New York hostí parkurovou Global Champions. Maher útočí na třetí titul

22. 9. 2022 Tisková informace Autor fotek: GCL Zdroj: Prague Playoffs URL zdroje: www.pragueplayoffs.com

Sérii Global Champions čeká jedna z posledních letošních zastávek před listopadovou galashow světového parkuru Prague Playoffs v libeňské O2 areně. Od 23. do 25. září se koná čtrnácté kolo v New Yorku, kde půjde opravdu o hodně.

Během čtrnáctého mítinku parkurové série Longines Global Champions Tour má šanci Brit Ben Maher vykročit vstříc třetímu titulu šampiona, což se ještě nikdy nikomu nepodařilo. 

Aktuálně je v průběžném pořadí žebříčku LGCT druhý za Němcem Christianem Ahlmannem, ale ten v New Yorku chybí. Jeho šestibodový náskok tak může být velmi snadno smazán, byť většina jezdců na předních příčkách již bodovala nejméně osmkrát. To znamená, že se vždy bude současně nejhorší bodový příděl škrtat. V případě Mahera to je 13 bodů z Valkenswaardu. K dosažení pozice lídra mu tak stačí, aby se v Grand Prix New Yorku umístil do 17. místa. Samozřejmě se do ní nejprve musí kvalifikovat. 

Na vedoucí pozici by se mohl při nadcházejícím mítinku dostat i průběžně třetí Pieter Devos. Ten má v tuto chvíli 221 bodů a pokud by uspěl, škrtal by 14 bodů z Madridu. Znamená to tedy, že Christiana Ahlmanna předstihne při umístění ve Velké ceně do páté pozice.

Belgičan Pieter Devos bude samozřejmě startovat nejen v soutěži jednotlivců, ale i za tým Prague Lions. Společně s ním se vypravili do nejlidnatějšího města Spojených států amerických i jeho krajan Niels Bruynseels a Češka Anna Kellnerová, která je současně manažerkou Pražských lvů. Tento celek si stále drží skvělou čtvrtou příčku zajišťující přímý postup do semifinále GCL Super Cupu v Praze. 

Bodové rozdíly však jsou velmi těsné, a tak se snadno může stát, že se pořadí na třetím až devátém místě hodně promíchá. Boj o celkové prvenství v základní části Global Champions League velmi pravděpodobně mezi sebou Berlin Eagles se současnými 262 body a Stockholm Hearts s 260 body. Třetí Shanghai Swans nasbírali za třináct kol 217 bodů a jsou tak jedni z hlavních soupeřů pražského družstva. 

Parkurové soutěže se v New Yorku budou odehrávat na Governors Island. Tento ostrov se nachází jen kousek od Manhattanu a při Global Champions jej v minulosti navštívilo průměrně 24.000 diváků, pro něž je vstup na veřejnou tribunu zdarma. Program lze sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také v obchodní zóně vedle hlavní arény, kde bude vše zprostředkováno na velkoplošné obrazovce. Z domácích jezdců budou moci fandit skutečným hvězdám, jimiž jsou například McLain Ward, Kent Farrington, Georgina Bloomberg, Margie Goldstein-Engle, Lillie Keenan a Spencer Smith.

Budeme mít v New Yorku nejúspěšnější parkurové jezdce na světě. Myslím, že každý, kdo přijde, opravdu uvidí to nejlepší z tohoto sportu, co vidět lze,“ uvedla Georgina Bloomberg, která se narodila a vyrostla v New Yorku a je majitelkou týmu New York Empire. Mezi zmíněnou světovou elitu patří nejen již zmíněný Ben Maher či Pieter Devos, ale také Marcus Ehning, Daniel Deusser, Peder Fredricson, Edwina Tops-Alexander, Darragh Kenny, John Whitaker a současná světová jednička Henrik von Eckermann.

První kolo soutěže Global Champions League se odehraje v pátek od 15:30. Pro české fanoušky parkurového skákání to znamená, že si budou moci zapnout on-line přenos na GCTV ve 21:30, jelikož je potřeba počítat s šestihodinovým časovým posunem. Druhá část týmového klání je na programu v sobotu od 12:30, přímý přenos s českým komentářem začíná na stanici Nova Sport 1 v 18:30 hodin. Od 16:00 hodin naváže LGCT Grand Prix New Yorku.

Další podrobnosti jsou na stránkách www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com.

Miami Beach
Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…