Samsung Nations Cup Series 2001/2002, CSIO-W Poděbrady 2002

Jako je Davisův pohár nejvyšší metou pro reprezentační tenisová mužstva, pro jezdce všech zemí je nejvyšší metou Pohár národů - Samsung Nations Cup. Historie Poháru národů sahá k roku 1909, kdy se v londýnské Olympia Hall poprvé utkala vojenská družstva…

Již šesté výročí spolupráce slaví spojení jedné z největších světových firem Samsung a řídící organizace jezdeckého sportu – Mezinárodní jezdecká federace FEI v sezóně 2001/2002 Poháru národů Samsung Nations Cup Series.

V historicky prvním světovém finále Samsung World Final, které se uskutečnilo v roce 1997 v rámci populárních Spruce Meadows v kanadském Calgary, zvítězily Spojené státy, ale od té doby zcela dominují evropské týmy. Francie získala titul v následujících dvou ročnících, nejprve v Donaueschingenu v Německu a posléze ve španělském Gijonu. Německý tým se dostal na vrchol v roce 2000 v Římě a v září 2001 to byl Nizozemský tým, který získal prvenství ve španělském hlavním městě Madridu. Finále současné série Samsung Nations Cup bude letos v srpnu opět hostit německý Donaueschingen.

Letošní sezóna je sice poněkud kratší než je obvyklé, zato však mnohem více vzrušující. Zatímco normálně soutěže probíhají i v průběhu měsíce září, kvůli konání Světových jezdeckých her v Jerez ve Španělsku právě v září se finále Poháru národů Samsung Nations Cup přesouvá před tuto událost a celá série se odehrává v 27 kolech, která rozhodnou o jeho výsledku.

Historie Poháru národů sahá k roku 1909, kdy se v londýnské Olympii poprvé utkala vojenská družstva. Tuto událost každoročně připomíná každoroční kvalifikace do Poháru národů. V následujících 92 letech se v rámci Poháru národů uskutečnilo celkem 1 131 soutěží v 37 zemích a 32 národů v něm nejméně jednou zvítězilo. V celkovém počtu vítězství vede jednoznačně Německo se 182 vítězstvími, Velká Británie byla úspěšná celkem v 167 případech, počet francouzských vítězství je 142 a Spojené státy zvítězily v tomto doopravdy celosvětovém sportu celkem 137krát.

Amerika a Kanada mají každá dvě své soutěže Poháru národů, ale v Evropě je to pouze Itálie, kde se mohou konat dvě kola - v Římě a při Pavarotti International v Modeně. Ve zbývajících zemích se vždy koná jen jedno kolo Poháru. V této sezóně se soutěže odehrávají ve 26 státech.

Soutěž Poháru národů se pořádají ve dvou kolech a ve dvou úrovních. Ve “čtyřhvězdičkovém” Poháru národů soutěží v obou kolech družstva složená ze čtyř jezdců a výsledek týmu určuje součet bodů nejlepších tří jezdců. Do druhého kola postupuje pouze šest nejlepších týmů.

Ve tříhvězdičkové soutěži startují v prvním kole čtyři jezdci, ale do druhého kola postupují pouze tři. I zde výsledek týmu určuje součet bodů nejlepších tří jezdců každého týmu. V rámci tříhvězdičkových soutěží postupuje do druhého kola osm družstev.

V obou případech se ligové body udělují vždy nejlepším šesti týmům a v průběhu ligy se také bere v potaz 30 % nejlepších výsledků družstva v průběhu sezóny. Světového finále se účastní celkem osm družstev, šest nejlepších z ligové tabulky a dvě na divokou kartu, kterou uděluje Výbor Poháru národů. Ve finále začínají všechna družstva s nulovým skóre.

Pro každého jezdce je účast v Poháru národů, který má dlouhou a vznešenou tradici, velmi zavazující. Vlající vlajky, dunící kopyta, spojení člověka a zvířete v tomto velkém testu síly, energie, odolnosti a soudržnosti… To vše a zároveň pocit, že při každé délce je v sázce národní čest, jsou jedinečné.

Od počátku tohoto sponzoringu usiluje Samsung o propagaci jezdeckého sportu v celosvětovém měřítku jako součást většího porozumění, harmonie, míru a prosperity mezi lidmi všech národů. Proto tvoří spojení Samsung a Pohár národů perfektní partnerství.

Další informace: www.samsungnationscup.com

Concours De Saut D´Obstacles Internationale Officiel - CSIO Poděbrady 2002

Jako ve většině zemí jsou u nás nejsledovanější jezdeckou disciplínou skokové soutěže - parkur. Kromě národních, oblastních a lokálních soutěží pořádá Česká jezdecká federace také závody mezinárodní, z nichž nejvýznamnější jsou CSIO, jediné závody, při kterých se u nás odehrává Pohár národů družstev - Samsung Nations Cup. Ty se letos uskuteční v termínu 12.-15. září v Poděbradech.

Tyto jednoznačně nejprestižnější mezinárodní jezdecké závody, které se na našem území konají, jsou zapsané v oficiálním kalendáři mezinárodní jezdecké federace FEI. Tvoří absolutní špičku toho, co je na našich kolbištích k vidění – kromě účasti vrcholových jezdců domácích se CSIO účastní nejméně 9 národních družstev z celého světa, které přijíždějí, aby se pokusily získat cenné body do Poháru národů Samsung Nations Cup.

Tato nejvyšší mezinárodní skoková soutěž družstev se může konat jedině v rámci CSIO, které má každá ze členských zemí Mezinárodní jezdecké federace FEI právo uspořádat na svém území pouze jednou ročně - výjimku tvoří Itálie, USA a Kanada. U nás se CSIO konaly nejprve na pražském Trojském ostrově, od roku 2000 přesídlily do areálu Jezdeckého klubu v Poděbradech.

Program CSIO se tradičně skládá ze čtyř dní skokových soutěží:
-12.9.2002
-Skoky jednotlivců
-13.9.2002
-Samsung Nations Cup
-14.9.2002
-Skok mohutnosti
-15.9.2002
-GRAND Prix

Kromě doprovodných soutěží je pro návštěvníky připraven doprovodný program.

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…