CSIO 2004 – aktuální zpravodajství

9. 9. 2004 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

Po čtyři dny se vás budeme v tomto článku snažit co nejaktuálněji informovat o průběhu oficiálních mezinárodních jezdeckých závodů CSIO-W**** Poděbrady 2004. Naše stanoviště je v těsné blízkosti kolbiště, ve V.I.P. stanu, kde je umístěno tiskové centrum. Další informace (včetně kompletních startovních a výsledkových listin) hledejte na www.csio.cz

čtvrtek, 9.září 2004

Cena české jezdecké veřejnosti - dvoufázové skákání 135 / 145 cm

Zahajovací soutěží mezinárodních skokových závodů CSIO-W**** Poděbrady byla Cena české jezdecké veřejnosti, dvoufázové skákání 135/145 cm, dotovaná částkou 50 tisíc korun. Cenu do soutěže věnovaly jezdecké oblasti sdružené v České jezdecké federaci. Na její start se dostavilo rovných devadesát dvojic, proto musel být začátek posunut již na jedenáctou hodinu.
Obě fáze překonalo bez trestných bodů sedmnáct jezdců, z nichž pouze jeden startoval v českých barvách. Byl jím Zdeněk Žíla s hřebcem Everden s.v. Tato dvojice skončila v soutěži celkově čtrnáctá. Vítězem se stal švýcarský reprezentant Paul Estermann na koni Flying Shark CH. Pouze o vteřinu pomalejší byl Holanďan Dave Tolboom s klisnou Ochka. Bronzovou příčku vybojoval Ben Maher z Velké Británie s klisnou Equi Neige des Aus.

Cena Stáje Mustang - 11 překážek do 140 cm
Čtvrteční program pokračoval soutěží do 140 cm, Cenou Stáje Mustang s dotací 60 tisíc korun. Třicet dva dvojic z celkového počtu 73 startujících překonalo parkur bez bodové penalizace. Nejrychlejší čas měl Ir Breen Shane s koněm Iman D´Occagnes. Druhý byl k naší radosti český jezdec Kamil Papoušek s Catrick Orion a třetí Švéd Johan Lundh s klisnou Roxette. Z našich jezdců bezchybně absolvovali parkur také Martin Matějka s Ollino Dentex Plus (11. místo), Kamil Papoušek s koněm Magic Boy (22. místo), těsně za ním se umístil Zdeněk Žíla s hřebcem Pinot Grigio a třicátý druhý skončil Petr Doležal s Pompös.
Ještě před slavnostním losováním startovního pořadí v zítřejším Samsung Poháru národů se uskutečnil zahajovací trénink pro jezdce startující v národních soutěžích. Dvacet devět jezdců si změřilo síly na deseti překážkách výšky do 130 cm.

Losování Samsung Poháru národů
Pořadí v jakém se objeví na startu Poháru národů čtrnáct startujících družstev vylosovali šéfové jednotlivých národních ekip. Jako první bude startovat Irsko, dále Česká republika, Slovensko, Holandsko, Rakousko, Velká Británie, Německo, Polsko, Norsko, Dánsko, Itálie, Švédsko, Slovinsko a poslední Švýcarsko.
Českou republiku budou reprezentovat Aleš Opatrný s Grandem, Zuzana Zelinková s Lamanche-T, Zdeněk Žíla s Pinot Grigio a Petr Doležal s Pompös.
V prvním kole startují v družstvu čtyři jezdci. Do druhého kola postupuje osm nejlepších družstev, ale startují již jen se třemi jezdci. V případě rovnosti trestných bodů na prvním místě se koná rozeskakování, do kterého nastoupí vždy jen jeden zástupce družstva.
Napínavá podívaná odstartuje úderem třinácté hodiny, přijďte povzbudit naše reprezentanty.

pátek, 10.září 2004

Cena české jezdecké veřejnosti - 10 překážek do 140 cm
I druhý den mezinárodních závodů CSIO Poděbrady zahajovala Cena české jezdecké veřejnosti, která se tentokrát jela jako soutěž do 140 cm na čas. Startovalo v ní celkem 93 dvojic. Vítězem se stal opět Breen Shane s koněm Iman D´Occagnes z Irska. Tato dvojice excelovala na stejně obtížném parkuru již včera. Druhý byl Švýcar Schwizer Pius s hřebcem Gran Gest M a třetí český reprezentant Kamil Papoušek s Catrick Orion, který vybojoval ve včerejší soutěži s překážkami rovněž do 140 cm stříbrnou příčku. Je tak zatím nejúspěšnějším českým jezdcem na tomto konkuru. Celkem v dnešní Ceně české jezdecké veřejnosti startovalo 28 českých jezdců, z nichž pouze čtyři absolvovali parkur bez bodové penalizace. Mimo již zmíněného Kamila Papouška jimi byli Aleš Opatrný s Corsárem (14.místo), Jiří Papoušek s Gemini-T (19.místo) a Roman Drahota s klisnou Coca Cola (26.místo).

Pohár národů Samsung
Ve třináct hodin odstartovalo první kolo Samsung Poháru národů. Do něho nastoupilo celkem čtrnáct národních týmů v pořadí, které určil včerejší los. Česká republika startovala z druhé pozice. V první sérii jezdců nás zastupovala Zuzana Zelinková s koněm Lamanche-T. Dvakrát chybovala na dvojskoku a potřetí na vodním příkopu, čímž zatížila konto družstva dvanácti trestnými body. Druhý za český tým startoval Zdeněk Žíla. Shodil pouze jednou na kolmém skoku a stal se tak našim nejlepším zástupcem v soutěži. Ke dvanácti trestným bodům za tři shození si Petr Doležal s Pompösem připsali ještě jeden trestný bod za překročení časového limitu. Českým finišmenem byl Aleš Opatrný. Jedna chyba na překážkách a penalizace za čas však znamenaly pro tuto dvojici pět trestných bodů. I když se do celkového hodnocení družstva započítávají pouze tři nejlepší výsledky, nasbírali naši reprezentanti 21 trestných bodů a skončili na jedenáctém místě, které nestačilo na postup do druhého kola. V něm se utkalo pouze osm nejlepších družstev, každé již jen se třemi jezdci.
Z průběžné první příčky nastupovali do druhého kola jezdci Švýcarska. Jako jediní zopakovali své bezchybné výkony z prvního kola a po zásluze zvítězili. Niklaus Schurtenberger (Cantus 20), Christophe Barbeau (Qerly Chin), Pius Schwizer (Coolman V) a Paul Estermann (Can Do) tak získali velmi cenné body pro postup do Samsung Super ligy pohárových soutěží, pro které si, jak později neskromně přiznali, do Poděbrad přijeli. Na druhém místě skončilo družstvo Itálie s osmi trestnými body. Bronz pařil družstvům Německa, Dánska a Velké Británie, na jejichž kontech bylo po obou kolech shodně dvanáct trestných bodů.

Národní soutěž – Cena společnosti Golem - skok stupně L**
Po Samsung Poháru národů pokračoval páteční program národní soutěží stupně L** - Cenou společnosti Golem. Zúčastnilo se jí třicet dvojic, z nichž dvanáct dokončilo parkur bezchybně. Vítězem se stal Marek Hentšel s Ladou z JK Baník Ostrava, před Lucií Polákovou s Comtessou III. Pouze o dvě setiny vteřiny pomalejší byl Jan Studnička s Aren a umístil se tak na třetí příčce.

sobota, 11.září 2004

Národní soutěž – Cena společnosti Biofaktory - skok stupně S*
V sobotní zahajovací národní soutěži – Ceně společnosti Biofaktory (skok stupně obtížnosti S*) startovalo přesně třicet dvojic. Polovina startujících dokončila parkur bez trestných bodů a postoupila tak do rozeskakování. Nejrychleji a bez penalizace dokončil Marek Hentšel s Ladou (JK Baník Ostrava) a po zásluze zvítězil. Druhá, s časem horším o pouhou vteřinu, se umístila Zuzana Zelinková s Chablis 121-T (JK Tarpan). Třetí příčku obsadil Jiří Hruška s Nagane Agromarket H+B (JK Opava Kateřinky). Čistý výkon v rozeskakování zopakovala ještě Veronika Krajníková s Cikádou (Stáj Accom Praha).

Skok jednotlivců – Cena společnosti Import Volkswagen Group - 10 překážek do 140 cm
Na start Ceny společnosti Import Volkswagen Group se dostavilo osmdesát dvojic. Stavitelka parkuru Ing. Arch. Anežka Tůmová pravděpodobně podcenila skokové schopnosti závodníků a postavila méně technicky náročný parkur, protože neuvěřitelných čtyřicet jedna z nich, tedy více než polovina, dokončila bez bodové penalizace. Následovalo tedy rozeskakování. V něm rozhodovaly doslova setiny vteřiny. Na první příčce se umístil člen vítězného švýcarského družstva v Samsung Poháru národů Pius Schwizer s Gran Gest M. Parkur absolvoval v čase 35,26, tedy o více jak tři vteřiny rychleji než druhý Jan Sprehe z Německa s Galliusem. Třetí umístěné, Dánce Tině Lund s Lanthanidem uniklo stříbro o pouhé 23 setiny vteřiny. Třicet devět setin vteřiny pak dělilo Aleše Opatrného s Corsárem, našeho nejúspěšnějšího reprezentanta v této soutěži, od medailové pozice. „Čistý“ parkur zopakovalo v rozeskakování dalších pět jezdců, mezi nimi i náš Zdeněk Žíla s Everden s. v. (9. místo).

Skok mohutnosti – Cena hejtmana Středočeského kraje - základní parkur se skládá ze 6 překážek do 170 cm
K divácky velice atraktivním soutěžím patří již tradičně Skok mohutnosti. Letos poprvé nad ním převzal záštitu hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl. Z původních deseti přihlášených jezdců nakonec startovalo osm. České barvy hájili Kamil Papoušek s Mama Mia 3 a Aleš Opatrný s Grandem. Kamil Papoušek bohužel chyboval, stejně jako čtyři další zahraniční účastníci, již v základním kole, kdy výška zdi (skoku mohutnosti) byla 170 cm. V prvním rozeskakování bezchybně nepřekonal zeď o výšce 190 centimetrů Slovinec Luka Založnik s Topasem. O napínavou podívanou se tak postarali náš Aleš Opatrný a Belgičan Jean Degrande. Ten startoval s klisnou českého teplokrevníka, jedenáctiletou Barmou, chovatele Vladimíra Hrušky z Opavy.
Výšku 202 centimetry překonali oba jezdci bezchybně a tak se opět zvyšovalo, tentokrát na 217 cm. V případě, že by tuto výšku překonali, padl by dosavadní rekord českých kolbišť (215 centimetrů z CSIO-W Poděbrady 2002). Lehká chyba Jeana Degranda s Barmou dávala šanci na vítězství Aleši Opatrnému. Ani jemu se však nepodařilo takto vysoký skok zdolat. Jelikož se jednalo také o lehké zaváhání, pokusil se již mimo soutěž alespoň o neoficiální rekord. I tentokrát chybělo málo, diváci však jeho snahu ocenili bouřlivým potleskem. První místo tedy ex equo obsadili A. Opatrný s J. Degrandem.
Večer se uskutečnilo losování startovních pozic Grand Prix České jezdecké federace, která začíná zítra ve 13 hodin.

neděle, 12.září 2004

Národní soutěž – Cena společnosti Falton - skok stupně S**
Soutěžící doprovázel během nedělní Ceny společnosti Falton silný déšť a nepřízeň počasí se podepsala i na výsledcích této národní soutěže stupně S**. Diváci mohli vidět pouze dva bezchybné výkony. Vítězkou se stala Zuzana Zelinková s Ricardo-T z JK Tarpan, druhá skončila Veronika Krajníková s Cikádou (Stáj Accom Praha) a třetí Marek Hentšel s Ladou (JK Baník Ostrava). Ten byl penalizován, stejně jako dalších pět jezdců, čtyřmi trestnými body.

Skok jednotlivců – Cena společnosti Tiscali - 10 překážek do 135 cm
Ceny společnosti Tiscali s výškou překážek do 135 cm se zúčastnilo 63 dvojic. Dvacet čtyři z nich překonalo všech deset překážek bez bodového zatížení. Nejlepší výsledek v soutěži předvedl švédský reprezentant Niklas Arvidsson s koněm Wait for me, stříbro vybojoval Balázs Krucsó z Maďarska s L. B. Activ. Třetí příčku obsadila Tina Lund s klisnou Andante. Nejlepším českým účastníkem byl Tomáš Bajnar s MGT Dias, který skončil sedmnáctý.

GRAND PRIX České jezdecké federace – Světový pohár - 12 překážek do 150 cm
Ve třináct hodin odstartovala hlavní soutěž celého konkuru, Grand Prix České jezdecké federace dotovaná částkou 400 tisíc korun. Přestože i v odpoledních hodinách nad poděbradským kolbištěm vytrvale pršelo, areál byl zcela zaplněn sportuchtivými diváky. Ti celkem šestnáctkrát na kolbišti potleskem přivítali českého reprezentanta.
Bezesporu našim největším favoritem byl Aleš Opatrný s Crazy Love. Celý parkur absolvoval bez zaváhání, ale z finálového boje ho vyloučila až lehká chyba na posledním skoku. Velice kvalitní výkon předvedl i Zdeněk Žíla, který chyboval taktéž jednou, na šesté překážce. Oba tito jezdci shodně obsadili dvanácté místo s dalšími sedmi jezdci. Společná dvacátá první pozice patřila šesti jezdcům, kteří nasbírali celkem pět trestných bodů – za chybu na překážkách a překročení časového limitu. Mezi nimi byli také Petr Doležal s Pompös, Martin Matějka s Ollino Dentex Plus a Zuzana Zelinková s La Manche-T. Za podrobnější zmínku stojí výkon Martina Matějky, který parkur absolvoval stylově velmi originálním způsobem, místy dokonce bez opory třmenu. Přesto chyboval jen jednou, na vodním příkopu.
Do rozeskakování postoupilo devět z celkového počtu šedesáti osmi startujících. Třem dvojicím se podařilo na kluzkém povrchu zopakovat bezchybné výkony. Vítězství nakonec vybojovala britská reprezentantka Emma Shaw s Crown Rodonite. Stříbro získal Švéd Svante Johansson s hřebcem Nostradamus 972 a bronz patřil Janu Sprehemu z Německa s Paganinim 82.

Speciální ocenění:
Nejlepší zahraniční účastník: Pius Schwizer (Švýcarsko)
Nejlepší jezdkyně: Tina Lund (Dánsko)
Nejlepší český jezdec: Kamil Papoušek (JK Všemily)
Nejlepší kůň českého chovu: klisna Annie (jezdec Tomáš Tesárek)
Zvláštní cena společnosti Golem: Jaroslav Hatla a Marek Šebesťák
Nejstarší kůň v dobré kondici: Laiko B (narozen 1986 – 18 let, Dánsko)

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…