Archeologové našli v Telči devět set let starou kostru koně

Unikátní objev se podařil jihlavským archeologům. Při odbahnění Staroměstského rybníka v Telči našli kostru koně ze 13. století.

Stovky let starý Staroměstský rybník v Telči vydává svá tajemství. Při jeho odbahnění tu archeologové narazili na unikátní objevy. Tím největším je podle vedoucího archeologických prací Davida Zimoly z jihlavského Muzea Vysočiny objev zachovalé kamenné silnice vedoucí napříč rybníkem. „Kopírovala západovýchodní směr a pokračovala starým městem na Jindřichův Hradec," řekl Zimola. Na cestě se navíc našla celá řada zbytků keramických nádob a v okolí silnice například i velmi zachovalé zbytky dřevěného plotu ohraničujícího hospodářský pozemek.

Ještě větší raritou je ale nález koňské kostry. Něco takového se prý podaří jen velmi zřídka. „Můžeme ji datovat nejpozději do roku 1258 a zajímavostí je, že je uložena v anatomické poloze, to znamená, že kůň nebyl sněden, ale byl pohřben," vysvětlil Zimola. Jak se kůň na místo budoucího rybníka dostal ale zřejmé není. „Buď uhynul a byl zde pohozen do nějaké jámy, nebo šlo o obětní zvíře či koně, kterého tu někdo pohřbil záměrně, protože k němu měl blízký vztah," dodal archeolog.

Ostatky koně nyní budou vyzvednuty a předány k expertíze, která odhalí například to, na co kůň zemřel. Archeologické práce na dně rybníka budou i nadále pokračovat.

Zprávu i s videozáznamem přináší tn.cz.

Podobné články
Deník

Pod horou Říp proběhnou v srpnu dvě pozoruhodné aukce. Stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude prodávat dva…

Idnes.cz

První řadu krimiseriálu Oktopus sledovalo loni na podzim v ČT víc než milion a dvě stě tisíc diváků, proto vzniká pokračování: v Praze, na Ústecku,…