Henrik von Eckermann vítězem Super Grand Prix, bosý King Edward i v Praze zazářil!

21. 11. 2021 Gabriela Rotová Autor fotek: Gabriela Rotová

Po nucené přestávce, kterou způsobila celosvětová pandemie, měli čeští příznivci parkurového sportu znovu možnost „naživo“ spatřit své idoly. V pražské O2 areně odstartovala superpodívaná nejvyšší světové úrovně - CSI5* Longines GCT Super Grand Prix!

Do soutěže CSI5* Longines GCT Super Grand Prix se v sobotu večer v pražské O2 areně postavilo patnáct nejlepších jezdců uplynulé sezony Longines Global Champions Tour a startovní listina tohoto mimořádně prestižního závodu byla dlouhou řadou zvučných jmen.

Vítěz CSI5* Longines GCT Super Grand Prix roku 2019 a držitel zlaté medaile v parkuru jednotlivců XXXII. letních olympijských her v Tokiu Ben Maher. Darragh Kenny, který byl v CSI5* Longines GCT Super Grand Prix 2019 bezchybný a stříbrný. Peder Fredricson, držitel stříbrné medaile z parkuru jednotlivců z letních olympijských her. Jeho týmoví kolegové - zlatí z Tokia v parkuru družstev - Henrik von Eckermann a Malin Baryard-Johnsson. Živá legenda parkurového sportu John Whitaker... Šanci vidět tuto plejádu hvězd zblízka a v akci bylo jen těžké odolat a pod klenbou pražské O2 areny proto bylo v sobotu večer i přes nepříznivou epidemickou situaci vášnivě a skvěle živo.

John Whitaker a Unick du Francport

CSI5* Longines GCT Super Grand Prix

O trofej v sobotní hlavní soutěži galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se bojovalo ve dvou kolech. V prvním kole nakonec měli diváci možnost vidět pět zcela bezchybných výkonů, každý třetí parkur byl tedy čistý.

Jediný, koho tvůrce parkuru Ital Uliano Vezzani v prvním kole Super Grand Prix zaskočil, byl hnědák El Barone 111 Z, kterého sedlala členka zlatého švédského olympijského týmu Malin Baryard-Johnsson. Teprve devítiletý hřebec El Barone 111 Z byl ale nejmladším koněm této super náročné soutěže a jeho neposlušnost na překážkách dosahujících až 165 centimetrů proto nebyla až takovým překvapením.

Malin Baryard-Johnsson a El Barone 111 Z

Do druhého finálového kola sobotního večera tedy postoupilo čtrnáct dvojic, přičemž nejrychlejší čas ze všech pěti prvních čistých jízd měl Henrik von Eckermann (čas 69,26 setiny sekundy). Tomu se nakonec podařilo přejít i druhé kolo zcela bez chyby, a to za 60,82 setiny sekundy. Po dramatickém boji proto právě jemu připadlo i konečné celkové vítězství a spolu s ním i prémie 301.000 eur, tedy něco přes 7,6 milionu korun.

Henrik von Eckermann a King Edward

Vítězný Švéd Henrik von Eckermann sedlá legendárního valacha King Edwarda (Edward 28/Feo) a zdá se, že letošní rok je jeho sezónou snů. S jedenáctiletým King Edwardem letos zvítězil nejen v CSI5* Longines GCT Super Grand Prix, ale společně přispěli i k zisku týmového zlata pro Švédsko na olympijských hrách v Tokiu a získali i čtvrté místo v parkuru jednotlivců. A takové úspěchy asi nebude snadné překonat. I když kdo ví? Čas teče jako voda a Paříž je v této perspektivě za rohem!

Henrik von Eckermann a King Edward

Druhou příčku získal Sergio Alvarez Moya v sedle třináctiletého vraného valacha KWPN Alamo (Ukato/Equador). Moya, který na rozdíl od neúspěšného pátečního semifinále soutěže družstev protentokrát nechyboval, si jako první z jezdců druhého kola připsal druhou nulu a druhé kolo zajel v ostrém čase 62,48 sekundy.

                                                      Sergio Alvarez Moya a KWPN Alamo

To bohužel ovšem nakonec nestačilo a ve výsledku byl Španěl Sergio Alvarez Moya o 1,66 sekundy pomalejší než vítězná švédská dvojice. Rozhodně to ale byla opravdu velká dramatická podívaná!

Sergio Alvarez Moya v sedle třináctiletého vraného valacha KWPN Alamo

Po prvním kole čistý Ben Maher druhé kolo soutěže - i přes vášnivou podporu diváků - bez chyby nedokončil. Zlatý olympionik z kategorie jednotlivců a obhájce vítězství v Super Grand Prix z roku 2019 Brit Ben Maher s fenomenálním valachem Explosionem W (Chacco-Blue/Baloubet du Rouet) trochu nešťastně inkasovali na předposlední překážce čtyři trestné body, které je ve výsledku posunuly až na třetí místo. 

Ben Maher a Explosion W

Cílovou čáru protnuli v čase 60,65 sekundy, tedy v lepším čase než Henrik von Eckermann i Sergio Alvarez Moya. V Praze bohužel zlato Maherovi necinklo, ale i bronzová příčka je po jejich letní tokijské žni samozřejmě skvělá.

Ben Maher a Explosion W

Darragh Kenny a holštýnský bělouš VDL Cartello (Cartani/Lord) ve druhém kole jednou chybovali a i když měli rychlý čas - 60,72 sekundy, na umístění na stupních vítězů to protentokrát nestačilo. Museli se tedy spokojit se čtvrtým místem. 

Darragh Kenny a holštýnský bělouš VDL Cartello

Pátý dojel Scott Brash, který si s dvanáctiletým hnědákem Hello Jenifferson (Cooper vd Heffinck/Irco Mena) přinesl chybu z prvního kola. Druhé zajel čistě, ale v horším čase - 62,00 sekund, což už na Darragha Kennyho nestačilo.

Scott Brash a Hello Jenifferson

Doufejme, že situace kolem covidu-19 se již brzy nadobro uklidní a v CSI5* Longines GCT Super Grand Prix se před zraky Prahy znovu utkají ti nejlepší jezdci nadcházející sezony Longines Global Champions Tour. Už teď je jisté, že bude na co se těšit! :)

Další fotografie naleznete ve fotogalerii.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…