Navštívili jsme za vás... Kunclův mlýn

6. 6. 2002 Dáša Heřmánková Autor fotek: Dagmar Heřmánková

Údolí středočeské říčky Brziny je známé mnoha výstavními mlýny a překrásnou neporušenou přírodou, které chodí obdivovat stále více návštěvníků. Jedním z mlýnů je Kunclův, stojící na okraji vsi Brzina, uprostřed hlubokých lesů kolem obce Svatý Jan. V současné době tu sídlí již čtvrtá generace rodu a přestože se zde již mouka samozřejmě nemele, je stále vyhlášeným místem v širokém okolí.

Hlavním zaměřením farmy je živočišné a rostlinné hospodářství a agroturistika. Kromě koní zde chovají masný skot a v menším počtu i další domácí a hospodářská zvířata. Farma je již několik let také certifikovaným objektem pro agroturistiku. Příjemné ubytování v penzionu rodinného typu, zvlněná krajina středního povltaví, ticho a klid způsobily, že hosté jsou nejčastěji stálí zákazníci, mezi nimi i např. Holanďané, kteří tvrdí, že zdejší krajina jim velmi připomíná Kanadu - a je mnohem dostupnější.

Manželé Kunclovi jsou také aktivní na společenském poli (není divu, pan Kuncl je starostou obce Svatý Jan). Společně s ostatními pořádají dožínky, amatérské divadlo, masopustní průvod, v zimě běžkařské závody a mnoho dalšího.

Nás ale zajímají koně: funguje zde turistická jízdárna, která rozsahem svých služeb dokonale uspokojí ty, kdo nemají sportovní ambice, ale chtějí prožít hezké chvíle ve společnosti koní. Mohou si vybrat jak základní výcvik na jízdárně, tak překrásné a rozmanité vyjížďky. Doplňkem je vožení malých dětí nebo lze objednat jízdu kočárem.

Koně jsou pro tento druh provozu velmi pečlivě vybráni. Jsou naprosto hodní, spolehliví a ochotní. Jejich výchovu má v rukou paní Ing. Dana Kunclová

Jožin

Hřebec lipicána 3390 FAVORY II CZ (z 273 PRIMULA po FAVORY), nar. 1985. Velí stádu a vodí vyjížďky. Snadno jezditelný i mladými zkušenými jezdci. Ve svých mladších letech aktivně působil v chovu lipicána

Fanta 

Klisna lipického koně S2053 RAMIRA (ze SIGLAVY po MAESTOSO), nar. 1992. V současné době má potomka po domácím hřebci - klisničku RAVANA. Jezdí na ní jen zkušení jezdci, protože je velmi chodivá a mezi ostatními koňmi "soutěživá" - také je v hierarchii hned za Jožinem. Na druhé straně si ale tuto její vlastnost chválí ti, kdo s ní jedou ven sami (nikoli samozřejmě klienti).

Libra

ČT, nejvyšší kůň ve stáji (křížená zřejmě s žirafou). Nyní 11letá, přišla sem jako 3letý syrový kůň přímo ze stáda. Spolehlivá, ochotná a velmi příjemná klisna, jen cestou z kopce je třeba se s ní dohodnout o tom, že není nutné kroutit zadkem jako balerína a že spíš nezakopne tehdy, když bude nohy dávat pěkně pravidelně a aktivně vyšlapovat. Na druhou stranu - funguje jako rehabilitační zařízení - tento pohyb nádherně uvolňuje bederní páteř...
V červenci čeká hříbě také po domácím hřebci.

Klaun

ČT, zakoupený v 10 letech po sportovní kariéře, je to koňský profesor, spolu s Librou nejčastěji učí adepty na jízdárně.

Michal, Filip

Těžkotonážníci norického typu spolehlivě svezou jak naprostého začátečníka v kroku, tak zkušenějšího jezdce na cvalové vyjížďce. 
Filip je Fantiným oblíbencem a má její plnou důvěru, protože ho posílá prvního jako průzkumníka, když jdou všichni domů z výběhu. Pokud Fanta ve výběhu není, ostatní v první chvíli zmateně čekají, kdo že tam tedy toho Filipa pošle, aby mohli jít :-)

Kent

Narodil se zde, z huculské matky po hřebci shagya-arab.
Promítlo se v něm to "lepší" z povah obou plemen. Někdy bývá velmi přesvědčen o správnosti svého názoru, kupříkladu že zrovna teď se ze dvora nepůjde. Nicméně žádný z koníků zde není vysloveně neposlušný a nezvladatelný, a tak i Kentík v podstatě jen předvádí, čeho by byl schopen, kdyby tedy nebyl vychovaným Kunclovic koněm.
Úžasný pohled je na něj ve volnosti - při lehkém vzrušení se okamžitě projeví chody araba.
Pro svůj menší vzrůst a příjemný temperament je to miláček dětí.

Máša

17letá klisna pony, oblíbená dětmi, nyní bohužel nemůže příliš pracovat, protože má dýchací potíže.

Lard, Gyom, Romana

Soukromí koně, kteří nechodí pod zákazníky. Romana je lipicánka a v současné době má pod sebou hřebečka FAVORY - ORLÍK, který na farmě zůstane a rozšíří stádo lipicánů.

Jízdárna

Většinou si základní výcvik objednávají klienti, jimž se vyjížďky natolik zalíbily, že se nechtějí jen pasivně vozit. Začíná se cvičením na lonži a pokračuje běžným jízdárenským výcvikem. Úžasné je, že přestože koně nosí v drtivé většině případů začátečníky, např. Libra (jeden příklad za všechny) umí na jemné pomůcky výrazně zkrátit i prodloužit klus a mnohé další.

Vyjížďky

Vyjížďky jsou snad největší předností farmy. Naprosto bezkonkurenční příroda, jedete místy, kde jste na kopci a přesto nevidíte jedinou známku lidské civilizace. Hluboké lesy, široké louky, rozmanitý terén. Koně naprosto profesionálně zvládají průchody pod větvemi, kdy jim jezdci leží na krku, i občas přes silnici (bohužel se ve středních Čechách vyskytují i v té nejpanenštější přírodě). Brodění potoků naprosto není problém, naopak vítané osvěžení, no a zdatné jezdce jistě nepřekvapí nějaká ta prudší mízka směrem nahoru i dolů.
(Nebojte se, paní Kunclová volí trasy i obtížnost podle jezdecké zdatnosti klientů.)
Koně jsou naučení dodržovat stálé pořadí - ostatně to je vybráno s ohledem na jejich interní vztahy ve stádě.

Tábory

Přes letní prázdniny pořádá farma Kunclův mlýn také dětské jezdecké tábory. Jeden turnus je určen pro 16 dětí, které mají na starosti 2 zkušení vedoucí. Na programu je teorie i praxe jezdectví, hry a další běžné činnosti tábora vedeného ve skautském duchu. Základní turnus je týdenní - od neděle do soboty.

 

Ať už tedy pošlete své dítě na tábor, nebo se kdykoli během roku přijedete podívat sami, budete určitě spokojeni a okouzleni vlídným zacházením, krásnou přírodou a milými koňmi.

Podobné články
V dámském sedu.

Sobota 21. května: v areálu JS Hobit Domašov u Jitky Bednářové Smíškové se třepetají vlajky s různými erby, pod rukama alchymisty to bublá, barevně…

I když ke kovbojovi mám hodně daleko, otestovat si schopnosti a důvěru svého koně v trochu extrémních podmínkách mě lákalo už dlouho a prázdniny k…