Slováckým Vlčnovem opět projel král

Vlčnov (Uherskohradišťsko) - Jízdou králů dnes vyvrcholila ve Vlčnově na Uherskohradišťsku místní tradiční třídenní folklorní slavnost. Role krále se letos ujal zanedlouho dvanáctiletý školák Jan Procházka. Na cestě slováckou obcí jej provázela družina tvořená 16 osmnáctiletými mladíky, pro které byl dnešek okamžikem, kdy podle tradice přestali být chlapci a stali se z nich muži.

"Být králem je pro mě určitě velká pocta. Spousta lidí je tu jen kvůli mně. Projet na koni vesnicí není až tak těžké. Člověk jen sedí a kůň jede. Doufám, že budu dobrým králem," usmál se Procházka. Vládu převzal od Romana Hruboše, který v dívčím kroji a s růží v ústech vévodil loňské jízdě.

Krále si vybírají členové družiny a každý chlapec se jím může stát jen jednou za život. Na dnešní den se proto náležitě připravila také královská rodina. Pro účastníky akce nachystala například vlčnovské vdolečky, víno od místních vyhlášených vinařů či vlastní slivovici.

Podle starosty Vlčnova Jana Pijáčka má Jízda králů dvě roviny. "Jednou z nich je ta viditelná, což jsou ty krásné kroje a ozdobení koně. Druhou je prvek iniciačního obřadu, v němž spočívá největší hodnota Jízdy králů. Iniciační obřad v tomto charakteru již jinde v Česku a zřejmě i v Evropě neexistuje," uvedl starosta.

Jízda králů má původ už v pohanské době. Mladí chlapci spolu tehdy soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Obec Vlčnov již několik let usiluje o zápis fenoménu Jízdy králů na seznam UNESCO mezi mistrovská díla nehmotné kultury světa. Podle Pijáčka by proces měl být úspěšně završen v příštím roce.

O tradici informoval magazín České noviny.cz.

Podobné články
Velikonoční obřadní jízda v Nebelschützu

Velikonoce představují zlomové období ročního cyklu, v němž končí zima a přichází jaro. Lze je tak chápat jako svátky obnovy života, příchodu nového…

Velký pátek je vrcholem křesťanského liturgického roku. Je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista a proto se nese ve znamení smutku,…