Opatrný vyhrál finále Českého skokového poháru. Pošesté za třiadvacet let

30. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Tereza Huňová Zdroj: Asociace ČSP, Equinet s.r.o.

Finále Českého skokového poháru 2024 vyhrál v Martinicích Aleš Opatrný. Podařilo se mu to již pošesté za třiadvacetiletou historii této domácí parkurové extraligy. Během letošního ročníku triumfoval při kvalifikační části hned čtyřikrát.

Třiadvacátý ročník Českého skokového poháru uzavřela v neděli 29. září na kolbišti resortu Equitana v Martinicích u Březnice CET Super Grand Prix, do níž postoupilo dvacet jezdců. Deset z nich obdrželo takzvanou zlatou vstupenku při kvalifikačních Velkých cenách a zbývajících deset pozic bylo přiděleno nejlépe umístěným v celkovém pořadí seriálového žebříčku. 

První kolo finálové soutěže se jelo na parkuru vysokém 150 centimetrů a elitní desítka pokračovala do kola druhého. Tři jezdci byli zatíženi po jedné chybě čtyřmi trestnými body, zbytek postupoval s nulou na bodovém kontě. Bronislav Chudyba na hřebci Quinto van het Molenhof 1 napodruhé chyboval pětkrát a skončil se 24 trestnými body desátý. Dvakrát čtyři body inkasoval Miloslav Příhoda na valachovi Ibiza D a tušil tak, že na stupně vítězů toto skóre stačit nebude. Chyba z úvodu musela velmi mrzet loňského vítěze Super Grand Prix Kamila Papouška na valachovi Vivano Blue. Ten totiž při druhém startu předvedl čistou jízdu a jak se později ukázalo, byl to v této části nejlepší výkon ze všech. 

Přemysl Adam na hřebci Cachas byl prvním z těch, kteří měli šanci si udržet celkovou nulu, ale na jedné z překážek chyboval a jelikož byl téměř o pět sekund pomalejší než Papoušek, zařadil se v průběžném pořadí až za něj. Dvakrát pobořil skok Jiří Hruška na klisně Reiky. Poté se již opět diváci dočkali precizního výkonu, a to v podání Jiřího Skřivana v sedle valacha Holland TN. Po třinácti letech tak měl opět velkou šanci se zapsat do tabulky celkových vítězů Českého skokového poháru, v níž je jeho jméno uvedeno již třikrát. 

Hned další startující Linda Portychová s klisnou Lara 13 zajistila skvělým výsledkem rozeskakování. Do něj se ovšem neprobojovala Denisa Vegrichtová, neboť s klisnou Quick One dokončila se čtyřmi trestnými body. Osm jich měl nejvýše postavený jezdec pohárového žebříčku Jan Štětina na valachovi Jumago a jelikož ke zdolání kurzu potřeboval lehce přes 50 sekund, musel se spokojit v konečných součtech s devátým místem za osmým Jiřím Hruškou a sedmým Miloslavem Příhodou. 

Finišman Aleš Opatrný, který si s hřebcem Kapsones W připsal v pátek čtvrtý letošní triumf v rámci letošního pohárového okruhu, nezaváhal ani tentokrát a stal se třetím účastníkem rozeskakování o medailové pozice. Těsně pod stupni vítězů zůstal Kamil Papoušek následovaný Denisou Vegrichtovou a Přemyslem Adamem.

Jiří Skřivan v rozeskakování s Hollandem třetí nulu nepřidal, což bylo velké povzbuzení pro Lindu Portychovou. Ta se s Larou snažila jet co nejsvižněji, aby v případě chyby byla o něco rychlejší. Podařilo se jí to, a navíc nezaznamenala žádnou penalizaci, takže se ujala vedení. Musela však ještě doufat, že smolná chyba se nevyhne Alešovi Opatrnému, neboť bylo jasné, že s Kapsonesem pravděpodobně bude rychlejší. Jenže smůlu Opatrný tentokrát neměl a diváky na úplný závěr odměnil mistrovským výkonem. 

Kromě toho, že Aleš Opatrný zvítězil při každém z jeho letošních startů při Českém skokovém poháru, vylepšil svůj rekord v počtu titulů šampiona tohoto seriálu. Vyhrál ho totiž už pošesté. Tentokrát však na něj čekal dlouhých jedenáct let. Naposledy finále domácí parkurové extraligy vyhrál v roce 2013 a před tím v letech 2010, 2009, 2003 a 2002, kdy se konal první ročník. 

„Letos jsem při poháru startoval třikrát s valachem Human Leaque a vždy skákal skvěle. Kapsones je samozřejmě trochu jiná třída. Nedokázal to jen tady, ale třeba i na CSIO v Praze a také mnoha jiných závodech. Při prvním kole Super Grand Prix jsem cítil, že se trochu nudil, jelikož parkur nebyl pro něj na mírách, na které je zvyklý. I v pátek byla Velká cena trochu těžší než dnes. Ale při druhém kole už zase skákal tak, jak ho znám. On zkrátka potřebuje, aby ty překážky byly vyšší. Rozhodně ho to nestálo mnoho sil, protože když jsem ho po rozeskakování vyklusával na opracovišti, tak tam ještě se mnou začal poskakovat,“ konstatoval Opatrný. 

„Není nás mnoho, kteří v pozici jezdce pamatujeme všechny ročníky Českého skokového poháru. Musím říct, že dnes je tento seriál na zcela jiné úrovni. Pamatuji si ročníky, kdy jsme jezdili na trávě a jezdectví bylo úplně někde jinde, než je dnes. I díky areálům, jako je tento v Martinicích, náš sport stále roste a jen doufám, že si tu kvalitu udrží a bude mít vzestupnou tendenci i v dalších letech,“ dodal šestinásobný šampion. 

Patnáctiminutový sestřih průběhu CET Super Grand Prix v Martinicích odvysílá Česká televize ve čtvrtek 3. října od 22:10 hodin na programu ČT Sport. Další informace zájemci najdou na webu www.ceskyskokovypohar.cz

Podobné články

Od 11. do 13. října proběhly poslední parkurové závody letošní sezóny v Chuchle Areně Praha.

Aleš Opatrný

To, že Aleš Opatrný na domácí scéně jen velmi těžko hledá rovnocenného soupeře, není žádnou novinkou. Letos však jsou jeho výkony při Českém skokovém…