Zemský hřebčinec Písek se stal národní kulturní památkou

Historický Písek má od pondělí druhou národní kulturní památku. Stal se jím zemský hřebčinec. Seznam 38 staveb, ale i věcí z různých koutů republiky schválila na návrh ministerstva kultury vláda.

„Hřebčinec od svého postavení v roce 1902 plní stále stejnou funkci. Neovlivnily ji války ani změny režimů. Jedná se o historický objekt, který je stále živý," popsal výjimečnost Zemského hřebčince Písek ředitel Jan Pellar.

Hřebčinec byl po několik desetiletí kulturní památkou. „Nyní jsme získali nejvyšší možné uznání tohoto krásného dědictví po předcích. Někde jsem se dočetl, nevím, jestli to řeknu úplně přesně, že historicky významných nemovitostí je v České republice čtyřicet tisíc a za národní kulturní památku jich bylo prohlášeno asi dvě stě padesát," popisuje Jan Pellar.

Celý článek vám přinesl Písecký Deník: Zemský hřebčinec se stal národní kulturní památkou

Podobné články
Deník

Pod horou Říp proběhnou v srpnu dvě pozoruhodné aukce. Stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude prodávat dva…

Idnes.cz

První řadu krimiseriálu Oktopus sledovalo loni na podzim v ČT víc než milion a dvě stě tisíc diváků, proto vzniká pokračování: v Praze, na Ústecku,…