Jako první vládli americkým dostihům černoši

19. 2. 2024 Jan Beneš Zdroj: Seznam Medium URL zdroje: medium.seznam.cz

V první polovině 19. století to byli černošští žokejové, kdo vládl závodům koní, vydělávali nejvíc peněz a stali se prvními profesionálními sportovci v USA.

O americkém závodu koní Kentucky Derby se říká, že jde o nejlepší dvě minuty ve sportu. Jedná se o nejdéle pořádanou a nesmírně prestižní sportovní událost v USA. Derby se jezdí od roku 1875, kdy prvnímu závodu přihlíželo na 10 tisíc diváků. A co viděli? Třináct z patnácti závodících žokejů byli Afroameričané, včetně vítěze, Olivera Lewise, který na koni Aristidovi vyhrál v tehdy rekordním čase.

Důvody úspěchů černošských žokejů

Dominance žokejů černochů byla logická. Starost o koně a závodění na nich připadlo černochům už v době otroctví a velké množství žokejů na jižanských tratích v 18. a v první polovině 19. století byli černoši – otroci. Díky svým dovednostem, zkušenostem a vítězstvím požívali relativních výhod a byli legendami své doby - jako například žokej Abe Hawkins nebo trenér Charles Stewart.

Celý článek přináší Seznam Medium: Jako první vládli americkým dostihům černoši

TN.cz
Podobné články
Deník

Pod horou Říp proběhnou v srpnu dvě pozoruhodné aukce. Stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude prodávat dva…

Idnes.cz

První řadu krimiseriálu Oktopus sledovalo loni na podzim v ČT víc než milion a dvě stě tisíc diváků, proto vzniká pokračování: v Praze, na Ústecku,…