem a za ním po poměrně prudkém obratu následujícím kolmým skokem s velmi úzkým průčelím. Aby toho nebylo málo, na závěr přichystal stavitel po náročném kurzu těžký trojskok z hranatých bariér a prken, za ním stojící poslední překážka, široký oxer, také mnohou dvojici připravila o bezchybné konto. Po prvém kole se na čele usadila Velká Británie se 4 tr. body následovaná USA a SRN s penalizací 8 t.b. V německém týmu se překvapivě po 12 tr. bodech škrtal L. Beerbaum s Goldfeverem, který po delší zdravotní pauze zřejmě ještě nemá formu. Druhé kolo na vedení Britů již nic nezměnilo, Nick Skelton s Arkem III (Argentinus) i Michael Whitaker na Portofino (Habsburg) suverénně zopakovali bezchybné jízdy z prvého kola, Ellen Whitaker na AK Locarno i William Funnel s Cortaflex Mondriaanem (Topas) měli po dvou chybách a celkové skóre 12 tr. bodů nedokázala jiná země již ohrozit.

Americký tým tvořený opět pouze ženami /B. Madden – De Silvio (Silvio I), Anne Kursinski – Roxana, Schuyler Riley – Ilian (Zuidhorn) a Laura Kraut – Miss Independent (Kingston)/ přidal ve druhém kole dalších osm trestných bodů, žádné se nepodařilo zajet dvakrát čistě. Naději německého týmu na druhou příčku nebo rozeskakování o prvou zničil poslední startující Ludger Beerbaum, jehož Goldfever před trojskokem odmítl poslušnost a Ludger se ani příliš nepokoušel s ním bojovat, věděl, že lepší umístění je již ztraceno. Takže se počítalo 8 tr. bodů Marco Kutschera s Cashem (Carthago). Přes bezchybnou jízdu Meredith Michaels-Beerbaum na Checkmate (Contender) a jedinou chybu Ch. Ahlmanna s Cösterem (Calato) se tak SRN posunulo až na třetí příčku.

Ludger si mohl zpravit náladu v sobotním T, kde po rozeskakování dominoval se svojí osmiletou nadějí Enormem (Escudo I) a porazil jak Francouze Yvese-Rogera Bosta s Inquitomeou (Quito de Baussy) tak N. Skeltona s Pandurem (Polydor). V neděli byla připravena Velká cena Říma, dotovaná stejně jako PN 140 tisíci eur a na dotaci si brousilo zuby 42 startujících dvojic. Pouze dvě z nich však překonaly základní kolo bez penalizace a v rozeskakování již jen jeden – dosud úřadující mistr Evropy Christian Ahlmann s Cösterem (Calato). O dvanáct setin rychlejšího Ira Shana Careyho zatížily 4 tr. body, jichž se Killossery (Clover Hill) v kurzu dopustil, třetí příčku si srdnatou jízdou vysloužila mladičká Ellen Whitaker s AK Locarnem (Lord), penalizovaná pouze 1 tr. bodem za překročení času zákl. kola.

Do španělské metropole přicestovali i někteří z těch, kteří mohli v Římě hájit barvy své země v Superlize, například Markus Fuchs, John Whitaker, Robert Smith či Ludo Philippaerts. Vidina vysokých dotací v čele se 150 tisícovou Velkou cenu Madridu však byla velmi lákavá. Čtvrtek byl přímo švýcarským dnem. Markus Fuchs nejprve zvítězil v ST na čas s Royal Charmerem (Cavalier Royale), o pár hodin později dominoval v hlavní čtvrteční soutěži s Granií (Gonfaron) a porazil zuřivě bojující L. Philippaertse na Tauber v/h Kapelhof (Darco) i R. Smitha s Kalushou (Ulster). Závěrečnou soutěž prvního dne pak vyhrál Markusův krajan Steve Guerdat s velmi nadějným Campusem VIII (Carthago Z).

Madridská Velká cena se jela v sobotu a předcházelo jí ST na čas, v němž zvítězil R. Smith s Mariem Claudiem (Concorde). Ze 48 účastníků Velké ceny Madridu se jich 14 probojovalo do rozeskakování, v němž byl mezi 8 bezchybnými nejrychlejší Brazilec Bernardo Alves na holštýnském hřebci Canturo (Cantus). Druhá příčka patřila Francouzi Bruno Broucqsaultovi s francouzským hřebcem Hooligan de Rosyl (In Chala A), který díky tomuto koni snad překonal smůlu, jež ho postihla na olympiádě zraněním Dileme de Cephe. Třetí příčka patřila Belgičanu Gregory Watheletovi s Mozartem des Hayettes (Papillon Rouge).

V neděli se ve dvoukolovém Trofeo el Corte Ingles bojovalo o něco málo přes 100 tisíc eur a nejlepší výkony podaly stejné dvojice jako v sobotu – jen v opačném pořadí – tentokrát se radoval Bruno Broucqsault, když porazil Brazilce téměř o vteřinu. Třetí příčkou potěšil domácí Luis Jesus Escobar na francouzském hřebci Saladino (Narcos II), ostatní dvojice již některé z kol dokončily s penalizací.

Knipplingova obhajoba

Meklenburský zemský hřebčín Redefin každoročně umožňuje pořadatelství mezinárodních skokových závodů na svém areálu, jehož krásnou atmosféru umocňuje nádherné historické průčelí jezdecké haly, v jejímž moderním interiéru funguje při závodech opracoviště. Jedním z hlavních pořadatelů závodů je hamburský podnikatel Herbert Ulonska, mimo jiné i aktivní účastník závodů. CSI Redefin každoročně získává na větší a větší oblibě a díky finanční dotaci mu stále přibývá hvězd, letos se konalo jako tříhvězdičkové, ale jezdecké obsazení bylo přes konkurenci závodů Superligy v Římě ještě daleko výtečnější: do Meklenburska zavítal Američan Peter Wylde, Holanďan Piet Raymakers, Rakušan Hugo Simon i domácí hvězdy Franke Sloothaak, Lars Nieberg či Ulrich Kirchoff, ve středu zájmu publika byli samozřejmě meklenburští internacionálové Holger Wulchner a André Thieme.

Poslední zmíněný jezdec také vyhrál čtvrteční soutěž velké túry, v sedle své stájové dvojky valacha Ganowy (Golden Miller). V páteční hlavní soutěži dominoval Markus Renzel na malé, ale rychlé Centově dceři Classic Woman 2 a o půl vteřiny odsunul na druhou příčku bývalou evropskou mistrovskou dvojici v kategorii mladých jezdců – Dánku Tinu Lund s Lanthanidem (Landfrieden) a na třetí Irku Marii Burke s Chippisonem (Cavalier Royale).

Již zmíněný Hugo Simon stále přemýšlel o ukončení své hvězdné kariéry, ale nyní se v jeho stáji objevila čtyřnohá naděje jménem Caldato 3 (Caretino) a po impozantně vypadajícím vítězství v páteční mezinárodní soutěži pro 7-letý dorost se Hugo opět zmínil o šampionátových ambicích.

Večerní bariérové skákání při umělém osvětlení mělo po čtyřech rozeskakováních tři vítěze ex equo, Dánku Linneu Ericsson s PGL Cronusem, Franke Sloothaaka se Sundance K (Sandro Song) a Holanďana Yvese Houtackerse na hřebci K.V.W.S Eol (Galoubet A).

Sobotním vrcholem byla Preis der Olympus Deutchland, soutěž T*** . V rozhodujícím druhém kole dominoval nejrychlejším časem Franke Sloothaak na Sundance K (Sandro Song), jemuž zřejmě velmi prospěla předchozí příprava při zmíněném bariérovém skákání. Druhá příčka patřila výborně skákajícímu vestfálskému valachovi Peu a Peu 4 (Polydor) ježděnému Markusem Renzelem a třetí si zajistila holštýnská dvojice Tjark Nagel a Cash 51 (Concerto II), která před nedělní Velkou cenou volila taktiku kontrolované ofenzivy.

Vyvrcholením závodů však samozřejmě byla Velká cena Redefinu, sponzorovaná pivovarem Lübzer Pils. Deset účastníků dokázalo překonat základní kolo bez chyby na překážkách, ale U. Kirchhoffovi s Carinem (Cassini I) i výborně vypadající mladé dvojici Janne-Friederike Meyer – Calandro 2 (Caretino) zabránilo v rozeskakování nepatrné překročení času. Přesto však bylo těžké hledat favorita, na startu byli loňský vítěz A. Knippling, Peter Wylde, domácí star Holger Wulschner i pověstně rychlý Tjark Nagel. Poslední jmenovaný se však nevyhnul dvěma chybám, zbývající se seřadili na prvých příčkách, přičemž Andreas Knippling strhující jízdou v sedle Papparazziho (Polydor) obhájil loňské prvenství a odsunul Američana s Quo Vadis (Quidam de Revel) o 18 setin na druhou příčku, oba o 1,5 vteřiny překonali čas dlouho vedoucího domácího reka s Dublinem 106 (Derwisch).

Francouzské překvapení

Začátek června byl ve znamení další, již třetí, etapy Superligy, která se konala ve švýcarském St. Gallen namísto loňského Luzernu. Jezero Bodensee tak během 14 dnů zažilo dvě velké akce, po Aachu se jen dění přesunulo na švýcarský břeh. Stejně jako v Římě vyhrála i v St. Gallen první soutěž velké túry Američanka, tentokrát Beezie Madden s Judgementem (Consul) porazila v T na čas svoji krajanku L. Kraut s Anthemem i Ira Billyho Twomeye na Whinny Jackson (Wolfgang). Páteční soutěž Superligy byla opět na horní hranici obtížnosti. Pouhé čtyři dvojice, tedy osmina startujících, absolvovaly obě kola čistě – tři ženy a jediný muž – Brit William Funnel s Cortaflex Mondriaanem. V žádném družstvu se však tento úspěch nezopakoval a tak se bezchybné dvojice různě po celé šíři výsledkové listiny. Největší radost z báječného výkonu měla jistě Francouzka Eugenie Angot s Cigale du Taillis (Jalisco B), jejíž dvě nuly byly součástí vítězného skóre 6 tr. bodů, k němuž dopomohli kolegové Ch. Hermon s Ephebe for Ever (Galoubet A), L. Goffinet – Flipper d’Elle (Double Espoir) a J. Bonnet – Gracieux Ardent (Quouglof Rouge).Francie po dvou nevydařených etapách překvapila vítězstvím vzhledem k nepříliš hvězdnému týmu v St. Gallen – někteří špičkoví koně mají zdravotní problémy a např. Dollar du Murrier byl prodán. Současné druhé místo si s téměř propastným odstupem od vítěze – 16 tr. body – odvezlo domácí Švýcarsko a sousední SRN. Domácí byli trochu ochuzeni o účast Mändliho Indiga, který byl krátce před závody operován na koliku, vyvolanou pravděpodobně infekcí pocházející z hřebíku zabodnutého do kopyta na závodech v Římě. B. Mändli pak jezdil Principala, který zajistil druhý čistý výkon v druhém kole. Spolu s ním reprezentovali M. Fuchs – La Toya (Fortuin Z), Christina Liebherr – L.B. No Mercy (Libero H) a nám z Poděbrad známý Niklaus Schurtenberger s Cantusem (Cantus). Tým SRN bodoval ve složení L. Nieberg – Lucie (Landadel), M. Michaels-Beerbaum – Shutterfly (Silvio I), M. Ehning – Gitania (Capitol I) a L. Beerbaum – L’Espoir (Landwind).

 

Domácí Markus Fuchs zvítězil s Granií v sobotním i nedělním mezinárodním T a již se v neděli vše chystalo na Longines Grand Prix der Schweiz.

47 dvojic bojovalo o 158 tisíc eur, ale v druhém kole zůstali pouze dva bezchybní - vítěz M. Whitaker s Portofino 63 (Habsburg) a o hodně pomalejší L. Beerbaum na L’Espoir. Třetí peníze si odvezla zdaleka nejrychlejší, ale chybující Meredith Michals-Beerbaum se Shutterflyem.

Více než půl miliónu švýcarských franků na dotacích se nedalo srovnávat se 160 tisíci eur dotace na čtyřhvězdičkovém CSIO v Lisabonu, přesto se zde sešla vynikající konkurence. Prvé dvě soutěže velké túry vyhráli Britové – v prvé dominoval R. Smith s Mariem Claudiem (Concorde), když porazil R. Whitakera s Karinou (Emilion) i Fr. Mathyho jr. na Ivoire du Rouet (Quatoubet du Rouet); druhou byla páteční Velká cena Lisabonu a John Whitaker na hřebci Exploit du Roulard (In Chala A) se mohl radovat z porážky Pieta Raymakerse na Van Schijndel’s Now or Newer (Burggraaf). Třetí byl ve druhém kole chybující G. Wathelet na Lady des Hayettes (Libero H).

Pohár národů se netradičně jel v neděli a na dekorování zářila oranžová saka Nizozemí, které zvítězilo ve složení P. Raymakers st. – Now or Newer, Piet Raymakers ml. – Van Schijndel’s Rascin (Ramiro), Carry Huis in’t Veld – Prime Time (Burggraaf) a Roelof Bril – Billy Orange (Animo). Družstvo získalo 20 trestných bodů, stejně jako druhá Velká Británie, o jejich osudu rozhodlo rozeskakování P. Raymakerse st. a J. Whitakera, v němž byl Holanďan úspěšnější. O bod vyšší skóre dopomohlo k třetímu místu domácímu Portugalsku.

Anky pro medaili

V holandském městě Nijmegen proběhla analogie finále SP v drezuře. Konalo se zde totiž nizozemské mistrovství seniorů. V úvodní Grand Prix Edward Gal s Linghem (Flemmingh) porazil Anky van Grunsven s Keltec Salinerem (Salieri) s dvou procentním náskokem, v sobotní Grand Prix Special mu Anky vše vrátila se stejným rozdílem. Pohádkový Ančin kür však v současnosti nemá konkurenci a i na domácí půdě dopomohl Anky k 87 % hodnocení a pětiprocentnímu náskoku nad nejbližším soupeřem – E. Galem. Tím bylo rozhodnuto a Anky získala mistrovský titul, před svým tréninkovým žákem E. Galem a ve všech soutěžích třetím Laurensem van Lieren na Hexagon’s Ollright.

Krátce:

.Mediálním mluvčím skokového ME v San Patrignanu je Malin Baryard, špičková mezinárodní jezdkyně, která si dopřává sportovní pauzu po nedávném porodu syna.

.Drezurní mistrovství ME se přece jen bude konat v Rusku, přes hrozící finanční problémy a další organizační komplikace.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…