Euroclassics 2001 v Brémách

Zatímco u nás pomalu a jistě jezdecká sezóna končí, evropští parkuroví jezdci se o tomto víkendu 6. a 7.října 2001 přesunuli do "Stadthalle" v německých Brémách., která se tak stala dějištěm významných skokových závodů s výbornými dotacemi (Audi) EUROCLASSICS 2001.
V sobotu 6.10 se utkala v náročném dvoukolovém parkuru nejlepší evropská družstva, doplněná ekipou USA ve složení A. Waldmann, C. King, M. Goodmann, P.Wylde, která nakonec s celkovým počtem 24 trestných bodů obsadila poslední místo. Zajímavé bylo i vystoupení "jednotlivých" zástupců, kteří se soutěže účastnili, avšak netvořili družstvo - např. M. Hecarta z Francie, miláčka publika H.Simona s koněm E.T. FRH a Itala J.Smita. Právě oni předvedli v obou kolech bezchybný parkur. Navíc výsledky ze soboty se započítávali do nedělního skákání jednotlivců.
Vedoucí postavení evropské jezdecké velmoci potvrdilo Německo, když do soutěže nominovalo hned 3 družstva: Německo 1 (R.Tebbel, L.Nieberg, O.Becker, L.Beerbaum), Německo 2 (M.Beerbaum, M. Michaels-Beerbaum, H.Weinberg, F.Sloothaak) a Německo 3 (G.Bockmann, M.Kutscher, Katharine Offel - právě ji budeme v příští sezóně vídat v sedle hřebce Kris Kentaura, který byl v nedávné době prodán do Německa, a T.Hassman).
Belgii zastupovali J.Meulemans, M.v. Dijks, J.Lansink a L.Phillippaers, Holandsko - J.Dubbeldam (s koněm Cajou), W.Schröder, J.v.Schans, A.Horn, Švýcarsko - P.Schwizer, B.Mandli, M.Fuchs (Cosima II) a W.Melliger s koněm Scutt. Irskou ekipu tvořili P.Charles, J.Kurten a D.Lennon.
Druhé kolo bylo skutečně technicky náročné, navíc teplota v hale se zvyšovala, koně působili unaveněji a celková plocha kolbiště i přes výborné rozložení překážek působila stísněným dojmem. Přesto jsme byli svědky několika mála čístých jízd v obou kolech v podání M.Kutschera, L.Beerbauma (s Goldfevrem), L.Nieberga (s Albertino), P.Charlese a D.Lennona (Liscalgot). Při pohledu na zaplněné tribuny si český divák jen povzdechl a musel konstatovat, kéž by i u nás chodilo na jezdecké závody tolik návštěvníků a nadšených příznivců koní jako u našich německých sousedů, kde je jezdectví doslova národním sportem. Navíc na tak příkladný zájem televizních stanic si budeme muset zřejmě ještě dlouho počkat.
Po 2.kole měli na kontě pouze 4.trestné body družstvo Německo 1 a ekipa Irska. Následovalo rozeskakování - německý tým vyslal R.Tebbela, Irsko D.Lennona. Rene Tebbel předvedl riskantní a podstatně rychlejší jízdu a nevyhnul se tak 4.trestným bodům, D.Lennon skákal koncentrovaně, vyrovnaně a především bez chybně a tak družstvo Irska slavilo zasloužené vítězství.
Nedělní soutěž byla ve znamení soutěže jednotlivců, skákalo se o nejnovější modely Audi a s čistým kontem 0 trestných bodů nastupoval do 2.kola pouze L.Beerbaum s Goldfeverem a další zcela bezchybnou jízdou si zajistil vítězství. Skákalo se na výšce 160 cm s dvěma vodními překážkami a celý parkur byl skutečně velmi technicky náročný. Velmi dobře si i nadále vedl teprve 26-letý M.Kutscher s Nino V., po prvním kole pouze 4.trestné body, stejně tak L.Nieberg s 13-letým hřebcem Albertino, D.Lennon s Liscalgotem a J.Smit s Lux Z z Itálie. Ti se pak rozeskakovali o další místa. J.Smit a Lux Z udělali nečekanou chybu na poslední překážce (kterou si ani sám jezdec nedokázal vysvětlit), naopak zcela bezkonkurenčně se předvedl Albertino s Lars Niebergem, který jako by chtěl svého jezdce v rozhodujících skocích podpořit a překonával překážky doslova mnoho centimetrů nad. Tato skvělá jízda vynesla této dvojici celkově 2.místo a další pěkný automobil (zn.Audi). Třetí místo připadlo již zmiňovanému Jerry Smitovi a Lux Z, čtvrté Dermott Lennonovi s Liscalgotem a páté oceňované Marco Kutscherovi s Nino V.
Kompletní výsledky si můžete přečíst na oficiálních stránkách.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…