Skaštice ve velkém stylu

Ve dnech 1. a 2. června probíhaly skokové a drezurní závody v jezdeckém areálu ve Skašticích. Pořadatem závodů byl jezdecký klub Haná při SCHPMT Kroměříž.

V sobotu začínalo toto dvoudenní sportovní klání "Z" drezurou. Na drezurním obdélníku se vystřídalo 15 koní. Nejlépe si v soutěži vedla Iva Zichová z JO Helios - Mostkovice na koni Semestra.

Po vyhodnocení drezury začaly skokové soutěže stupně "ZM" vypsané pro děti a "ZM" pro čtyřleté a pětileté koně, startující prvním rokem. Mezi dětmi si nejlépe a bez trestných bodů vedla Veronika Bártová na koni Delta Jane z JSC Slavkov u Brna, která byla skoro o dvě sekundy rychlejší než druhá bezchybná Navrátilová Klára s koněm Lambáda 2 z JK Holešovsko při SSCHK. V druhé soutěži "ZM" si nejlépe vedl Ing. Roman Dostálek se svým mladým koněm Hillery z JK Luhaturf.

Soutěž stupně "Z" /výška 100 cm/ byla také rozdělená do dvou kategorií "Z" - junioři a "Z" - přátelská. Zde startovalo 41 koní, z nichž 17 postoupilo do rozeskakování. V juniorech nejlépe parkur zajela jezdkyně SOUZ Kroměříž, Pavla Bojanovská na koni Merina. V přátelské soutěži přivedl k nejlepšímu místu klisnu Shirlej Radim Pospíšilík ze stáje Pospíšilík Pravčice. Ta samá dvojice Radim a Shirlej zvítězila i v následující soutěži 110/120cm v konkurenci 31 koní.

Na startu posledního závodu sobotního odpoledne se sešlo 12 koní, aby poměřili své síly v parkuru stupně "L" /120 cm/. Kurzem parkuru projeli bezchybně čtyři jezdci a následovalo rozeskakování, ve kterém zvítězil Bohumil Cupák se svým koněm Elis 1 z JK Sport Pravčice.

Nedělní, poněkud chladnější skokové odpoledne začínalo dvoufázovým skákáním 100/110cm - junioři. Zde si velmi dobře vedl a prvé místo obsadil Tomáš Daněk na koni Luna 4 z JK Morava Pravčice. V následném dvoufázovém skákání 100/110 - přátelská, se dokonce divákům mohlo zdát, že chladnější počasí koním vyhovuje.
Ze 14 startujících koní jich 9 dokončilo první část soutěže s čistým kontem. Druhou fází parkuru projel bezchybně a nejrychleji Ing. Beneš Jiří na koni Vox s JK Equipklub Ruprechtov.

Dalším závodem nedělního odpoledne byl parkur se stupňovanou obtížností do 110 cm se žolíkem, který je pro diváky velmi atraktivní. Zde se nejlépe dařilo jezdci z Pegasu International Stanislavu Ruskovi na koni Alf.

Po ukončení žolíkového parkuru pokračovalo víkendové odpoledne soutěží stupně "L". V tomto honebním parkuru se pokusilo 18 jezdců dosáhnout mety nejvyšší. Deset jich projelo parkurem bez trestných bodů, a proto musel opět rozhodovat čas. Nejlepšího času dosáhl Ing. Eim Petr z JK ZH Tlumačov na plemenném hřebci Vulkán.

Vyvrcholením dvoudenních závodů ve Skašticích byl parkur stupně "S" /130 cm/. V této soutěži projelo startem 9 koní. Šesti koním se podařilo dokončit parkur s nulou na svém kontě. Diváci proto mohli vzhlédnout napínavé boje v rozeskakování /140 cm/, o celkové umístění. Rozeskakování se nejlépe vydařilo Ing. Petru Eimovi z JK ZH Tlumačov s koněm Oscar, který porazil domácího jezdce Zdeňka Jarku s plemenným hřebcem Gordonem. Třetí, v tomto velmi obtížném skákání, byl Jiří Urban na koni Desina z JK při ZP Hvězdlice, a.s.

Za vysokou úroveň jarních závodů ve Skašticích si pořadatelé zaslouží pochvalu.

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…