První kolo Fitmin Junior Channel Star

12. 4. 2009 Tisková informace

Počasí, objednané pořadateli na první dubnový víkend s teplotami kolem 20 st. Celsia, vyšlo téměř dokonale a vytvořilo tak ideální kulisu pro téměř 300 startujících zahajovacího závodu letošního ročníku seriálu Fitmin Junior Channel Star 2009 ve Zduchovicích.


Děti a junioři měli k dispozici zcela nový, přes zimu po osobní návštěvě Martina Collinse (majitele jednoho z největších výrobců jízdárenských textilií a jezdeckých povrchů) již do dokonalosti dotažený povrch. Martin Collins, při překvapivé podzimní návštěvě kolbiště ve Zduchovicích (pozn.: jedná se o první zrealizovaný povrch v ČR, při kterém byl použit v Anglii specielně vyvinutý materiál Clopf) konstatoval, že první realizace v Čechách musí být dokonalá a proto byla v Rakousku namíchána bohatá směs textilie a jemné frakce písku, která se ještě po ukončení podzimní sezony vpravila do již kvalitního nového povrchu. Tento technologický postup ještě zmnohonásobil jeho hlavní přednost, která na rozdíl od tradičních řezaných textilií spočívá v odolnosti proti skluzu, zachycení bočních sil a absorbování energie nárazu po dopadu kopyta na povrch. Nový povrch kolbiště byl z části financován z prostředků Evropského zemědělského fondu, konkrétně Program rozvoje venkova.

První soutěž dvoufázového skákání 100/110 vyhrála Markéta Šrámková na koni Bajaja1. V soutěži ZL, které se zúčastnilo téměř 50 soutěžících, byla úspěšná domácí Lucie Krulichová na Nikola 10 před Jiřinou Pružinovou na Kaskadér.

V poslední soutěži L** zvítězila Chiara Szitášová na Tabatsa Max, která se po „švýcarském a heroutickém intermezzu“ opět vrátila k osvědčené a úspěšné spolupráci se svým původním, trpělivým a usměvavým Ivo Kočíkem. Na druhém místě se umístila Michaela Krulichová na Loretta, které nevyšel rozeskakovací start s „milovníkem velkokoňských L soutěží“ pony Night Feverem, s nímž má za sebou již několik zahraničních vítězství na této úrovni a především již na podzim splněnou kvalifikaci na letošní ME pony V Belgickém Moorsele. Třetí skončila Sabina Šůchová na Uriel.


V první soutěži poníků ZLP na limitovaný čas obsadila první místo Rajglová Aneta na Westermoor Opal před Robertem Johanovským na Pascha 1. V soutěži LP byla v rozeskakování nejrychlejší Lucie Krulichová před Johankou Březinovou na Wischibo, která zahájila svoji poslední sezonu na splnění svého snu o účasti na pony ME. Třetí místo obsadila Ivana Hronová na "ostříleném mazákovi" pony soutěží valachovi Maximo Copilot, kterého zdědila po Barboře Žáčkové. Ta s ním již v minulosti získala mistrovský titul.

V soutěži SPB se umístila na prvním místě Tereza Lešetická s Vílou 4 před Nicolou Gruntalovou na Diamant 424. Se svým druhým koněm Jitřenka 3 Tereza obsadila i třetí místo.

Nedělní zahajovací soutěž 100/110 vyhrála Lucie Heroldová na William 1. Ve skokové soutěži na stupni ZL zvítězila v nejrychlejším čase Gabriela Radová na Felicitas 1, před Eliškou Brdlíkovou na Irlanda a Josefem Hronem, který získal třetí místo na Dianě po velmi bojovném a riskantním výkonu, kdy míchal s „cvalovými“ a „zkracoval nad rámec“ pokynů svého trenéra Václava Opatrného a přizvaného osobního poradce Aleše juniora, až se o služebně staršího několikrát pokoušel infarkt. Nebýt otce pana Josefa Hrona, který vše natočil kamerou, nikdo by nevěřil, jak vynalézavě se dal parkur pojmout.

V nejvyšší soutěži L**, na parkuru postaveném renomovaným Zdeňkem Krpelou, nenechala Lucie Krulichová nikoho na pochybách, že bude královnou nedělního odpoledne, které ji v první soutěži nevyšlo podle jejich představ. Musela sáhnout hodně hluboko do svého jezdeckého arzenálu, kdy nastupovala v napínavém rozeskakování poslední po velmi slušných jízdách Jana Nováka na starém osvědčeném „Tarpanovském Volonterovi“, který by ho měl odlákat od motorek (zřejmě, dle záměru zkušené „manažerko-matky“ Jarmily Beranové), po vydařené finální jízdě v konečném pořadí třetí Markéty Váňové na Arak a po čistém rozeskakování evropsky zkušeného Filipa Doležala na Kenwood. Lucie na Nikolovi nakonec zvítězila o 4 vteřiny rychlejším časem, před  „motorkářem“ Honzou Novákem, který některé ze zatáček „krouhal“ také velmi rychle a jak je u něho tradičním zvykem: „Když nezabloudí, je na bedně. “ :o)

Nedělní soutěže dále pokračovaly zajímavým počinem webového serveru Equichannel, který si vzal pod patronaci pro „jezdecký potěr“ velmi důležitou a nenahraditelnou stylovou soutěž na úrovni ZLP, ve které výrazně nejstylověji jezdila a působila Marie Hrudková na Viki 3, která je produktem známého a osvědčeného „mělnického stylaře“ Vladimíra Mestenhausera. Na druhém místě se umístila Ludmila Mráčková s Repsi a třetí skončil „Hořovicky Opatrný“ Robert Johanovský na E.T.Loricus.

V další skokové soutěži pro pony na úrovni LP zvítězila Lucie Krulichová na Top Deja-vue, před Ivankou Hronovou na Maximo Copilot a Ludmilou Mráčkovou na Repsi. V nejvyšší vypsané soutěži SP nedělního odpoledne ve Zduchovicích s tradiční „Novoměstskou kachnou“, zelím a palačinkami, kterých se snědlo opravdu požehnaně, potvrdila Lucie Krulichová stoupající formu z předešlých soutěží a ve velmi napínavém souboji byla o pouhých 24 setin vteřiny šťastnější na teprve sedmiletém talentovaném Top Deja-vue. Druhé (s Víla 4) a třetí (s Fine Belissima S) místo patřilo Tereze Lešetické, která tímto úspěšným víkendem potvrdila názor většiny přítomných „fundovaných odborníků“, že opět prodělala výrazný výkonnostní pokrok a bude obtížným a kvalitním soupeřem ve většině letošních pony soutěží. Jako čtvrtá se umístila Adélka Půlpánová na It´s My Dancer.

Text Ladislav Krulich
Ilustrační foto ze závodů Fitmin Junior Channel Star Jan Matuška
 

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…