Kůň spadl do jámy pro septik v Mezirolí, vytáhnout ho museli karlovarští hasiči

14. 10. 2012 Martin Kasal

Téměř sedm set kilogramů vážícího koně hasiči z jámy vytáhli s pomocí odtahové služby s hydraulickým ramenem. Záchranná akce trvala hodinu a půl.

Běžecký kůň jménem Holidays spadl v sobotu v dopoledních hodinách do jámy u rodinného domu v Mezirolí na Karlovarsku. Tři metry hluboká jáma, připravená pro septik, byla navíc z části zaplněna vodou.

Kůň v septiku

Majitelé koně na pomoc zavolali karlovarské hasiče, ti nejprve s pomocí kalového čerpadla vyčerpali většinu vodu z jámy, zároveň na místo povolali i odtahovou službu. Ta má k dispozici auto s hydraulickým ramenem. Koně nejprve injekcí zklidnila veterinářka, poté už mohli kobyle hasiči navléct speciální popruhy, které ve své výbavě vozí právě pro podobné případy.

Kůň v septiku

Hydraulickým ramenem pak opatrně vyzdvihli koně ven z jámy, kde si jej převzali majitelé. Celá záchranná akce trvala hodinu a půl.

Hasiči v rámci odborné přípravy absolvují každý rok speciální výcvik, kde se učí správně zacházet se zvířaty při podobných záchranných akcích. Výcvik se netýká jen velkých hospodářských zvířat, ale například i exotických.

Zasahující jednotky:

HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, VEA Toyota)
JSDH Nová Role (CAS 15 Renault)

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Požáry.czČlánek převzat s laskavým svolením ze serveru Požáry.cz.

Podobné články

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti a aktuální vlnou mrazů upozorňuje chovatele zvířat, zejména těch trvale umístěných ve venkovních…

Silvestrovské oslavy se rychle blíží. Přinášíme tedy pár tipů, jak přečkat náročné dny, které nás čekají.