Další kolo ČSP za námi…

30. 8. 2010 Kateřina Návojová Autor fotek: Návojová Kateřina

Po nepříliš organizačně úspěšném 8. kole ČSP, které proběhlo v Praze jako VC Všemil, se Český skokový pohár přesunul do Plzně. Třídenní závody ve dnech 27.-29. 8. 2010 přivítaly většinu naší jezdecké špičky. Velmi pozitivní bylo, že Velká cena se jela opět na úrovni T**.

Další kolo ČSP za námi...

 

Po nepříliš organizačně úspěšném 8. kole ČSP, které proběhlo v Praze jako VC Všemil, se Český skokový pohár přesunul do Plzně. Třídenní závody ve dnech 27.-29. 8. 2010 přivítaly většinu naší jezdecké špičky. Velmi pozitivní bylo, že Velká cena se jela opět na úrovni T**.

Jaroslav Jindra, Maijor
Páteční zahajovací den byly vypsány soutěže do 125/135 cm. Nejúspěšnějším jezdcem dne byl Jaroslav Jindra se dvěma vítězstvími. Páteční den značně poznamenal déšť, který na pískovém povrchu udělal mnoho louží. Sobotní dopoledne nebyl povrch ještě zcela ideální, odpoledne se však značně vylepšil.

V sobotu se dařilo především juniorským jezdcům Janu Zwingerovi (vítěz L*) a Kristině Stonjekové (vítězka S*). Otazníkem byl start sponzorské soutěže družstev, ale právě díky zlepšení počasí se soutěž jela. A vyhrálo družstvo plzeňského Josefa Schneidera, které neslo název Elegáni českých kolbišť. Po bezchybném výkonu zajistil Jaroslavu Jindrovi a Janu Štětinovi prvenství v rozeskakování Jiří Luža. Ten následně vyhrál i sobotní vrchol dne, soutěž ST. V sedle Ronalda si tak zlepšil náladu po páteční soutěži, kdy získali v první fázi soutěže 125/135 cm celkem 13 trestných bodů.Jan Štětina, Rico-S

V neděli byly soutěže celkem tři. Zahajovala stupňovaná obtížnost do 120 cm, která se stala kořistí Ludvíka Jandourka s koněm Kassien. Mnoho jezdců mělo problémy na žolíku, který měl pod sebou bazének. Nejen mnoho shození, ale také mnoho zastavení zde bylo vidět.


Po nesmyslně dlouhé přestávce pokračoval nedělní program dvoukolovou soutěží Malá cena města Plzně. Na start se postavilo 68 dvojic a do druhého kola jich postoupilo 17. Celkem dva jezdci dokázali překonat obě kola bezchybně a utkali se v rozeskakování. Do rozeskakování se po velké radosti dostal Jan Štětina s koněm Rico-S. Jezdec se však správně rozhodl, že svého teprve šestiletého koně pošetří. Kůň předvedl výborný výkon v prvním kole na parkuru stupně S a i v druhém kole na překážkách do 140 cm. V rozeskakování po překonání prvního skoku proto vzdal. Velmi lehké vítězství tímto získal Aleš Opatrný s koněm Verdi 6, který i rozeskakování dokončil bez trestných bodů.

V prvním kole dokončilo celkem 28 dvojic bezchybně, a tak rozhodoval o postup i čas. V druhém kole však mnoho jezdců chybovalo na kolmém skoku číslo 2, anebo na posledním oxeru v kurzu parkuru. Nejrychlejší čas předvedla ve druhém kole Kristina Stonjeková, avšak kvůli druhé chybě na posledním skoku se s třetím místem musela rozloučit. To vybojovala k radosti diváků domácí jezdkyně Michaela Roubalová na Cortés.

Natálie Crnková, Milky WayPřed Velkou cenou byla opět dlouhá přestávka a start byl tak posunut až na 15:45. Během prohlídky parkuru z dílny Petra Švece se nad areálem přehnal druhý přívalový déšť a na kolbišti se tak opět vytvořily louže. Mnoho koní mělo s hlubším povrchem problémy a ve Velké ceně tak bylo hodně zastavení. Povrch však dle většiny jezdců neklouzal. Na parkur se postavilo celkem 27 dvojic. Petr Švec postavil dobrý parkur odpovídající stupni T**. Mnoho chyb bylo na distanci dvojskok a oxer, která byla do mírného oblouku. Další těžší distancí byl kolmý skok a oxer. Distanci opět do oblouku mnoho jezdců vytočilo příliš a odskok na oxer jim nevycházel ideálně. Největším sítem byl pro jezdce však trojskok umístěný v druhé části tratě na stěně. Při hlubším povrchu několik koní odmítlo poslušnost a mnohdy byla dvojice vyloučena. Ani ke konci parkuru neměli jezdci moc času na oddych a zakončovali distancí oxer a kolmý skok, na které však příliš chyb nebylo. Celkem 2 jezdci dojeli bezchybně, 7 jezdců mělo na kontě jednu chybu. Finálovou desítku tak doplnil ještě Jiří Skřivan na klisně Kalisto, který měl z prvního kola dvě chyby.

Jiří Skřivan, dekoruje radní města Plzně
Finále mělo mnoho jednotlivých skoků a většina jezdců dojela bezchybně. Tečku za třídenními závody udělal poslední startující. Bezchybnou, nejrychlejší a nejelegantnější jízdou si dojel Aleš Opatrný na koni Titan RS pro vítězství ve VC Plzně. Druhý skončil Jiří Luža, který vyhrál plzeňskou VC loni. Docílil také stejně jako Aleš bezchybného výsledku v obou kolech, ale čas měl pomalejší a bylo vidět, že jede na jistotu. Třetí skončil nejrychlejší jezdec z těch, kteří měli na kontě jednu chybu z prvního kola. Tím byl Jiří Skřivan na Mercedes 1. Ve VC se představil Aleš Opatrný nově i s koněm Quito, kterého si vezl do stájí po CSIO Bratislava jako výměnu za Luka´s Ninju. Základní kolo dojel se dvěma chybami a čas na finále nestačil.

Ve finálové čtyřce se tak i po nepovedeném plzeňském kole drží v čele stále Petra Charvátová. 13 bodů pomohlo Jiřímu Papouškovi opět k průběžnému druhému místu. Se stejným počtem bodů je na druhém místě i Barbora Tomanová. Čtvrtý je prozatím Martin Šoupal. Těsně za nimi se drží Aleš Opatrný, Jan Zwinger, Ludvík Jandourek a Jiří Skřivan. Finále je tak stále ještě otevřené pro více jezdců a rozhodovat se bude ještě ve dvou kolech - v Hořovicích Aleš Opatrný, Titan RSa posléze ve Frenštátu. Ne všichni jezdci se i po případném probojování rozhodnou do finále nastoupit.
V DaJ Cupu je i po plzeňském kole stále na špici Barbora Tomanová, které se v Plzni dařilo po všechny dny.

Celkovým souhrnem byl plzeňský areál podstatně lépe připraven na VC oproti předcházejícímu kolu v Praze. Již tradičně se zde sešlo mnoho diváků, kteří nemají areál z centra Plzně příliš daleko. A dokonce je ani počasí neodradilo. Hlasatel se snažil o vytvoření dobré divácké atmosféry. Naopak pro diváky byly zcela neatraktivní nedělní zbytečně dlouhé přestávky. Plusem byly rychlé výsledky a dobrá informovanost jezdců.

Další kolo se za 14 dní uskuteční v Hořovicích a diváci se mohou těšit na VC opět na úrovni T! Parkury bude stavět zkušený Jan Šíma, kterému se v poslední době povedly např. parkury na MČR dětí a juniorů. Za zmínku jistě stojí i hlasatel Aleš Suchánek.

Přesné výsledky, rozpis VC Jemčiny-Hořovic a pár dní předem i přehledy startujících najdete na : www.ceskyskokovypohar.cz

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…