Deusser podruhé vítězem LGCT. Maher je po New Yorku nově lídr žebříčku

27. 9. 2022 Tisková zpráva Autor fotek: GCL Zdroj: Prague Playoffs URL zdroje: www.pragueplayoffs.com

Longines Global Champions Tour zažila mimořádný závod. V New Yorku totiž získal kvalifikaci až čtvrtý umístěný v Grand Prix – irský jezdec Shane Sweetnam. Druhé vítězství v sezoně 2022 si připsal Němec Daniel Deusser.

Grand Prix New Yorku byla letošním čtrnáctým kolem parkurové série Longines Global Champions Tour. Z pětatřiceti startujících se do rozeskakování probojovaly čtyři dvojice, a ještě než začala vrcholná část soutěže, bylo jasné, kdo získá zlatou vstupenku do listopadové Super Grand Prix v Praze. 

Jejím držitelem je Ir Shane Sweetnam, který sice na třináctiletém valachovi Alejandro skončil nakonec až čtvrtý, ale radost z postupu do hlavní soutěže celé sezony mu to nemohlo zkazit. Dalším třem jezdcům byl zcela rovnocenným soupeřem, jelikož stejně jako oni zopakoval na zkráceném parkuru bezchybnou jízdu a jeho čas byl jen o 44 setin pomalejší, než v případě vítězného Daniela Deussera v sedle čtrnáctiletého hřebce Scuderia 1918 Tobago Z. Tento jezdec vyhrál již ve francouzském Cannes a aktuálně je se 186 body osmý. Na rozdíl od výše umístěných soupeřů však letos bodoval teprve posedmé, takže pokud uspěje i za necelý měsíc v Rijádu, mohl by si ještě výrazněji polepšit. 

Druhý umístěný v Grand Prix New Yorku, Belgičan Pieter Devos, startoval v sedle klisny Mom´s Toupie de la Roque. Od druhého triumfu jej dělilo jen osm setin a v rámci finanční výhry si tak připsal pouze 60.000 eur, zatímco Deusser za vítězství inkasoval rovných 100.000 eur. Za stříbrnou příčku zapsal 37 bodů a po vyškrtnutí nejhoršího bodového přídělu má nyní 244 bodů, což mu stačí na průběžnou druhou pozici. Tento jezdec se kvalifikoval do Super GP v druhé polovině srpna v Londýně.

Na čtvrtý řádek poskočila Malin Baryard-Johnsson, a to díky třetímu místu z aktuální Velké ceny, v níž se představila se čtrnáctiletou klisnou H&M Indiana. Vítězka ze Saint Tropez je momentálně čtvrtá za třetím Christianem Ahlmannem, jenž byl ještě před mítinkem v New Yorku první, ale do nejlidnatějšího města Spojených států amerických se nevypravil. 

Na nejvyšším řádku tabulky jej tak podle očekávání vystřídal dvojnásobný šampion LGCT Ben Maher. Ten sice po chybě na základním parkuru s překážkami do 160 centimetrů jednou chyboval, ale čas měl velmi rychlý, a tak skončil šestý hned za domácím McLainem Wardem ve dvojici s valachem Contagious. Maher má přesně 250 bodů a pokud jejich počet bude chtít ještě navýšit, bude jich muset v Rijádu zapisovat alespoň třiadvacet, neboť všem jezdcům se do konečného pořadí počítá jen osm nejvyšších bodových přídělů. 

O letošním šampionovi Longines Global Champions Tour se rozhodne 22. října v Rijádu, kde se také dozvíme jméno posledního kvalifikovaného do Super Grand Prix. Ta se pojede v sobotu 19. listopadu v rámci čtyřdenního mítinku GC Prague Playoffs. Jejími jistými účastníky jsou Ludger Beerbaum, Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk a Shane Sweetnam. 

Další podrobnosti najdete na webech www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com, kde jsou také odkazy na možnost zakoupení vstupenek do O2 areny. 

Miami Beach
Podobné články

Před deseti lety se v Olomouci konaly první parkurové závody zařazené do Světového poháru a stejnou dobu trvalo čekání na to, až se některému z…

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů…