Svatý Štěpán...patron koní, kočí a pacholků u koní

26. 12. 2023 Redakce Equichannel Autor fotek: Museo Horne
Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone)
Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone)

Je druhý svátek Vánoční a křesťané si připomínají osobnost jednoho z prvních mučedníků - svatého Štěpána. Víte, čí je svatý Štěpán patron?

Svátek sv. Štěpán byl již od zavedení vánočního svátku stanoven na den následující po slavnosti Narození Páně, aby se vyjádřilo těsné spojení Ježíše a jeho prvního mučedníka a slaví se tedy 26. prosince. Svatý Štěpán, první křesťanský mučedník, byl jedním ze sboru sedmi jáhnů první křesťanské komunity v Jeruzalémě. Za své tvrzení před synedriem, že jsou židé vinni Ježíšovou smrtí a že Ježíš je roven Bohu, byl odsouzen k smrti ukamenováním. Rozsudek byl vykonán mezi lety 35 a 37 před Damašskou bránou v Jeruzalémě.

Se svátkem svatého Štěpána je spojena především koleda a veselice. Konaly se různé jesličkové hry. Malá divadelní představení, kde v jednoduchém ztvárnění vystupovali vedle Svaté rodiny a andělů i pastýři, často humorně se dohadující o cestě do Betléma.

A jaké dary při koledě na Štěpána dostávali koně a ostatní domácí zvířata? Koním a kravám se chystaly oplatky se zapečeným lístkem petržele, trocha medu, chleba nebo ovoce i sůl. Slepice dostaly zrní, které bylo při štědrovečerní večeři pod ubrusem, houser i kohout byli poděleni česnekem. Hospodáři obdarovávali i stromy, mlynáři házeli zbytky mlýnu a pile. Na mnoha místech se dodnes slavnostně žehná koním a ovsu, hrachu a ječmenu, kterým se koně krmí nebo se koně kropí svěcenou vodou, která je má v následujícím roce ochránit před zraněním a nemocí.

Svatý Štěpán jako patron

Svatý Štěpán je patronem jáhnů, koní a kočí, pacholků u koní, kameníků a zedníků, krejčích, tkalců, tesařů, bednářů. Je pomocník proti bolestem hlavy, proti kamenům, píchání v boku, proti posedlosti a je také přímluvcem za dobrou smrt.

Podobné články
Velikonoční obřadní jízda v Nebelschützu

Velikonoce představují zlomové období ročního cyklu, v němž končí zima a přichází jaro. Lze je tak chápat jako svátky obnovy života, příchodu nového…

Velký pátek je vrcholem křesťanského liturgického roku. Je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista a proto se nese ve znamení smutku,…