ČSOB nebude podporovat CSIO ani Český skokový pohár

Zdrcující zpráva vzešla v těchto dnech z jednání zástupců společnosti Eurohorse Promotion (mj. pořadatel ME Praha 2008, CSI-W Brno 2008, CSIO-W Praha 2008) a Asociace Český skokový pohár s největším sponzorem jezdeckého sportu v České republice, Československou obchodní bankou. Tato banka v roce 2009 již nebude finančně podporovat žádné jezdecké závody. 

Podle vyjádření Eurohorse Promotion (dále jen EP) tak jsou v ohrožení hlavně největší závody: CSIO. Tyto mezinárodní skokové závody s oblíbenou soutěží družstev, Pohárem národů, nesly název ČSOB, neboť právě na jejich sponzorování se ČSOB významnou měrou podílela. Zástupkyně společnosti EP Klára Damborská sice prohlásila, že společnost „pořádání CSIO nevzdává a pokusí se najít jiné sponzory“, ovšem to bude určitě při současné finanční krizi velkým problémem. Nabízí se tak řešení uspořádat mezinárodní závody ne jako CSIO****, ale zmenšit úroveň na CSI**-W. Takové snížení úrovně zřejmě bude čekat více středoevropských a východoevropských závodů, neboť FEI navýšila své nároky na pořadatele a přitom je sama nepodporuje. „Bohužel musím konstatovat, že i kdybychom pořádali závody na úrovni tří hvězd, museli bychom ceny navýšit o dalších pět set tisíc korun, což není v dnešní situaci únosné,“ vyjádřila se K. Damborská. FEI dnes podporuje hlavně Superligu a podobné akce, na rozdíl třeba od Poháru národů. Navíc východoevropští a středoevropští pořadatelé mezinárodních závodů již platí stejné taxy za zapsání do mezinárodního kalendáře jako západoevropské státy, což může být obzvláště v tomto roce limitující.

Co se týká seriálové soutěže Český skokový pohár, ta samozřejmě poběží dál, pouze se uvolnila pozice generálního partnera. Kalendář kvalifikačních kol je již delší dobu schválen a k žádným výrazným změnám by podle vyjádření prezidenta Asociace ČSP Jiřího Skřivana dojít nemělo. V každém případě budeme situaci sledovat a další informace přineseme po březnové valné hromadě.  

 

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…