Malá brněnská rarita: Pozor, pod Špiberkem běhají koně!

8. 4. 2024 Petr Podroužek Zdroj: Aha! URL zdroje: www.ahaonline.cz

Pan Oskar Sněhota (59) nejstarší je osminásobným mistrem republiky v orbě s koňmi. Osmkrát vyhrál mezi kočími prestižní Soutěž o ruchadlo bratranců Veverkových a je i mistrem Evropy z roku 2008 v trojboji s prací s koňským spřežením. U koní se našel i jeho syn Oskar Sněhota (34) mladší, se kterým se starají také o městskou zeleň v samotném srdci Brna, kde vzbuzují zaslouženou pozornost.

A aby toho nebylo málo, posadil Oskar Sněhota nejst. poprvé na koně nedávno i svého ročního vnuka. Taky Oskara. Všichni pobývají v Žarošicích na jihu Moravy. „Koně jsem měl rád a s velkým zájmem je pozoroval už jako dvouletý. Koně měli tenkrát v JZD a poznal jsem už z dálky, kdo na jakém jede. Nevím, kde se to ve mně vzalo, protože můj táta byl automechanik. Jen děda z maminčiny strany, obchodník, mi říkal, že ze mě bude jednou koňák,“ vzpomíná na své dětství Oskar Sněhota nejstarší.

První kobylka z JZD

Po základní škole vystudoval zemědělskou školu se zaměřením na rostlinnou výrobu. Práce ho bavila, ale po koních pořád pokukoval a záviděl těm, kteří je měli. Nakonec zapracovala náhoda a jednoho si také pořídil. „Bylo to na konci roku 1989, kdy byla k mání dvouletá kobylka Silva. Agronom byl můj kamarád, tak mi ji nechal za 15 tisíc korun. Později agronoma z JZD vyhodili a kobylku chtěli zpátky. Tak jsem ji schoval ke kamarádovi do Klobouček.“ Dělal mrtvého brouka, že je už pryč. Kobylka stejně nic neuměla, ale chtěl s ní pracovat v poli na záhumencích. „Jenže jsem z toho hned vyrostl. S jedním koněm se taková práce dělat nedá. Nevydržela celý den a práce bylo hodně. Utavil bych ji. Tak jsem si k ní půjčil starou kobylu, měla v lese odpracovaných jedenáct let. A byla pro mladšího koně takovou učitelkou,“ pokračuje ve vyprávění Oskar Sněhota nejstarší.

Celý článek přináší Aha!: Malá brněnská rarita: Pozor, pod Špiberkem běhají koně!

TN.cz
Podobné články
Deník

Pod horou Říp proběhnou v srpnu dvě pozoruhodné aukce. Stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude prodávat dva…

Idnes.cz

První řadu krimiseriálu Oktopus sledovalo loni na podzim v ČT víc než milion a dvě stě tisíc diváků, proto vzniká pokračování: v Praze, na Ústecku,…