Čtyři starty, čtyři vítězství. Opatrný kraluje Českému skokovému poháru

28. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Tereza Huňová Zdroj: Asociace ČSP, Equinet s.r.o.
Aleš Opatrný
Aleš Opatrný

To, že Aleš Opatrný na domácí scéně jen velmi těžko hledá rovnocenného soupeře, není žádnou novinkou. Letos však jsou jeho výkony při Českém skokovém poháru zcela mimořádné. V Martinicích v rámci tohoto seriálu odstartoval počtvrté a počtvrté vyhrál.

Páteční Velká cena Martinic uzavřela kvalifikační část Českého skokového poháru 2024 a rozhodla o  účastnících nedělní CET Super Grand Prix. Do parkuru s výškou překážek 150 centimetrů nastoupily  čtyři desítky dvojic, což je samo o sobě v takto náročné soutěži na národní úrovni výjimečné. Pouze  pěti z nich se však podařilo překonat základní část bez penalizace, a tak do finále nastoupilo i pět  účastníků se čtyřmi trestnými body po jedné chybě. Tím prvním byl Aleš Opatrný s valachem Cross  Over, ale ten i napodruhé chyboval a s celkovými osmi body skončil desátý. Miloslav Příhoda na  valachovi Ibiza D již žádnou bodovou zátěž nezaznamenal, stejně jako Jiří Hruška v sedle klisny Reiky.  Jeho čas byl však o více jak tři sekundy rychlejší a ujal se tak vedení. Na pozici lídra zůstal i po startech  Nikoly Bielíkové s hřebcem Carisonem a Veroniky Jelínkové startující na valachovi Jespe. Obě k původní  jedné chybě přidaly jednu další a osm bodů v kombinaci s časem je zařadilo v konečných součtech na  osmé a deváté místo.  

Nikdo z pětice účastníků, kteří postupovali do finále s čistým štítem, totiž více jak jednou nezaváhal.  Jan Štětina a valach Jumago se zařadili po shození jedné překážky za Jiřího Hrušku a Václav Studnička s  valachem Useful-H až za Miloslava Příhodu. Také Denisa Vegrichtová s klisnou Inge Liponova  nepřekonala všechny nástrahy parkuru bez jednoho bodového přídělu, ale díky poměrně slušnému  času se zařadila na průběžné druhé místo. Věděla tak, že již nebude hůře jak čtvrtá, neboť na startovní  listině zbývala už jen dvě jména, byť velmi zvučná. Ale Opatrný s hřebcem Kapsones W potvrdil své  kvality, když dosáhl jako první na dvojitou nulu. Kamilovi Papouškovi bylo tudíž jasné, že pokud chce  získat přímý postup do Super Grand Prix, musí být alespoň druhý, neboť Opatrný již účast v závěrečné  soutěži celého seriálu měl zajištěnou po prvním z dosavadních tří pohárových triumfů. Už to vypadalo,  že si Papoušek jede s Vivanem Blue pro vítězství, ale na poslední překážce chyboval. Nejrychlejší čas  42,57 mu ovšem zlatou vstupenku do vrcholného klání nakonec zajistil.  

„Kurz Velké ceny Martinic byl opravdu velmi náročný a při prohlídce jsem tipoval, že budou jen dvě až  tři čisté dvojice. Parkur byl technický, na maximálních výškách a jezdci si navíc museli dávat pozor na  čas. Byla smůla, že při finále hodně pršelo, ale jinak startovní pole stavitelka Magdolna Erdélyi odhadla  skvěle. Je skvělé, že máme v České republice tolik koní, kteří mohou jít stopadesátku. U pár koní jsem  byl překvapen, že jsou do ní přihlášení, ale když jsem je během soutěže pozoroval, tak šli lehce, a to je  dobře,“ zhodnotil Aleš Opatrný, který ještě trochu váhá, zda v nedělí Super Grand Prix odstartuje opět  s Kapsonesem. „V sobotu oba mé koně pojezdím doma a uvidím, jaký budu mít z Kapsonese pocit. Měl  totiž teď pár dní výpadek, protože se koval a má takové speciální kování. Když bude vše v pořádku, tak  mě uvidí diváci na startu s ním,“ dodal čtyřnásobný vítěz letošních Velkých cen Českého skokového  poháru.

V Super Grand Prix mu bude konkurovat kromě osmnácti dalších Jan Štětina, jenž se před Alešem  Opatrným udržel o jeden bod na prvním řádku kvalifikačního žebříčku jezdců. Z třetí pozice se  kvalifikoval Radek Šídlo, za nímž následují Bronislav Chudyba, Kamil Papoušek, Jaroslav Jindra, Petr  Dohnal, Denisa Vegrichtová, Tereza Svobodová, Přemysl Adam, Marek Klus, Miloslav Příhoda, Zdeněk  Hruška, Linda Portychová, Václav Studnička, Veronika Jelínková, Jana Francová, Jiří Skřivan, Jiří Hruška  a Karel Polák. 

Během víkendu vyvrcholí nejen domácí parkurová extraliga, ale také rámcové seriály pod hlavičkou  Asociace ČSP, jimž jsou Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25. Podrobnosti najdou zájemci na webu  www.ceskykokovypohar.cz. Nedělní program bude opět možné sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale  také prostřednictvím on-line přenosu na YouTube kanálu Asociace Český skokový pohár a  internetové televize EquiTV.cz, dále přes platformu ClipMyHorse.TV a hlavní soutěž i na programu  ČT Sport Plus. 

Podobné články

Od 11. do 13. října proběhly poslední parkurové závody letošní sezóny v Chuchle Areně Praha.

Finále Českého skokového poháru 2024 vyhrál v Martinicích Aleš Opatrný. Podařilo se mu to již pošesté za třiadvacetiletou historii této domácí…