Navštívili jsme za Vás... Jízdní policie Praha

8. 7. 2002 Josef Malinovský Autor fotek: Věra Mannaertsová

Oddíl jízdní policie (OJP) ČR v Praze vznikl v červnu roku 1991. Od této doby až do letošního března měl ustájené koně v pronajatých prostorech TJ Žižka Praha. Po téměř jedenáctileté existenci se podařilo otevřít zcela novou stáj ve vlastním areálu na Císařském ostrově, která splňuje ty nejpřísnější požadavky pro kvalitní ustájení služebních koní.

Finanční prostředky na výstavbu nových stájí byly vyčleněny z rozpočtového plánu Ministerstva vnitra ČR v loňském roce a v červnu se začalo stavět. V areálu, kde nové stáje vyrostly, byla doposud pouze provozní budova OJP a seník.

Ve stájích se nachází celkem 20 prostorných boxů, z nichž jeden je určen pro veterinární účely. Nechybí zde mycí box, solárium, sedlovna, zázemí pro zaměstnance a přípravna krmiv. Přímo ze stájí lze vstoupit na nakládací rampu pro koně, která umožňuje jejich rychlé naložení při výjezdech do akcí. K přesunu koní slouží přepravník pro 6 koní a přívěs na 2 koně.

Budova stájí je umístěna ve směru říčního toku, aby se při případných povodních voda nedržela uvnitř, ale protékala a nezpůsobovala tak velké hmotné škody.

K zajištění stále čerstvého vzduchu uvnitř stájí slouží tři odvětrávací komíny, v nichž jsou umístěny větráky napojené na čidla. Pokud stoupne hladina vlhkosti či čpavku nad určitou hodnotu, stáj se začne automaticky provětrávat.

Z důvodu hospodárného nakládání s pitnou vodou byla v půdních prostorech stájí nainstalována velkokapacitní nádrž s nočním režimem dočerpávání vody. Ta se do napájecího systému dostává již odražená. Nádrž současně slouží jako rezervní zásobník pitné vody.

Přímo v areálu jízdní policie se nacházejí menší výběhy a jízdárna, na které probíhají běžné výcvikové práce. Jízdní policie má k dispozici také venkovní jízdárnu společnosti In-Expo Group a v zimním období bude využívat i prostory nově vybudované jezdecké haly.

Uvnitř stájí i kolem nich jsou nainstalovány bezpečnostní kamery, které monitorují veškerý pohyb osob v areálu. Koně pražské jízdní policie tak získali nejen zcela bezpečné, ale i komfortní ustájení s veškerými službami, které si bezesporu zaslouží.

Podobné články
V dámském sedu.

Sobota 21. května: v areálu JS Hobit Domašov u Jitky Bednářové Smíškové se třepetají vlajky s různými erby, pod rukama alchymisty to bublá, barevně…

I když ke kovbojovi mám hodně daleko, otestovat si schopnosti a důvěru svého koně v trochu extrémních podmínkách mě lákalo už dlouho a prázdniny k…