CSIO-W Poděbrady 2005 on-line

8. 9. 2005 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

Po roce se opět hlásíme s on-line zpravodajstvím z oficiálních mezinárodních skokových závodů CSIO-W Poděbrady. Nejaktuálnější informace pro vás budeme přinášet pomocí mobilního připojení přímo z těsné blízkosti poděbradského kolbiště již od čtvrtečního dopoledne až do ukončení nedělní Grand Prix ČSOB. Věříme, že s námi strávíte příjemné čtyři dny nejen u počítače, ale také přímo v Poděbradech mezi diváky. - startovní a výsledkové listiny / startsheet and results. - CSIO - výsledková listina Poháru národů / Samsung nations cup - results

Zpravodajství v čase:
St 7.9. 00:56 - stručný přehled soutěží
St 7.9. 12:48 - kompletní seznam účastníků
Čt 8.9. 11:20 - první fotografie z průběhu soutěží
Čt 8.9. 11:50 - výsledky, foto umístěných jezdců z první soutěže
Čt 8.9. 15:00 - výsledky druhé soutěže, foto umístěných
Čt 8.9. 17:07 - kdo startuje v Poděbradech aneb něco o jezdcích
Čt 8.9. 19:02 - výsledky a fotografie z třetí soutěže
Čt 8.9. 19:55 – co se stalo ve čtvrtek…
Čt 8.9. 20:23 - pořadí Poháru národů, startky na pátek
Čt 8.9. 20:30 - technická závada, přerušení zpravodajství
Čt 8.9. 22:20 - závada opravena, on-line reportáž znovu zkompletována
Čt 8.9. 22:25 – vloženy fotografie z losování pořadí v prvním kole Poháru národů
Čt 8.9. 22:27 - průběh letošního ročníku Samsung Nations Cup Series
Čt 8.9. 22:35 – znovu vloženo pořadí národů v pohárové soutěži a doplnění jmen českých reprezentantů v PN
Pá 9.9. 10:45 – vloženy výsledky první páteční soutěže
Pá 9.9. 11:07 – vložena fotografie vítězivšího Martina Šoupala
Pá 9.9. 13:55 – po drobných technických potížích způsobených místním přežížením sítě jsme přidali výsledky soutěže č. 5
Pá 9.9. 19:35 – vloženy výsledky Poháru národů
Pá 9.9. 20:20 – vloženy fotografie vítězů Poháru národů
Pá 9.9. 23:21– co se stalo ve čtvrtek
Pá 9.9. 23:25 – Olaf Petersen: Stavět parkury je vzrušující
So 10.9. 09:35 – startky na sobotu
So 10.9. 11:55 – výsledky finále mladých koní
So 10.9. 20:45 – výsledky dalších sobotních soutěží a startovní listina na Grand Prix
So 10.9. 21:20 – sobotní komentáře
So 10.9. 21:33 – sobotní fotografie
Ne 11.9. 12:23 – výsledky finále malé rundy
Ne 11.9. 17:11 - výsledky Grand Prix, ukončení on-line reportáže.
Děkujeme vám za rekordní sledovanost a těšíme se na další on-line reportáže pod vaším bedlivým dohledem.

NEDĚLE / SUNDAY, 11. 9. 2005

10.00 - Skok jednotlivců - Cena České jezdecké federace
13.00 - Grand Prix ČSOB - World Cup


- startovní a výsledkové listiny / startsheet and results.

SOBOTA / SATURDAY, 10. 9. 2005

10.00 - Volkswagen Youngster Tour - finále
12.00 - Skok jednotlivců - Cena ČSOB
16.00 - Skok mohutnosti - Cena Poděbradky
19.00 - Losování Grand Prix


- startovní a výsledkové listiny / startsheet and results.

Tři přikrývky do Strakonic

Finále 6 a 7letých koní zahájilo sobotní program CSIO 2005. I když L. Poláková dokázala zvítězit v obou kvalifikačních kolech, která se konala ve čtvrtek a v pátek a COMTESS III je v Poděbradech ve vynikající formě, její úloha ve finále byla přeci jen velmi těžká. Startovní pole mělo 24 startujících a několik dalších dvojic podávalo v předchozích dnech stejně vyrovnané výkony. Z českých jezdců to byl především A. Opatrný na CASIDO L, ze zahraničních pak maďarský G. Szuhai na REMÉNY (ve čtvrtek třetí, v pátek druhý) či Švýcarka Sabrina Rhyner s JACK LA MOTTA (6. a 7.). K naší radosti se do závěrečného rozeskakování dostalo hned pět českých jezdců. Ani potřetí nezklamala L. Poláková a byla ve hře i o třetí vítězství. Dále to byl Z. Tóth na ESEJ, J. Papoušek s SH LEA, O. Pospíšil – HENTO a A. Opatrný s LIGORETO. Aleš Opatrný opět potvrdil své mistrovství. LIGORETO, který měl ve čtvrtek potíže s D. Fialkou a i s Alešem byl ještě v pátek ze soutěže vyloučen, byl v sobotu dopoledne jako vyměněný a nakonec si v rozeskakování dojel pro druhé místo. Česká radost byla tentokrát kompletní, protože čeští jezdci obsadili hned prvá tři místa. Třetí skončil O. Pospíšil na HONTO a z vítězství se skutečně potřetí radovala L. Poláková.

Senzační Veronika

Letošní rozpis CSIO přišel s významnou novinkou a jezdci ucházející se o startovní pozici v Grand Prix museli absolvovat kvalifikaci. Start v nedělním vyvrcholení CSIO měli před soutěžemi zajištěn pouze loňský vítěz, dále pak vítězové jiných GP z posledních dvou let. A pak již jen kvalifikovaní ze soutěží v rámci CSIO. Prvních 24 míst se rozdělovalo mezi nejlepší jezdce v rámci prvního kola PN. Zbylá místa (cca 20) pak připadla nejlepším jezdcům ze sobotní Ceny ČSOB, která byla zahájena ve 12.00 hodin.

Olaf Peterson se po včerejším Poháru národů bleskově zorientoval a sobotní kvalifikační parkur předznamenal skutečně úroveň blížícího se GP. Obtížný parkur byl technicky znáročněn několika distancemi. Z nich největší problém dělalo 23,5 m po triplebaaru před trojskokem (2x 7,5 m) začínajícím mohutným oxerem. Nakonec i závěrečná pasáž oxer, kolmý skok, oxer se vzdálenostmi 20 a 18 m.

Z 21 českých dvojic se s parkurem nejlépe vypořádala V. Macánová, která na POMPÖS zvládla základní kolo s takovým přehledem, že zastínila většinu zahraničních celebrit. Druhým českým jezdcem postupujícím do rozeskakování byl J. Papoušek na GERMINI T, který v posledních letech také patří mezi stálice české skokové scény. Spokojeni s výkony svých koní mohou být i L. Poláková na RAINBOW STAR, Z. Zelinková s VOLONTER T, D. Fialka – CARTOUCHE či A. Opatrný a FARADAY, kterým uniklo rozeskakování o jedinou chybu.

V rozeskakování 11 dvojic potvrdila V. Macánová svoji výkonnost a lepší než ona byl pouze Brit G. Lovergrove. Bohužel s oběma svými koňmi HURON DES GERBAUX i GALISCO D´OR, a tak na Veroniku zbylo třetí místo. Ale i to je pro ČR velmi lichotivé. Jiří Papoušek dokončil rozeskakování se dvěma chybami a skončil na 9. příčce.

ČR a Maďarsko ex equo

Sobotní program vyvrcholil tradičně skokem mohutnosti. Ten proběhl tentokrát za asistence televizních kamer ČT a tak pořadatelé doufali v senzační vyvrcholení, aby se měli diváci večerního zpravodajství na co podívat. Soutěž zahájilo deset dvojic a první kolo zvládlo osm jezdců bez chyby. Ze druhého, na výšce 180 cm, již postoupilo do druhého rozeskakování pouze pět dvojic. To zvládli čtyři jezdci bez chyby a v postupující čtveřici byli zástupci čtyř států. Vedle B. Mahera (MERCURIUS) z Velké Británie, L. Krzysztofa (MYLADY) z Polska), B. Horvátha (CHAMADE DE BAUGY) to byl i náš A. Opatrný na GRAND a tak byl finiš soutěže dostatečně strhující. Velkou zásluhu na senzační atmosféře celé soutěže mělo diváky elektrizující vtipné ozvučení a hlasatelský výkon M. Červeného.

Z předposledního kola bez boje odstoupil Angličan B. Maher, polský jezdec K. Ludwiczak chyboval, ale nadšeným diváků zajistili závěrečné čtvrté kolo bezchybní B. Horváth a A. Opatrný. Poslední kolo pak přineslo bezchybný skok A. Opatrného přes zeď 210 cm, bohužel předznamenaný odmítnutím pohybu kupředu, za který „vyfasovala“ naše dvojice 4 tr. body. Poslední startující Maďar pak zeď shodil a tak oba jezdci skončili shodně ex equo na 1. místě, ale jak na závěr poznamenal M. Červený: „Pouze náš jezdec překážku bezchybně skočil.“

PÁTEK / FRIDAY, 9. 9. 2005

08.15 - Skok jednotlivců - Cena Biofaktory
cca 13.00 - Volkswagen Youngster Tour
cca 15.00 - Pohár národů Samsung - 1. kolo
cca 17.30 - Pohár národů Samsung - 2. kolo


- startovní a výsledkové listiny / startsheet and results..
- CSIO - výsledková listina Poháru národů / Samsung nations cup - results

Neporazitelný Šoupal

Páteční program v Poděbradech začal již v 8.15 a zahajovací soutěží dne byla Cena společnosti Biofaktory do 140 cm na čas. Na startu se sešlo 71 dvojic. Čeští diváci se opět radovali díky dvojnásobnému prvenství M. Šoupala (SK Olympia). Náš jezdec a mistr ČR z roku 2004 zvládnul nejlépe kurs v délce 370 m na koni C. C. CASH Kentaur (46,60 s) a druhé místo obsadil na ČARAS (47,11 s). Se ztrátou 0,46 s se na třetím místě umístil polský jezdec K. Ludwiczak na KONKRET 2 před P. Weishauptem s CASABLANKA 32 (GER). Z dalších českých jezdců si nejlépe vedla Z. Zelinková, která na CHABLIS 121-T obsadila 8. místo. Mezi nejlepších deset dvojic se vešel i R. Chelberg na CATRICK ORION ze stáje JS Císařský ostrov, těsně sledovaný J. Štětinou na CORREGIO S (Schneider Plzeň)

Poláková podruhé

Druhá kvalifikace na nedělní finále 6 a 7letých Volkswagen Youngster Tour koní byla zahájena v pravé poledne. Startovalo celkem 32 startujících. Čeští diváci byli zvědavi především na vítězku první čtvrteční kvalifikace L. Polákovou na COMTESS III (Schaumann Team Strakonice). Naše jezdkyně potvrdila vynikající formu a absolvovala opět bez chyb a velmi rychle a ujala se vedení. S postupující soutěží bylo jasné, že mnoho dvojic již lepších nebude a nakonec L. Poláková zvítězila i ve druhé soutěži mladých koní. Z dalších českých jezdců si opět i podruhé dobře vedl A. Opatrný a CASIDO L (5. místo). Náš jezdec číslo jedna se navíc objevil v sedle dalšího koně ze stáje V. Csabiho v Havířově LIGORETO, což možná naznačuje rozrůstající se spolupráci Opatrný - Csabi. Z dalších našich jezdců se dařilo i G. Staňové na MARKET TINKAŚ BOY, která obsadila 8. místo.

Favorizovaní Švédové druzí za Německem

Páteční program v Poděbradech vyvrcholil soutěží národních týmů. Na strat nastoupilo 13 celků, jejichž vedoucí si v předvečer vylosovali startovní pořadí. Za náš tým losoval J. Skřivan a pro ČR vytáhnul druhé místo. Náš jezdec tak startoval hned v počátku za zástupcem týmu Švédska, který si vylosoval jedničku.

Za český tým nastoupil Z. Žíla – PINOT GRIGIO, Z. Zelinková – LA MANCHE T, O. Nágr – ATLAS a finišoval A. Opatrný na GRAND.

V úvodu soutěže seznámil s kursem parkuru diváky stavitel Olaf Peterson. Společně s ním se o své dojmy z kursu s diváky podělili naši jezdci Z. Zelinková a A. Opatrný.

Startovní listinu otevřela trojice jezdců, kteří nepatřili do týmové soutěže (2 z Polska a R. Chelberg za USA), protože 1. kolo PN bylo současně i kvalifikací do nedělní Velké ceny (24 nejlepších). České publikum potěšil především R. Chelberg na MAGIC BOY, který absolvoval bez chyby. Hned vzápětí to pak byl i Z. Žíla na PINOT GRIGIO, který za naše barvy týmovou soutěž skvěle zahájil. V té chvíli to vypadalo, že Olaf Peterson výkonnost jezdecké společnosti v Poděbradech přeci jen poněkud podcenil. Bezchybných výkonů bylo nakonec ze startovního pole 52 dvojic dvanáct a po prvním kole se s úplnou nulou ujal vedení v soutěži německý tým složený zcela z mladých jezdců. Trojici P. Weishaupt, H. Gravenmeier a J. Brauweiler je dvacet a nejstarší V. Schockemöhle je 21.

Český tým se sice dostal do druhého kola, ale domácí diváci přeci jen čekali lepší výsledek. Překvapením byl především výsledek Z. Zelinkové, která první kolo absolvovala se třemi chybami. Naopak velmi spokojen může být O. Nágr na ATLAS. Ten po soustředěném výkonu již téměř vezl českým barvám druhou nulu, ale lehká chyba na posledním skoku znamenala 4 body. + 1 za čas. A. Opatrný na GRAND shodil dvakrát a český tým postoupil do druhého kola ze 7. místa před celkem Itálie.

Za vedoucím Německem bylo v té chvíli rakouské družstvo, které pěkného výsledku 4 body dosáhli pouze ve třech, společně favorizovaným Švédskem (4 body).

Ve Švédském týmu však skutečnou diváckou lahůdkou byla výkon nejlepší jezdkyně poděbradského konkuru Malin Baryard-Johnsson na H+M ESPRI, která zvládla kurs se suverénním přehledem. Za týmem Švédska byly s výsledkem 8 bodů družstva Norska, Irska a Velké Británie.

Druhé kolo otvírali Italové následovaní našimi jezdci. Poněkud překvapivě ke druhému kolu nenastoupil O. Nágr. Vedoucí našeho týmu J. Skřivan zdůvodnil toto rozhodnutí větší zkušeností Z. Zelinkové a uvažovanému předpokladu, že po nevydařeném prvním kole bude výkon na podruhé lepší. Bohužel tento předpoklad se nenaplnil a přes čtvrteční velmi kvalitní zahájení dvojice Z. Zelinková a LA MANCHE T ani napodruhé svůj výkon nezlepšili a dokončili i druhé kolo se 12 body. Naopak značného zlepšení dosáhli jezdci Itálie, které lepší umístění v prvním kole neumožnil nešťastný pád A. Bologni na vodním příkopu a tak bylo hned od počátku zřejmé, že náš tým nakonec skončí na osmém místě. Diváci se tak mohli těšit především na překvapivý souboj Německo versus Švédsko. Vynikajících a zkušeného jezdcům Švédska však němečtí mladí jezdci odolali a s celkovým výsledkem 4 body se stali vítězi poděbradského Poháru národů 2005.

Na druhém místě skončilo družstvo Švédska s celkovým součtem 12 bodů, následovaný dvěma ostrovními celky GBR a IRL se součtem 16 bodů. Na 5. místě se umístil celek Rakouska, který bohužel neudržel své výborné postavení po prvním kole. Šestá byla Itálie před Norskem a našimi jezdci. Před branami druhého kola zůstaly celky Maďarska, Slovenska, Švýcarska, Slovinska a Finska.

Slavnostní ceremoniál byl bohužel poněkud pozdržen, protože vedoucí britského družstva dodatečně protestoval proti rozhodnutí rozhodčího u vodního příkopu, ale nakonec oficiální protest nepodal a tak odvolací komise nemusela záležitost řešit.

Na následné tiskové konferenci odpovídali němečtí jezdci především na otázky ohledně svých trenérů, protože Philip Weishaupt a Vivian Schockemöhle treénují společně se současnou legendou německého i světového sportu Ludger Beerbaumem a Hendrik Gravenmeier se svým otcem, současným spolkovým trenérem K. Gravenmeierem. Všichni se shodli na tom, že jejich trenéři jsou pro ně velkou oporou a jejich vedení je při soutěžích velmi uklidňující. H. Gravenmeier je však momentálně na vojně a tak v současnosti se svým otcem netrénuje. Pro všechny jezdce z německého týmu je vítězství v poděbradském Poháru dosud největším jezdeckým úspěchem.

I druhé Švédsko však svůj cíl splnilo, protože přes 2. příčku si z Poděbrad odvezlo nejvyšší možný počet bodů, protože vítězný německý tým, jako člen skupiny Superpoháru, v Samsung Nations Series Cup neboduje.

Olaf Petersen: Stavět parkury je vzrušující

Ozdobou letošního CSIO je bezesporu osobnost jednoho z nejproslulejších stavitelů parkurů současnosti Olafa Petersona z Německa. Pochopitelně jsme si nenechali ujít příležitost k rozhovoru:

Pane Petersone německým časopisem Sport und Pferd proběhla zpráva, že CSIO Poděbrady budou Vaší poslední prací a že končíte s aktivní kariérou. Je to pravda?

Ne, to byla špatně pochopená informace. Pravda je, že jsem ohlásil odchod z německých kolbišť. V Německu v současnosti pracuje mnoho vynikajících stavitelů a většina z nich je mých žáků. Je nezbytné, aby i oni dostali prostor ke svému vývoji a tak moje účinkování na německých kolbištích skutečně skončilo. Dále se však budu věnovat práci ve světě. Stavba kursů je můj život a bez něj si ho již nedovedu představit.

I když je to jistě mnoha čtenářům známé, mohl byste nám zopakovat, kde všude jste stavěl parkury a co Vás v nejbližší době čeká?

Jako stavitel jsem procestoval celý svět. Stavěl jsem v Rio de Janeiru, Tokiu, Sydney, Kapském městě či Moskvě. Stavěl jsem i na prvních světových jezdeckých hrách ve Stocholmu v roce 1990, pětkrát při Finále SP, šestkrát na ME. Na co jsem ze své stavitelské minulosti skutečně hrdý je to, že jsem jako dosud jediný dostal příležitost stavět již dvakrát parkur olympijského turnaje. Po OH v Soulu v roce 1988 to bylo i při posledních OH Atény.

Po Poděbradech je mojí nejbližší a nejdůležitější prací stavba a příprava velkolepého mítinku v Las Vegas, který je plánován na polovinu října a při kterém bude nejlepších 25 jezdců světa bojovat o milion dolarů. Věřím, že tato akce přiláká jezdectví další atraktivní sponzory a že tak bude učiněn další krok ke světové popularizaci jezdectví. Již dnes jsou prodána přenosová práva tohoto super závodu 171 TV společnostem z celého světa.

V Poděbradech Vás však dnes čeká obtížný úkol. Na startu se zde sešla velmi různorodá společnost. Favorizovaní Švédové přijeli vyhrát a přivezli velmi kvalitní jezdce. Proti nim nastupují jezdci jiných výkonnostních úrovní. Jak tedy bude parkur PN vypadat?

Pravidla pro stavbu pohárového parkuru čtyřhvězdičkové úrovně hovoří zcela jasně. Dva kolmé skoky musí dosahovat výšky 150 cm, šest dalších skoků (včetně oxerů) pak výšky 145 cm, dva oxery musí mít rozměry 145 výšky a 160 cm šířky a vodní příkop minimálně 3.80 m. Stavitel kursu tak příliš mnoho nezmůže.

To odborné publikum ví, ale také víme, že parkur se dnes technicky tvoří především liniemi skoků a distancemi mezi nimi.

A to je právě to vzrušující, co mě na každé stavbě fascinuje. Technická náročnost kursu, která musí na jedné straně zajistit, že nebude mnoho bezchybných výkonů, což by znehodnocovalo soutěž. Na druhé straně nechci aby někdo padal či se zranil. Chyby mi nevadí, ale chci na parkuru vyloučit katastrofy. V každém případě vybíráme i zde v Podě-bradech tým, který bude v příštím roce startovat v Superpoháru. Divákům tak mohu slíbit, že ani vítězové dnešního Poháru nebudou mít na svém kontě nulu.

Rozhovor připravil C. Neumann

ČTVRTEK / THURSDAY, 8. 9. 2005

10.00 - Volkswagen Youngster Tour
13.00 - Skok jednotlivců - Cena Tiscali
16.00 - Skok jednotlivců - Cena ČSOB
19.30 - Losování Samsung Poháru národů


Pořadí národů v prvním kole pohárové soutěže bude vypadat následovně:
1. Švédsko
2. Česká republika
3. Slovensko
4. Švýcarsko
5. Velká Británie
6. Irsko
7. Itálie
8. Finsko
9. Slovinsko
10. Německo
11. Rakousko
12. Maďarsko
13. Norsko

Českou republiku budou zastupovat v Poháru národů tyto dvojice:
Zdeněk Žíla – Pinot Grigio
Zuzana Zelinková – La Mance-T
Ondřej Nágr – Atlas
Aleš Opatrný – Grand


- startovní a výsledkové listiny / startsheet and results..

Co se stalo ve čtvrtek?

Veterinární přejímkou prošlo celkově 179 koní. Pouze dva koně (po jednom z Norska a Itálie) byli pro kulhání vyřazeni. Na startech soutěží CSIO**** Poděbrady se tak objeví celkově 117 zahraničních a 62 českých koní.

V konečných počtech se tak diváci mohou těšit na deset koní z Rakouska (4 jezdci), 7 koní z Finska (4 jezdci), 10 koní z Velké Británie (5 jezdců), 9 koní z Německa (4 jezdci), 13 koní z Maďarska (5 jezdců), 9 koní z Irska (4 jezdci), 13 koní z Itálie (5 jezdců), 10 koní z Norska (4 jezdci), 6 koní z Polska (2 jezdci - bohužel nedorazil polský internacionál a druhý jezdec letošního ročníku Světového poháru - centrální Evropa G. Kubiak), 4 koně ze Slovinska (3 jezdci), 10 koní ze Švýcarska (4 jezdci), 11 koní ze Slovenska (5 jezdců), 8 koní ze Švédska (4 jezdci), 2 koně startují za USA (1 jezdec) a 67 koní z ČR (30 jezdců).

Soutěže byly zahájeny ve čtvrtek 8. září v 10.00 hodin. Jako první byla na programu Volkswagen Youngster Tour, určená šestiletým a sedmiletým koním (125/130 cm).

Z 36 startujících pouhá desítka dvojic zvládla kurs Olafa Petersena bez trestných bodů. K radosti domácích diváků byla nejrychlejší L. Poláková na COMTESS III (Schaumann Team) ze Strakonic před dalším českým jezdcem A. Opatrným na CASIDO L (Hořovice).

Z českých jezdců se dařilo i M. Šlechtovi na LYRA (In Expo Group - JS Císařský ostrov), který obsadil 5. místo.

V následující soutěži Tiscali Prize (dvouf. skákání 130/140 cm), která byla i první kvalifikací pro nedělní Finále Malé túry (40 startujících) si nejlépe vedl Němec P. Weishaupt na CASABLANKA 32. Dvojice zvládla obě fáze bez chyb za 72,85 s. Celkem se ze 72 startujících podařilo s nulou obě fáze absolvovat 25 dvojicím. Z ČR byla nejlepší na 5. místě Z. Zelinková na CHABLIS 121-T (Tarpan Odolena Voda) a J. Štětina - ŠOTEK-S (Schneider Plzeň), který skončil na 10. místě.

V poslední soutěži čtvrtečního zahajovacího dne, Ceně ČSOB, a.s., startovalo 76 dvojic. Tato soutěž byla i první kvalifikací na nedělní Grand Prix ČSOB, a.s. (50 dvojic).

V přísně změřeném kursu (pouze sedm dvojic se vešlo do předepsaného času) dokázali pouze dva jezdci absolvovat s úplnou nulou. Zvítězil R. Prater na OTAGE z Velké Británie před A. Opatrným s FARADAY (Hořovice). Zvláště parkur této dvojice potěšil domácí diváky nejen pro velmi pěkné umístění, ale i díky výbornému předvedení. Třetí skončil švédský olympionik N. Arvidsson na CAGLIOSTRO 931. Na velmi pěkném 7. místě skončil J. Papoušek s GEMINI T (Srnín). Velmi dobře si vedla i Z. Zelinková a LA MANCHE T, kteří obsadili 14. příčku. Do první dvacítky se za ČR vešel ještě T. Tesárek - ANNIE na 18. místě.

Průběh letošního ročníku Samsung Nations Cup Series

Prvním Pohárem národů roku 2005 bylo CSIO Welington v USA ve dnech 9.-13. března. Zde zvítězilo Irsko před Velkou Británií a Argentinou. Zúčastnilo se devět družstev

Podruhé se v letošním roce soutěžilo o body v Poháru národů v rakouském Linci ve dnech 13.-15. května a zde o body bojoval i český národní tým. Zvítězilo Španělsko před Rakouskem a Německem. Náš tým bojoval pouze ve třech, kdyřž se na poslední chvíli zranil PINOT GRIGIO Z. Žíly. Trojice Z. Zelinková - LA MANCHE T, K. Papoušek - MAGIC BOY a A. Opatrný - TETI VAN CANNES podala dobrý výkon a o jediný bod jim unikl postup do druhého kola a tak nakonec se 14 body skončilo naše družstvo na 9. příčce.

O týden později ve dnech 19.-22. května následovalo CSIO Kodaň a zde zvítězilo Německo před severoevropskými týmy Švédska a Dánska. Celkově startovalo 13 družstev.

V červnu zahajoval portugalský Lisabon (2. - 5. června) a k Poháru národů zde nastoupilo 6 celků. Prvenství si vybojovalo Holandsko před Velkou Británií a Portugalskem.

Následné CSIO v americkém Saugerties bylo zrušeno a tak se další body rozdělovaly při polském CSIO v Poznani ve dnech 9.-12. června. I zde byl český tým při tom, ale opět jsme žádné body nezískali. Náš celek tvořili jezdci K. Papoušek (MAGIC BOY), D. Fialka (CARTOUCHE), V. Macánová (POMPÖS) a Z. Žíla (PINOT GRIGIO). I zde našemu celku utekl postup do druhého kola velmi těsně (pouze rozdílem časů), ale bohužel za 10. místo již žádné body nejsou. Zvítězili Norové před Belgičany a Holanďany. Celkem soutěžilo 15 družstev.

Třetím červnovým CSIO bylo finské Hamina, kde se skákalo 16.-19. června a zde se v Poháru národů nejvíce dařilo domácím, kteří vyhráli před Irskem a Norskem. Na startu bylo osm celků.

Norské Drammen přivítalo účastníky CSIO 23.-26. června a na start Poháru národů nastoupilo 7 týmů. Zvítězila Itálie před Irskem a Norskem.

Na přelomu června a července (30.6.-3.7.) měla své CSIO Belgie a v Lummen dokázali, mezi 12 družstvy zvítězit Britové před Belgičany a Italy.

O týden později se seriál Samsung Nations Series Cup přesunul do Švédska a ve Falsterbo ve dnech 7.-10. července se dařilo Holandsku před Švédskem a Německem. Startovalo devět družstev.

Ve stejný termín byl zahájen i východo-evropský seriál 7.-10. července v bulharské Sofii. Zde kralovali Rakušané před Němci a domácími jezdci v konkurenci sedmi družstev.

Český tým tradičně obeslal dvě středoevropská CSIO v maďarském Kecskemétu (5.-7. srpna) a v Bratislavě (11.-14. srpna). V Maďarsku si nejvíce bodů odneslo Švédsko před Belgií a Francií (12 celků). Při tomto kole si první bod připsal i náš tým, který se ve složení A. Opatrný (FAMOUS), Z. Zelinková (LA MANCHE T), D. Fialka (CARTOUCHE) a Z. Žíla (PINOT GRIGIO) umístil na šesté příčce. Stejný tým startoval i v Poháru na Slovensku avšak naši jezdci obsadili 9. místo. Zvítězili Němci před Švédy a Poláky. Celkem startovalo v Bratislavě 15 celků.

Posledním dosud známým výsledkem letošního ročníku Samsung Nations Series Cup je soutěž ze španělského Gijón (31.8. - 4. 9.), kde zvítězil celek Belgie před domácími jezdci a jezdci Irska. Celkem startovalo 11 družstev.

Před soutěží v české republice je tak na čele Švédsko (34) před Itálií (21) a Španělskem (19). Společně v našem termínu se o body do seriálu Poháru národů soutěží i v kanadském Spruce Meadows a jezdce ještě čekají závody v Záhřebu (Chorvatsko), Athénách (Řecko) a Buenos Aires (Argentina).

STŘEDA, 7. 9. 2005

Kdo startuje v Poděbradech aneb něco o jezdcích

Nejvýše postaveným jezdcem ve světovém žebříčku FEI Jumping Rankins je v Poděbradech Švédka Malin Baryard Johnsson. Tato jezdkyně je momentálně na 39. příčce a patří tedy k naprosté světové elitě.
Největší úspěchy sbírá na klisně BUTTERFLY FLIP. Letos oslavila 30. narozeniny. Za sebou má 22 startů v PN (3 vítězství) a 41 startů ve Velkých cenách (GP) a dvě vítězství.
Od roku 1996 nechyběla v žádném ze švédských olympijských družstev. Mezi jednotlivci obsadila v Atlantě 49. místo, v Sydney 20. a v Aténách skončila na 30. příčce. Z posledních OH je držitelkou stříbrné medaile družstev. Na světových hrách v Jerez de la Frontera získala při MS v jednotlivcích 12. místo a stříbrnou medaili v týmové soutěži. Při finále SP 2002 v Lipsku skončila sedmá, o rok později v Las Vegas třetí a v roce 2004 v Miláně byla šestá. Pátá byla při ME v Donaueschingen v roce 2003.
Z nejčersvějších úspěchů této švédské jezdkyně jmenujme alespoň 2. místo v Premio Volvo na CSIO Gijon 31. srpna (ROYAL SON Z) či 2. místo ve Velké ceně CSI Gijon 27. srpna (BUTTERFLY FLIP). Poslední skutečně velké vítězství slavila tato jezdkyně 4.11. 2004 při GP CSI**** v Hannoveru (BUTTERFLY FLIP).

Dalším skvělým jezdcem v Poděbradech je týmový kolega M. Baryard Johnsson Peder Fredricson. V současnosti je tento jezdec na 84. příčce světového žebříčku. Má za sebou 13 startů v PN (1 vítězství) a tři starty v GP. Pyšní se především 4. individuálním místem při OH v Aténách (MAGIC BENGTSSON) a stříbrnou týmovou medailí.

Třetím nejvýše postaveným jezdcem je v Poděbradech Nor Tony Andre Hansen (26). Je momentálně na 93. místě žebříčku za sebou má 9 startů v PN a 20 startů ve Velkých cenách. Ve světových soutěžích získal dvakrát 21. místo na evropských šampionátech. Poprvé v roce 1997 na juniorském v Moorsele a podruhé na šampionátu mladých jezdců v roce 1998 v Lisabonu. Jeho nejlepším koněm je E.T. Royal Volo, který má za sebou skvělé dva měsíce. S tímto koněm již také na poděbradském kolbišti ve Velké ceně CSIO 2003 zvítězil.

Na 126. místě žebříčku je momentálně další členka švédského družstva Linad Heed. Tato jezdkyně má za sebou sedm pohárových startů. V loňském roce byla v Bratislavě i členkou vítězného týmu Švédska v PN. V letošním roce se jí nejvíce vydařilo H+M Derby ve Švédském Falsterboo (CSIO***) na počátku července, ve kterém na COLUMBUS H zvítězila. V Poděbradech startovala i v loňském roce.

Italský jezdec Natale Chiaudani má nyní 127. pozici ve světovém žebříčku. Již třikrát byl členem vítězného týmu Itálie v PN. V roce 1996 se účastnil i OH v Atlantě, kde skončil na 39. místě. Je dvojnásobným vítězem Velké ceny CSIO v Linzi. Letos má na svém kontě několik vítězství v důležitých závodech především v sedle HARIANE D´AUTHIEUX (CSI* San Lazaro , St. Almeria - ESP).

A posledním jezdecm, kterého představujeme na základě jeho postavení ve FEI Jumping Ranking, je Švéd Royne Zettermann na 128. místě.

Z finského týmu je bezesporu nejvýkonnějším jezdcem Sebastian Numminen. Na jeho kontě je 26 startů ve Velkých cenách zařazených do SP a deset účastí v PN. Za zmínku stojí však jeho vítězství v GP Drammen v roce 1999. Určitě i jeho stájový kolega Mikael Forsten s devíti starty v PN patří již k ostříleným jezdcům. V posledních týdnech je jeho nejlepším koněm ISAAC DU JONQUET.

Za Itálii představme především Lucia Vizzini, která dosahuje v posledních dvou letech výborných výsledků v sedle PRINZESS TO HEART. Za zmínku stojí především její letošní série tří třetích míst ve Velkých cenách CSI* Predazzo, CSI** Rosa a CSI*** Cortina d´Ampezzo.

V týmu Velké Británie bude pravděpodobně nejzkušenější James Wingrave. Tento jezdec má ve své sbírce i bronzovou medaili z ME mladých jezdců. Z britských jezdců je momentálně nejlépe postavený na FEI Jumping Ranking a zaujímá 262. pozici. Zajímavostí je, že ve stáji nahradil tragicky zesnulého maďarského jezdce J. Turiho a již třetí rok žije v Maďarsku. Není nemožné, že v budoucnu bude tento mladý jezdec startovat za Maďarsko.

V německém týmu upoutá především díky svému jménu Vivien Schockemöhle. Tato jezdkyně je dcerou Paula Schockemöhle - trojnásobného mistra Evropy a velké osobnosti německého jezdeckého sportu. Vivien Schockemöhle trénuje špičkový jezdec Ludger Beerbaum.

Polsko měl vést nejúspěšnější polský jezdec posledních let Grzegorz Kubiak (38). V současnosti je tento jezdec na 2. místě Centrální evropské ligy Světového poháru a opět útočí na účast ve finále. Tento jezdec, který má za sebou 54 startů v Poháru národů a 69 startů (8 vítězství) v závodech Světového poháru, účastník MS v Jerez de la Frontera v roce 2002, finále světového poháru 2003 v Las Vegas, finále světového poháru 2004 v Miláně, olympijských her v Aténách a i finále SP v Las Vegas 2005, však překvapivě do Poděbrad nedorazil.

Maďarsko se reprezentuje nejlepšími jezdci, mezi kterými momentálně hlavní roli hraje Szabols Krucso. Tento jezdec také útočí na postupovou pozici k finále Světového poháru a z deseti závodů Ligy SP - centrální Evropa dosud bodoval šestkrát. V současnosti je s 44 body na pátém místě průběžného podaří.

Irsko je členem skupiny Superpoháru a připravuje se na finále ve španělské Barceloně, které se koná příští týden. V Poděbradech tak startují mladší jezdci a mezi ty zkušenější patří určitě Neal Fearon a Ciaran Howley.

Česká republika využila maximální kvóty 30 startujících a tím dostává příležitost startu na vrcholných mezinárodních závodech značná část české jezdecké elity.
Vedoucí českých jezdců Jiří Skřivan vybíral čtveřici do Poháru národů z následujících šesti jezdců. Pochopitelně na prvním místě byl Aleš Opatrný. Se svými 22 starty v Poháru národů patří mezi nejzkušenější české jezdce a je ověnčen i dvěma starty ve finále SP v Las Vegas v letech 2003 a 2005. Tento jezdec pro ČR v roce 2000 vybojoval v britském Hartpury titul mistra Evropy mladých jezdců. V letošním roce má na svém kontě v CSI* Codroipo na GRAND. Nechyběl v žádném českém týmu, který se letos zúčastnil Poháru národů.
Další jezdcem pak je Zuzana Zelinková. I ona je účastnicí všech PN letošního roku. V průběžném pořadí ligy SP v centrální Evropa zaujímá čtrnáctou příčku. Nejvíce bodů získala v Bratislavě, kde obsadila pěknou čtvrtou příčku.
Místo v týmu asi nemine Zdenka Žílu, letošního účastníka mistrovství Evropy v San Patrignanu. I on je standardním členem českého národního týmu a podílel se i na letošním jediném bodovém zisku pro naše barvy v maďarském Kecskemétu.
O další pohárový start si říká i Veronika Macánová. Jejím nejlepším koněm je momentálně POMPÖS a tato dvojice již má v letošním roce za sebou Pohár národů. Členem našeho týmu byla v polské Poznani.
Ve hře byl i Jiří Papoušek. Tento jezdec prodělal "pohárovou" premiéru před rokem při CSIO-W**** Poděbrady 2004. Se svými koňmi podává standardně dobré výkony při všech důležitých soutěžích národní sezony, což potvrdil i při letošním národním šampionátu v Karlových Varech ziskem stříbrné medaile.
V neposlední řadě pak k adeptům na Pohár patřil Ondřej Nágr. Je bronzovým medailistou z MČR v Karlových Varech. Jeho stájovou jedničkou je bělouš Atlas. Několikrát bodoval v extralize parkurového skákání - Českém skokovém poháru, a to především v kvalifikačních kolech v Litomyšli, v Strakonicích a v Plzni.
Mezi českými jezdci nechybí ani mistr republiky 2005 Sergej Motygin a také čerstvý vítěz finále Českého skokového poháru Ivo Přibyl.

Oficiální stránky pořadatele - www.csio.cz
Seznam domácích účastníků - soubor PDF
Přehled soutěží.
Seznam účastníků a koní.

Příbuzné články:

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…