Opatrný do Las Vegas!

Skvělého úspěchu dosáhli čeští jezdci o tomto víkendu ve Varšavě při posledních kvalifikačních závodech do finále Světového poháru. Aleši Opatrnému šlo o letenku do Las Vegas a jeho pozice nebyla jednoduchá. Před odjezdem do Varšavy byl průběžně šestý a postupují pouze nejlepší tři. Šanci zvrátit pořadí během posledního kvalifikačního kola využil na výbornou a do Las Vegas odletí jako vítěz Centrální evropské ligy.

V páteční zahajovací soutěži do 135 cm na čas startoval pouze Aleš Opatrný s Casido L a Zdeněk Žíla s Le Patron. Čtyři a osm bodů však stačilo pouze na umístění v druhé půlce startovního pole. V zahajovací dvoufázové soutěži velké rundy do 145 cm však již srdce českého fanouška zaplesalo. Kamil Papoušek skončil s čistým štítem na krásném třetím místě. Aleše Opatrného s Crazy Love zastavily před postupem do druhé fáze pouze dva trestné body za čas. Po čtyřech trestných bodech získali David Fialka s Cartouche a Zdeněk Žíla s Pinot Grigio.

Ani sobotní malá runda pro nás nedopadla nikterak zajímavě. Aleš Opatrný s Casidem postoupil do druhé fáze, jedna chyba však znamenala 18. místo. Zdeněk Žíla s Le Patron pak inkasoval 11 tr. bodů.

Následná soutěž do 150 cm však opět znamenala důvod k radosti, a to té nejvyšší. Kamil Papoušek s Magic Boyem zajel precizní jízdu v nejrychlejším čase a zvítězil. Zdeněk Žíla chyboval s Pinotem Grigio jednou a umístil se desátý. Kamil Papoušek startoval ještě s Catricem Orion (8 tr.b.) a David Fialka s koňmi Cartouche (8 tr. b.) a Faraday (16 tr. b.). Crazy Love s Alešem Opatrným sbírali síly na nedělní Grand Prix, ve které měli již účast jistou.

Poslední den se začínalo stupňovanou obtížností do 140 cm se žolíkem, jež byla poslední šancí na úspěch pro dvojice nekvalifikované do finálového klání. Češi se této šance zhostili na výbornou. Kamil Papoušek s Catricem Orion zvítězil a David Fialka s Faradayem byl druhý. Zdeněk Žíla s Le Patron soutěž nedokončil.

Do finále malé rundy nastoupil pouze Aleš Opatrný s Casido L. Stejně jako v sobotu udělal jednu chybu v druhé fázi, což mu tentokrát stačilo na sedmou příčku.

Nervy drásající bylo finále Centrální evropské ligy Světového poháru – Computer Land Toyota World Cup. Aleš Opatrný věděl, že musí jít čistě, a to se mu na rozdíl od dalších českých jezdců podařilo. Zdeněk Žíla měl s Pinotem Grigio dvě zaváhání, Kamil Papoušek s Magic Boyem dokonce čtyři. David Fialka nasbíral s Cartouchem nepříliš lichotivých 32 trestných bodů a obsadil poslední hodnocené místo.

Sedm jezdců postoupilo do „velkého“ rozeskakování. Kromě Estonce Gunnara Klettenberga v něm chyběli všichni Alešovi velcí soupeři, což bylo dosti povzbuzující. Doposud vedoucí ligový jezdec Grzegorz Kubiak (POL) inkasoval v základním kole 12 tresných bodů. Průběžně druhá Ljubov Kochetová (RUS) i čtvrtý Krzysztof Ludwiczak (POL) chybovali jednou. Rus Vladimír Tuganov, který po poznaňské Velké ceně byl taktéž před A. Opatrným, ve Varšavě nestartoval.

Hra nervů pokračovala tedy rozeskakováním. Alešovi Opatrnému se jako jednomu ze tří jezdců podařilo překonat všechny překážky bez zaváhání a přestože z nich měl nejdelší čas, mohl se upřímně radovat z třetího místa. Dosáhl totiž vysněného cíle, kvalifikoval se do finále Světového poháru v Las Vegas a navíc tam poletí jako vítěz Centrální evropské ligy! „Měl jsem i trochu štěstí, protože téměř všichni jezdci, kteří byli v žebříčku přede mnou, udělali chybu. Crazy Love skákala výborně, je ve skvělé formě. V rozeskakování jsem startoval jako předposlední a znal jsem již tedy výsledky většiny jezdců. Mohl jsem jet v klidu a bez riskování, abych neinkasoval žádné zbytečné trestné body,“ řekl Aleš Opatrný krátce po návratu do České republiky. K organizaci závodů ještě doplnil: „Závody byly perfektně zorganizované, jediným nedostatkem byl terén. Ten byl na opracovišti příliš hluboký a na kolbišti naopak jako ‚beton‘. Proto jsem v sobotu nechal Crazy Love raději odpočívat. Parkury oproti předešlým ročníkům byly hodně technicky náročné.“ Den po návratu nemohla chybět v Hořovicích řádná oslava. Crazy Love dostala na 1 – 2 týdny naordinovaný odpočinek, po něm budou následovat jedny tréninkové závody a pak již odlet za oceán.

My můžeme Alešovi jedině poblahopřát a popřát mu hodně štěstí v Las Vegas, aby jeho účast byla ještě úspěšnější než před dvěma lety, a my tak mohli po nějaké době opět slavit další historický úspěch českého jezdce. Článek z Varšavy doplněný o fotografie Tomáše Holcbechera najdete v dubnovém čísle časopisu Jezdectví, které vychází ve čtvrtek 31. března.

Finálové výsledky Centrální evropské ligy - ZDE.

Podobné články

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů…

Obrovské podpory tisíců diváků se v Mexico City dočkal tým Prague Lions, za který v třetím kole Global Champions League startoval domácí Fernando…