CENA ZÁMKU BELCREDI – VIII. ročník jezdeckých závodů přinesl výsledky ARCUS CUPU 2002

11. 10. 2002 Aleš Vymětalík Autor fotek: Aleš Vymětalík

23. – 25. 8. jsme se v Brně dočkali vyvrcholení, avšak zdaleka ne závěru jezdecké skokové sezóny. Jezdecké stáje Belcredi (jezdecký spolek) uspořádaly ve svém jezdeckém areálu v Brně-Líšni (Mariánském údolí) 10 soutěží, z nichž nejvýznamnějšími byly finálové soutěže seriálu závodů, konaných na brněnských závodištích ARCUS CUP 2002 a samotný VIII. ročník Ceny zámku Belcredi.

Pořadatelé se rozhodli celý výtěžek 8.000,- Kč ze vstupného diváků věnovat na konto ČJF, určené k pomoci při likvidaci škod, způsobených srpnovými povodněmi v jezdeckých areálech. Za pomoci sponzorů se jim také podařilo shromáždit více než příjemné odměny pro umístěné, kteří obdrželi celkem 250.000,- Kč, z nichž největší podíl připadl vítězům.

V pátečním parkuru st. "Z" to byla Zuzana Holubářová - FORESTER (JSC Slavkov u Brna) společně s Vojtěchem Strakou - LIVIE (JK Alka Albrechtov) ze 2. skupiny 68 startujících dvojic. V obou skupinách (35+37 startujících) dvoufázového skákání 110/120 zvítězil Martin Šoupal s ANTONIO a C.C.CASH Kentaur (JO I.SPZ Pardubice). Sobotu zahájila "Cena společnosti FRESTA s.r.o." - soutěž se stupňovanou obtížností do 120 cm na 8 překážek se žolíkem 130 cm. 1. a 2. místo vybojoval Ladislav Váňa s koňmi ALBERTOVEC a ORION 4 (JK Sloupnice).

Po této soutěži následovalo finále seriálu ARCUS CUP 2002 v kategorii "B", jímž byl parkur st. "ZL" ("Cena společnosti ARCUS"). Jezdci, kteří se do něj svými výsledky v průběhu roku kvalifikovali, se mohli zúčastnit nejvýš se dvěma koňmi. Zaujali následující pořadí: 1. Marcela Podsedníková - LANY (JK Very Brno), 2. František Mrkvica - LATE BORN (JO TJ Sokol Uherčice), 3. Kristiána Belcredi - MÁJ (JS Belcredi), 4. Karel Růžička - VADA (JK RUFA Velké Němčice), 5. Vladimír Tretera - DARYL (JK Sever Brno), 6. Zoltán Toth - BON JOUR (JK Nesyt), 7. Petra Kudláčková - BRITHNY (JO Roba), 8. ing. Irena Budínová - ZEUS (TJ Moravan Brno), 9. Vladimír Tretera - AMBICE (Sportovní stáj Tretera), 10. Tomáš Lidmila - VALIBUK 1 (TJ Moravan Brno), 11. Bohumil Cupák - ELIS 1 (JK Sport Pravčice, 12. Zdeněk Kupsa - AMAZONKA (JO při ZD Bořitov), 13. Gabriela Staňová - DIOM (JS Belcredi), 14. Richard Novák - ARNOLD N (JS Belcredi), 15. Lenka Kalová - GYOM (JK Lyra), 16. Zoltán Toth - LOTTE - T AMCICO (JK Nesyt), 17. Tomáš Aberl - TANORE (JK Aberl) (s VADIMEM byl vyloučen pro neposlušnost), 18. ing. Irena Budínová LÉR/KIENA H (TJ Moravan Brno), 19. Karel Růžička - SCANIE (JK Rufa Velké Němčice), 20. Tomáš Lidmila - CIRTA (TJ Moravan Brno), 21. Bronislav Chudyba - ENYA (Slovenská Republika) (s ZIZERTOU byl vyloučen pro neposlušnost). Karel Diringer - GOETHE 1 (JK MZLU v Brně, ŠZP) soutěž vzdal a Zdeněk Kupsa s AZATEM 1 se nestihl dostavit na start.

Náročnou soutěží rychlosti a ovladatelnosti byl parkur st. "L" - "Cena společnosti AB auto Brno". Zde v početném poli 52 starujících předvedl své jezdecké kvality mladičký, přesto úspěšný Josef Kincl s AC ATOM (TJ JO Horymas Horní Město).

V parkuru st. "S" - "Ceně společnosti FALTON" (59 startujících) exceloval Aleš Opatrný s CRAZY LOVE (JS Opatrný Hořovice). Za ním se umístil Pavel Humplík - MANDY Oil Team (JK Opava-Kateřinky) a na 3.-5. místě Zdeněk Žíla s koňmi GOMERA, FARADAY a GRAF CZECH.

Nejatraktivnější podívanou měla přinést "Cena společnosti VOLVO" - soutěž ve skoku mohutnosti. V ní se vítězi Aleši Opatrnému s CLASSIC LADY podařilo překonat 183 cm vysokou zeď. Vítěz však nechtěl zklamat nikoho z těch, co se těšili na překonání vyšší bariéry, a tak při dekorování soutěže ohlásil mimosoutěžní pokus o překonání 196 cm, což se mu skutečně podařilo a k témuž pokusu se rovněž úspěšně přidal Jiří Papoušek s BARMOU. Aplaus diváků byl nejpříjemnějším ukončením tohoto sportovního dne. Na řadu přišla zábava, a tak se večerní dění přesunulo do blízké restaurace, kde se konala diskotéka pro sportovní týmy a všechny příznivce jezdectví.

V neděli dopoledne se kolbiště proměnilo ve fotbalové hřiště, kde JS Belcredi vyzvalo k zápasu soupeře z ostatních stájí. Výsledná remíza 4:4 se rozstřelovala na penalty, více štěstí měli domácí, takže 8:7 pro Belcredi.

Poté proběhla stavba parkuru Ceny společnosti GOLD COMPANY (volba překážek do 130 cm se žolíkem 140 cm, čas 60 sekund). Překážky nejlépe volil a úspěšně překonával Pavel Humplík na MANDY Oil Team (JK Opava-Kateřinky).

Vyvrcholením ARCUS CUPU 2002 v kategorii "A" byl finálový parkur st. "S". Parkurem tancovali a úspěšně skákali DANCE AND JUMP v sedle s Alešem Opatrným (JS Opatrný Hořovice), a tak jim zaslouženě připadlo prvenství. Dále se finalisté umístili takto:
2. Zoltán Toth - MICHELLE DE LA BRYERE (JK Nesyt),
3. Aleš Opatrný - SURRENDER 2 (JS Opatrný Hořovice),
4. Tomáš Lidmila - PRIMO (TJ Moravan Brno),
5. Vladimír Tretera - AMOR 4 (Sportovní stáj Tretera),
6. Radim Pospíšilík - WINNY (Stáj Pospíšilík Pravčice),
7. Tomáš Lidmila - AMICUS-K BIOFAKTORY(TJ Moravan Brno),
8. Jaroslav Jindra - COWLEY Kentaur (JS Spálené Poříčí),
9. Vladimír Tretera - KONVENT (JK Sever Brno),
10. Bohumil Cupák - MIKY (JK Sport Pravčice).
Jiří Zwinger s TUDOREM soutěž vzdali.

CENA ZÁMKU BELCREDI - VIII. ročník byla započítána do Českého skokového poháru. Jela se jako dvoukolová soutěž (parkur st. "ST" + zkrácený parkur st. "T"). I zde se představila česká jezdecká špička. Jezdci nechtěli nechat nic náhodě, a tak mnozí startovali s více koňmi, neboť dotace závodu byla úctyhodných 80 000 Kč a body do Českého skokového poháru také přišly vhod. Na prvním místě se umístil Karel Lamich - CREDIT (JK Opava-Kateřinky) s bezchybným výsledkem z obou kol, 2. Jiří Papoušek - GEMINI-T (JO Srnín - stáj), který ve druhém kole jednou chyboval, 3. Jaroslav Jindra - ATOM Schneider (JS Spálené Poříčí). Za nimi pak ostatní z 26-ti členného pole.

Po hektickém víkendu jsem si popovídal s čestným ředitelem závodů PhDr. Ludvíkem Belcredi a PhDr. Jiřinou Belcredi, která byla tajemnicí závodů. Oba také prováděli dekorování umístěných. Společně s výkonným ředitelem závodů, předsedou a tiskovým mluvčím JS Belcredi Richardem Novákem, mi zodpověděli několik otázek.

Jak vznikla myšlenka uspořádat seriál závodů, na nichž by se podílela většina brněnských jezdeckých oddílů a co bylo cílem při její realizaci?
Myšlenka je v Brně stará již více než 10 let, pro její realizaci však chyběly především peníze. Jako hlavní pořadatelé jsme k ní přistoupili až po zajištění CZB 2002. Cílem je především zpřístupnit jihomoravským jezdcům cestu mezi českou špičku a pořadatelům brněnských závodů zajistit kvalitní účast jezdců. Průběžné vyhodnocování výsledků po jednotlivých kolech dodává přátelským soutěžím sportovní náboj a vede účastníky k větší soutěživosti, což je jistě cílem sportovního parkurového ježdění.

Přineslo "sjednocení" zúčastněných oddílů a jimi pořádaných soutěží očekávané výsledky?
Vzhledem k tomu, že byl letošní ročník první a tím do jesté míry zkušebním, musíme být jistě spokojeni. Hlavní sponzor firma ARCUS ENGINNERING s.r.o. byla na všech kolbištích prezentována dle dohody, průběžné výsledky vždy včas a snadno dostupné na internetu i na nástěnkách při samotných závodech. Zájem jezdců i jejich snaha dostat se do finále byla evidentní. V průběhu roku i při samotném finále se ovšem vyskytly nedostatky, pramenící z naší nezkušenosti s pořádáním podobných akcí, jejichž řešení nám však pomůže při realizaci příštího ročníku.
Pořadatelským klubům přináší spolupráce v této oblasti rozhodně užitek, především možnost koordinace termínů, zapůjčování materiálu a společné propagace.

Myslím, že počet zúčastněných soutěžících a účast české špičky, včetně Aleše Opatrného, Jiřího Zwingera a dalších, hovoří ve Váš prospěch a dokládá jejich zájem o takto atraktivní soutěže. Jakou odezvu měl seriál závodů ARCUS CUP 2002 u ČJF?
Pro zajištění průběhu seriálu jsme si vytvořili vlastní strukturu zpracování výsledků. Získávání výsledků jednotlivých soutěží od ČJF není prakticky možné, proto jsme byli nuceni zainteresovat ředitele jednotlivých závodů (obdobná situace ovšem panuje i v Českém skokovém poháru).
Během celé sezóny jsme se nesetkali se zájmem ČJF o tuto akci. V příští sezóně se však rozhodně nebudeme bránit spolupráci s každým, kdo má zájem pro skokové ježdění na Jižní Moravě něco udělat.

Přeji úspěšnou přípravu na příští ročník seriálu ARCUS CUP.
Aleš Vymětalík

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…