Český skokový pohár: Rozhodující Martinice

30. 9. 2022 Tisková informace Autor fotek: Martina Burianová Zdroj: Asociace ČSP URL zdroje: www.ceskyskokovypohar.cz
Vítěz loňské finálové Super Grand Prix Vladimír Tretera
Vítěz loňské finálové Super Grand Prix Vladimír Tretera

Domácí parkurová extraliga, Český skokový pohár, bude již v neděli znát svého vítěze. Kdo bude bojovat ve finálovém C.E.T. Super Grand Prix o 250 000 Kč, se rozhodne zítra během Velké ceny Martinic. Prestižní finále si nikdo nechce nechat ujít, o čemž svědčí i úctyhodných pět desítek jmen na startovní listině Velké ceny Martinic, soutěže stupně T*, tedy na překážkách vysokých 145cm.

Devět jezdců, kteří dokázali zvítězit v některém z kvalifikačních kol, má start v nedělní C.E.T. Super Grand Prix jistý. Přidá se k nim vítěz páteční Velké ceny Martinic a startovní dvacítku pak doplní devět jezdců s největším počtem bodů v žebříčku. Pořadí průběžného žebříčku se značně změnilo po poslední Velké ceně Ostravy, kde se rozdávaly bonusové body za umístění v soutěži na travnatém kolbišti. Ovšem bonusové body se dle pravidel budou rozdávat i zítra v Martinicích, v posledním kvalifikačním kole letošního ročníku bude ke každému bodujícímu k výsledku připsáno navíc 5 bonusových bodů. Startovní listina je doslova přehlídkou slavných jmen, včetně některých olympioniků z Tokia.

Parkury na mítingu v Martinicích, který úspěšně začal již ve středu, na svátek svatého Václava, staví mezinárodní parkurová stavitelka Magdolna Erdélyi. Tato bývalá parkurová jezdkyně má spoustu zkušeností z celého světa a často působí i na českých kolbištích. Jezdecký areál Equitana v Martinicích má zvlášť v oblibě a v roce 2019 zde stavěla finále Českého skokového poháru se střídáním koní. Sama to popsala jako nesmírně emotivní zážitek, na který ráda vzpomíná. Formát střídání koní ve finále je již minulostí, finálová C.E.T. Super Grand Prix se jede jako dvoukolová soutěž stupně T** na překážkách vysokých 150 cm.

V loňském premiérovém finále tohoto formátu zvítězil Vladimír Tretera s Gansgsterem V/H Noddevelt, který se netají úmyslem titul obhájit. „Na Velkou cenu Prahy jsem jel s jasným cílem kvalifikovat se do finálové Super Grand Prix. Vyšlo to, do Martinic se moc těším a vyhradil jsem si na ně čas i přes množství mezinárodních závodů, na kterých letos startujeme,“ prozradil jezdec. „Samozřejmě bych rád zopakoval svůj loňský triumf.“ Vzhledem k tomu, že se tato dvojice dokázala kvalifikovat vítězstvím ve Velké ceny Prahy, jedné z mála letošních českých soutěží stupně T** na 150 cm, tedy obdobně obtížné, jako bude finále, jsou jeho šance poměrně vysoké.

Celý závodní maraton je nabitý soutěžemi, ve kterých budou k vidění ti nejlepší jezdci svých kategorií, dnes a zítra budou o poslední body do žebříčků svých soutěží bojovat i jezdci v seriálech soutěží Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25. Kompletní seznam účastníků finále jednotlivých kategorií včetně výjimečné C.E.T. Super Grand Prix s fantastickou dotací 250 000 Kč bude zveřejněn v sobotu 1. 10. 2022.

Sledujte bedlivě webu poháru www.ceskyskokovypohar.cz, který přinese i live stream nejdůležitějších soutěží.

Miloslav Příhoda na koni Ibiza.D
Podobné články

Zimní jezdecký pohár 2024 spěje k finálovému mítinku v Královicích u Slaného, kam díky úspěchům v Brně pojedou jako velcí favorité Kateřina Muchová a…

Jako velká favoritka bude postupovat do finále Zimního jezdeckého poháru 2024 v parkurovém skákání Klára Hlaváčková. Té se podařilo ukořistit druhé…