Podzimní šampionát mladých koní

21. 9. 2004 Jiří Gebauer Autor fotek: Jiří Gebauer

Již druhý ročník šampionátu mladých koní proběhl na kolbišti Baníku Ostrava ve Staré Bělé 17. až 19.září, kterého se celkem zúčastnilo 75 koní , v kategorii pětiletých (25), šestiletých (31) a sedmiletých (19).

V kategorii čtyřletých se představilo pětadvacet dvojic a absolvovali tříkolovou soutěž ZL+L*+L**.

Po třech kolech byly čtyři bezchybné výsledky, v rozeskakování jen dva, proto přišel na řadu čas. Ten měl nejrychlejší COLOR OF LOVE z JS Opatrný Hořovice s Alešem Opatrným před PHILLEM z JS Mariánské Lázně v sedle s Ondřejem Nágrem. Chyba v rozeskakování a následný čas stanovil třetí příčku pro CARLONU z JK Všemily s Kamilem Papouškem a čtvrtou pro KORNETA 1 z JO Dubicko a Úsovsko s Ladislavem Vachutkou.

Mezi jednatřiceti šestiletými v soutěžích L**+S*+S** skončil bezchybným výsledkem pouze vítěz GOLAS z JK Všemily s Kamilem Papouškem. Další čtyři jednou chybovali, proto i tady rozhodoval čas. Druhá skončila CHELAN Karsit ze Stáje Karsit s Romanem Drahotou a třetí DIOR 1 z JK Gladiš s Lenkou Gladišovou.

Devatenáct sedmiletých mělo na programu S**+ST*+ST** . Tady byly dva bezchybné výsledky, v rozeskakování jen vítěz FAMOUS z JS Opatrný Hořovice, kterého sedlal Aleš Opatrný. S chybou v rozeskakování skončil druhý CORREGIO-K z JS Mariánské Lázně s Ondřejem Nágrem. Po chybě v základním kole skončila třetí CHABLIS 121-T, Tarpan, se Zuzanou Zelínkovou. Čtvrté místo patřilo CORSÁROVI z JS Opatrný Hořovice s Alešem Opatrnýn, také s chybou ze základního kola, ale horším časem.

O zhodnocení jsem požádal předsedu svazu chovatelů českého teplokrevníka Ladislava Karáska: „Myslím si, že když se zúčastnilo takové množství a tak kvalitních koní, ať již českých nebo slovenských teplokrevníků, ale i koní zahraničního chovu, je jenom ku prospěchu věci. Myšlenku zatáhnout do toho i valachy, což KMK neumožňuje, posouvá tuto soutěž do jiné roviny, do takového širšího spektra hodnocení celkové populace koní. Průběh byl excelentní. Jednak bylo vše dokonale zabezpečeno, jednak zde byla řada těch nejlepších koní co máme v republice. Jak po sportovní, tak po chovatelské stránce můžeme být všichni spokojeni.“

Na závěr člen předsednictva svazu chovatelů slovenského teplokrevníka a inspektor chovu koní MVDr.Vít Holý k šampionátu uvedl: „Byla zde vynikající pořadatelská úroveň, díky Pavlovi Hudečkovi s jeho kolektivem, vynikající sportovní úroveň. Rád bych poděkoval i mnoha sponzorům, ale hlavně Svazu chovatelů českého teplokrevníka, že se v letošním roce již velmi angažoval. Byla zde účast všech nejlepších jezdců, domnívám se, že nechyběl z republiky nikdo jak z jezdců, tak koní, kteří mají co do činění se špičkovým sportem. Za vynikající považuji posun ročníku oproti KMK na 5-6-7-mi leté, kdy kategorie sedmiletých je mimořádně vážnou prověrkou těchto koní do nejvyšších soutěží i do velkých cen. Dočkali jsme se v letošním roce oproti loňskému i rozeskakování a u sedmiletých to znamená na výšce 150 cm, čímž to tuto soutěž posunulo do nejvyšší obtížnosti.“

Celkové výsledky:
Pětiletí koně – ZL+L*+L** (25):
1.COLOR OF LOVE-Aleš Opatrný, JS Opatrný Hořovice (0+0+0+0 – 33,02 s.), 2.PHILL-Ondřej Nágr, Mariánské Lázně (0+0+0+0-38,24s.), 3.CARLONA-Kamil Papoušek, Všemily (0+0+0+4-32,81 s.), 4.KORNET 1-Ladislav Vachutka, Dubicko a Úsovsko (0+0+0+4- 33,61s.)
Šestiletí koně – L**+S*+S** (31):
1.Golas-Kamil Papoušek,Všemily (0+0+0), 2.CHELAN-Roman Drahota, Stáj Karsil (0+4+0), 3.DIOR 1-Lenka Gladišová,JK Gladiš (4+0+0).
Sedmiletí koně – S**+ST*+ST** (19):
1.FAMOUS-Aleš Opatrný,Opatrný Hořovice (0+0+0+0-36,76s.), 2.CORREGIO-K – Ondřej Nágr, Mariánské Lázně (0+0+0+4-37,59s.), 3.CHABLIS 121-T-Zuzana Zelinková,Tarpan (0+4+0).

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…